Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2015-11-30. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2013-01-01

Högskolan hjälper kooperativ i Colombia ut på internationella marknaden

Colombianska Universidad del Cauca är ett av flera internationella lärosäten som Högskolan i Halmstad har ett samverkansavtal med. Jonas Rundquist, lektor i industriell organisation, ingår sedan några år i en akademisk styrgrupp som hjälper den colombianska ursprungsbefolkningen att internationalisera sin jordbruksverksamhet. Tack vare samarbetet får Högskolan dessutom en colombiansk doktorand i vår.

Runt staden Silvia i södra Colombia lever ursprungsbefolkningen sida vid sida med den ökända Farcgerillan. Området har länge präglats av fattigdom och undernäring – och det var för att få bukt med detta som Universidad del Cauca inledde en studie kring potentiella åtgärder för omkring 20 år sedan.

– I det här bergsområdet finns rinnande källvatten och eftersom det ligger nära ekvatorn ligger temperaturen på 12–14 grader året om, vilket ger perfekta förutsättningar för fiskodling, berättar Jonas Rundquist.

Att odla regnbågsforell kan både vara ett bra sätt att motverka undernäring i området, och för att skapa viktig sysselsättning och inkomstkälla.

Fisken vakuumförpackas för att kunna säljas på den internationella marknaden.

Familjedrivna kooperativa fiskodlingar

I dag finns här 100–150 små fiskodlingar som drivs i kooperativ med mellan 5–25 familjer i varje. Universitetet i Colombia hjälper dem att utveckla verksamheten, och det är här Högskolan i Halmstad kommer in i bilden.

– Jag ingår i en internationell styrgrupp som ska hjälpa kollektiven att hitta vägar ut till den internationella marknaden. Sedan tidigare exporterar man framgångsrikt en hel del kaffe från regionen, och vi ska bland annat titta på om vi kan använda samma eller nya exportvägar samt hur kollektiven ska gå tillväga för att bygga upp ett internationellt varumärke, berättar Jonas Rundquist.


Blir doktorand på Högskolan

I centrum för arbetet med att utveckla fiskodlingsprojektet står bland annat Deycy Sanchez. Hon har tidigare besökt Högskolan i Halmstad för att gästforska, och under våren 2013 kommer hon hit som doktorand med sikte att stanna hela sin kvarvarande utbildning på tre år.

Det nuvarande projektet med universitetet i Colombia löper under två år till, men Jonas Rundquist hoppas på en förlängning.

– Jag tror att det finns en potential att koppla in Sida i samarbetet. Det här är en region där det finns mycket fackkunnande, men som har behov av innovationer och utvecklade affärsmodeller. För Högskolan i Halmstads del tror jag dessutom att det finns goda möjligheter att koppla in miljö- och naturvetenskaplig samt social forskning i olika projekt. Det här området i Colombia är i stort behov av agroteknologi, och på Högskolan i Halmstad finns det mycket kunskap om detta som skulle gå att utnyttja.

De små ynglen kultiveras "inomhus" innan de sätts ut i dammarna. Till vänster Jonas Rundquist från Högskolan i Halmstad.

Internationellt samarbete – och internt

Samarbetet har också mynnat ut i andra projekt, till exempel tog energi-
ingenjörsstudenter vid Högskolan i Halmstad fram en solcellsanläggning till en förskola i den colombianska byn Timbio förra året. Högskolan har mycket att bidra med, och samarbetet ger väldigt mycket tillbaka, menar Jonas Rundquist.

– Att internationalisera vår verksamhet på det här sättet berikar vår forskningsmiljö och ger en internationell prägel på våra utbildningar. Att få hit internationella doktorander och gästforskare som studerar här och ger föreläsningar för våra studenter betyder mycket för vår verksamhet.

Text: HANNA JOHANSSON
Bild: privat

Fotnot. Läs mer om Högskolans internationella doktorander.

Jonas Rundquist är lektor i industriell organisation vid Högskolan i Halmstad. Hans hjärta har alltid klappat lite extra för Sydamerika. Det var genom Deycy Sanchez som han kom i kontakt med fiskodlingsprojektet i Colombia. Hon blir nu doktorand på Högskolan i Halmstad.

Fiskodlingarna runt indianstaden Silvia drivs som kooperativ av ursprungsbefolkningen. Mellan 5 och 25 familjer ingår i varje kooperativ och tillsammans har de 100–150 laxodlingar.

Sidan uppdaterad 2015-11-30