Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2013-09-15. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2013-09-09

Kinesiska studenter studerar vindkraftsteknik på Högskolan

Nyligen anlände 27 studenter från Shanghai Dianji University till Högskolan i Halmstad för att under tre månader kompetensutveckla sig inom vindkraftsteknik och innovation management. 

Mike Danilovic är professor i industriell organisation inriktning innovation and technology management vid Högskolan i Halmstad, och en av dem som har varit mycket engagerad i att göra detta projekt verkligt. Studenterna som är på besök studerar normalt på masternivå på Electrical College vid Shanghai Dianji University i Kina där Mike Danilovic är gästprofessor. 

De 27 studenterna ska under sitt besök i Sverige följa processen kring vindkraftverk. Det kommer att krävas mycket engagemang från såväl studenternas sida som lärarnas. Förutom två moduler i vindkraftsteknik och innovation management får studenterna utbildning i svensk historia, kultur och språk.

– Det blir en intensiv tid med ett fullspäckat schema och långa dagar för oss alla. Men alla inblandade har sett fram emot det här länge och jag tror på tre spännande och roliga månader. När de åker hem kommer de vara ambassadörer för oss, säger Mike Danilovic. 


Alla 27 studenter tillsammans med lärarna ser fram emot en lärorik tid på Högskolan i Halmstad.

Med sig på besöket i Sverige har studenterna två lärare. En av dem är Tian-Yu Liu som berättar att han inte bara ser fram emot att ta del av Högskolans forskning och undervisning utan även den kultur som finns i Sverige.

– Det mesta är annorlunda här jämfört med Kina. Det är mycket som ska hinnas med så det blir inte semester, säger han. 

Fortsatt arbete

Under tiden i Sverige möter studenterna flera utmaningar utöver studierna. Ingen i gruppen har tidigare varit utanför Kinas gränser. Kulturskillnaden gör sig ständigt påmind och det finns mycket att reflektera över. 

– Att vi har fått igenom det här projektet är helt fantastiskt! Jag hoppas att det ska leda till att Shanghai Dianji University skickar fler studenter till Högskolan i Halmstad nästa år och att vi kan utveckla innehållet tillsammans med de kinesiska partnerna. Jag hoppas även att fler likande satsningar med andra partner ska komma i gång och därmed utveckla vårt arbete vidare på internationell nivå, säger Mike Danilovic.

Text och bild: EMELIE ANDERSSON

Mike Danilovic, professor vid Högskolan i Halmstad, hoppas på att få se fler likande projekt framöver.

Sidan uppdaterad 2013-09-15