Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2013-05-24. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2013-05-24

Högskolan på sjätte plats i SM i ekonomi

I helgen tävlade studenter från hela landet i SM i ekonomi i Halmstad. Laget från Högskolan i Halmstad placerade sig på sjätte plats av totalt 23 bidrag. 

– Just nu känns det mest surt att vi missade en finalplats – vi var så nära! Men jag är naturligtvis jättenöjd över att vi fick en så bra placering, säger Hannes Jersenius, som läser civilekonomprogrammet och var en av deltagarna i Halmstadlaget.

Årets tävling var nummer 27 i ordningen och den första som genomfördes på Högskolan i Halmstad. Under de fyra dagar som tävlingen pågick tävlade ett 70-tal ekonomistudenter från landets högskolor och universitet om vem som har landets bästa ekonomikunskaper. 


Final på Halmstads teater

De tävlande fick göra ett prov, utformad som en tenta, som bestod av frågor inom bland annat företagsekonomi, nationalekonomi och redovisning. De fyra lag som gick till final fick sedan svara på frågor direkt inför publik på Halmstads teater. 

Vinnare blev Handelshögskolan i Stockholm. Högskolan i Halmstads lag, bestående av Amanda Bergstén, Hannes Jersenius och Niklas Björkqvist, slutade på sjätte plats. Laget placerade sig bäst bland alla högskolorna i landet. 


Det vinnande laget fick, förutom en vandringspokal, en prischeck på 60 000 kronor.

Ideella krafter

Arrangör till Ekonomi SM är Halmstads ekonomförening Eurekha, som på uppdrag av huvudarrangören Sveriges ekonomföreningars riksorganisation har planerat detaljerna kring tävlingen sedan oktober. Tolv ekonomistudenter från Högskolan har jobbat ideellt med projektet. Två av dem är projektledarna Caroline Kungberg och Gustaf Karlténius.

– Det har gått jättebra, arrangemanget har varit lyckat och vi har fått mycket positiv respons av deltagarna. Alla har arbetat intensivt med att få allt på plats – tävlingen hade över 300 besökare under fyra dagar och vi har planerat allt från sovplatser och mat, till banketter och konferensföreläsningar, säger Caroline Kungberg.

Förutom själva tävlingsdelen arrangerades också en konferens under de fyra dagar som tävlingen pågick. Temat för årets konferens var ”Den nya generationen”.

IDA LÖVSTÅL


SM I EKONOMI

Huvudarrangör av Svenska mästerskapen i ekonomi är Sveriges ekonomföreningars riksorganisation, som är en paraplyorganisation för landets ekonomföreningar och kårer. Tävlingen arrangeras varje år vid olika lärosäten av de olika medlemsföreningarna.

Tävlingen instiftades 1987 och syftar till att sprida intresse för och motivera till studier inom national- och företagsekonomi. 

Laget som vann finalen fick, förutom en vandringspokal, en prischeck på 60 000 kronor. Första etappen i tävlingen sker med lokala uttagningar då ett lag från varje lärosäte går vidare till den nationella finalen. 

Tolv ekonomistudenter från Högskolan i Halmstad har förberett arrangemanget sedan i oktober förra året.

Laget från Högskolan i Halmstad fick en sjätteplacering i Ekonomi SM 2013. Lagmedlemmarna: Niklas Björkqvist, Amanda Bergstén och Hannes Jersenius.

Sidan uppdaterad 2013-05-24