Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2013-11-24. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2013-11-05

Konferens om namnforskning i Halmstad

I veckan arrangerar Högskolan i Halmstad en nordisk konferens om namnforskning. Temat är ”innovationer i namn och namnmönster”.

Sverige är ledande när det gäller namnforskning. Högskolan i Halmstad har två forskare inom området, och i år förläggs det årliga ”Nordiska namnsymposiet” till just Halmstad, den 6–8 november. 

Temat för symposiet är ”innovationer i namn och namnmönster” och ett 40-tal föredrag är inplanerade som handlar om såväl personnamn som ortnamn och andra namn. Några exempel som ryms inom temat är etablering av namninnovationer, mångkulturella namn, litterära namn, namn på innovationer, attityder till nya namn och namnmönster, liksom innovativa teorier, metoder och användningsområden.

Man räknar med cirka 55 deltagare, vilket är fler än vanligt. Eftersom Sverige ligger i täten på området lockar symposiet till sig extra deltagare – förutom från de nordiska länderna inklusive Färöarna även representanter från Tyskland och Ukraina.

Ytterligare ett diskussionsämne under konferensen blir den aktuella namnlagspropositionen i Sverige som bland annat föreslår en liberalisering för enklare namnval och namnbyte när det gäller personnamn.

Konferensen är det 43:e i ordningen och anordnas av det akademiska samarbetsorganet NORNA. Den äger rum den 6–8 november 2013 på Tylebäcks kursgård i Tylösand.

Text: ANDERS AILI och IDA LÖVSTÅL
Bild: JOACHIM BRINK


Emilia Aldrin, universitetslektor i svenska (bilden), håller tillsammans med Linnea Gustafsson i trådarna inför konferensen.

Sidan uppdaterad 2013-11-24