Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2013-02-13. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2013-02-13

Högskolan i Halmstads utbildningar bäst i Sverige på samverkan med näringslivet

Högskolan i Halmstads utbildningar ligger i topp när det gäller samverkan med arbetslivet. Masterprogrammet i maskinteknik är bäst i landet, alla kategorier, på att koppla utbildningen till näringslivet, och fyra av tio-i-topp-utbildningarna finns på Högskolan i Halmstad. Det visar en ny kartläggning från Svenskt näringsliv.

Svenskt näringsliv kartlägger årligen hur bra landets högskolor och universitet är på att samverka med arbetslivet i sina utbildningar. I årets jämförelse har 750 utbildningar jämförts, och Högskolan i Halmstads utbildningar hamnar åter i topp.

Fyra utbildningar på tio-i-topp-listan finns på Högskolan i Halmstad
Av de 100 bästa utbildningarna hör tio procent till Högskolan i Halmstad. Sex av de tio bästa utbildningarna inom teknikområdet finns på Högskolan i Halmstad. Ser man till de tio bästa utbildningarna, alla kategorier, har Högskolan i Halmstad fyra utbildningar på den listan.

Bland Sverigeeliten på samverkan med näringslivet. Av de 100 bästa utbildningarna på samverkan med arbetslivet i Sverige, finns tio procent på Högskolan i Halmstad. Tio utbildningar fick i dag ta emot diplom av Svenskt näringsliv som har gjort undersökningen.

– Högskolan i Halmstad är jättestark på samverkan. Det finns inget annat lärosäte som sticker ut så positivt, och det är jätteroligt. Högskolan i Halmstad har fyra utbildningar på Sverigetoppen och tillhör Sverigeeliten på samverkan, säger Mikaela Almerud, högskoleexpert på Svenskt näringsliv. 

”Ett naturligt sätt att arbeta”
Programmet som toppar listan, Masterprogrammet i maskinteknik, ger Högskolan i Halmstad i samarbete med Örebro universitet och Högskolan i Skövde. Aron Chibba är studierektor för Halmstads del i masterprogrammet, liksom för Högskolans maskiningenjörsutbildningar som också hamnar högt i jämförelsen.

– Det här är roligt! Vi vet att vi är duktiga på detta, men att få bevis på att vi ligger så bra till jämfört med andra betyder mycket. För oss är det ett naturligt sätt att arbeta med utbildning – i stort sett i alla våra kurser får studenterna arbeta med skarpa projekt knutna till näringslivet. Vi har byggt upp ett mycket stort kontaktnät och har ett starkt kollegialt engagemang för samverkan, det är en förutsättning, säger Aron Chibba.

Ger snabbare jobb och högre lön
Exempel på andra utbildningar från Högskolan i Halmstad som hamnar högt är Data-, Elektro- och Mekatronikingenjörsprogrammen, som kommer på delad nionde plats av de 750 jämförda utbildningarna. Hållbar turismutveckling kommer på nionde plats i kategorin ”övrigt område”.

Svenskt näringsliv presenterade i höstas rapporten Högskolekvalitet 2012. Där konstaterades att studenter som har haft god samverkan under utbildningen snabbare får jobb efter examen, har större sannolikhet att få kvalificerade jobb och har högre genomsnittlig ingångslön.

TEXT: IDA LÖVSTÅL
BILD: ANDERS PETERSSON

Fotnot. Se Svenskt Näringslivs film där studenter och lärare från Högskolan förklarar Högskolan i Halmstads framgångsrecept på samverkan med näringslivet.länk till annan webbplats

FAKTA

SVENSKT NÄRINGSLIVS SAMVERKANSRANKNING


De tio bästa programmen inom området teknik

1. Masterprogrammet i maskinteknik, Högskolan i Halmstad
2. Civilingenjör industriell miljö och processteknik, Luleå tekniska universitet
3. Civilingenjörsprogrammet i molekylär bioteknik, Uppsala universitet
4. Digital visualisering, Högskolan i Jönköping
5. Dataingenjör, Högskolan i Halmstad
6. Elektroingenjör, Högskolan i Halmstad
7. Mekatronikingenjör, Högskolan i Halmstad

8. Byggingenjör, Högskolan i Borås 
9. Maskiningenjör – datorstödd produktframtagning,
Högskolan i Halmstad
10. Maskiningenjör – teknisk design, Högskolan i Halmstad

De tio bästa utbildningarna på samverkan i Sverige

1. Masterprogrammet i maskinteknik, Högskolan i Halmstad
2. Civilingenjör industriell miljö och processteknik, Luleå tekniska universitet
3. IT-design: affärssystem och ekonomi, Karlstads universitet
4. IT-design: systemdesign, Karlstads universitet
5. Civilingenjörsprogrammet i molekylär bioteknik,
civilingenjör 300 hp,Uppsala universitet
6. Digital visualisering, Högskolan i Jönköping
7. Produktionsledare: media, Malmö högskola
8. Masterprogram i utbildningsvetenskap, Högskolan Kristianstad
9. Dataingenjör, elektroingenjör, mekatronikingenjör,
Högskolan i Halmstad
samt byggingenjör, Högskolan i Borås

Högskolan i Halmstad har tio utbildningar bland de 100 bästa

1. Masterprogrammet i maskinteknik, Högskolan i Halmstad
9. Dataingenjör, Högskolan i Halmstad
9. Elektroingenjör, Högskolan i Halmstad
9. Mekatronikingenjör, Högskolan i Halmstad
13. Maskiningenjör – teknisk design
13. Maskiningenjör – datorstödd produktframtagning
17. Maskiningenjör – produktionsutveckling
59. Utvecklingsingenjörsprogrammet
74. Energiingenjör – förnybar energi
99. Internationella marknadsföringsprogrammet


Får omsätta praktik i teori under utbildningen. Staffan Johansson och Anton Rylander går båda Dataingenjörsprogrammet på Högskolan i Halmstad. De tycker att kontakten och samverkan med företag under utbildningen är mycket givande. "Det ser bra ut i cv:t och man får arbetslivserfarenhet – och oftast sommarjobb", säger de. "Deras" företag, där de gör återkommande projekt under utbildningstiden, är HMS Industrial Networks i Halmstad.

Stolt och glad. Aron Chibba är studierektor för Högskolans maskiningenjörsprogram. Han har all anledning att vara stolt och glad i dag. Fyra av hans program finns bland de tio bästa teknikprogrammen vad gäller samverkan. "För oss är det ett naturligt sätt att arbeta med utbildning.”

No 1. Masterprogrammet i maskinteknik vid Högskolan i Halmstad är bäst i landet på samverkan – alla kategorier, enligt Svenskt näringsliv.

Sidan uppdaterad 2013-02-13