Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2013-09-24. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2013-09-24

Medaljregn över Halmstadstudenter i golftävling

Tre guld, ett silver och två brons. Det blev facit när EM för studenter avgjordes i franska Saint-Saëns. Samtliga av de svenska medaljörerna läser Professionellt idrottsutövande – inriktning golf på Högskolan i Halmstad.

– Det har varit en fantastisk vecka och vi är otroligt stolta och glada över våra spelare. Och det är väldigt roligt för universitetsgolfen i Europa med en sådan här positiv och stark tävling, säger Sofia Grönberg Whitmore.


Guld i damernas lagtävling

De svenska damerna dominerade tävlingen från dag ett. Emma Vestin tog guldet i den individuella tävlingen och Therese Larsson tog bronsmedaljen. Med Louise Kristersson på fjärde plats vann svenskorna ett överlägset guld i lagtävlingen. Det stod klart efter den fjärde och avslutande rundan. Markus Enoksson avslutade Student-EM med att de sista nio hålen gå på sex slag under par. Det gav honom guldet i den individuella tävlingen.

– Han spelade helt otrolig golf. Det var en otroligt god kvalitet på hela tävlingen, säger tränaren Sofia Grönberg Whitmore.

Det svenska laget gjorde starka insatser under EM för studenter. Samtliga i laget läser Professionellt idrottsutövande - inriktning golf på Högskolan i Halmstad. Bild: Sofia Grönberg Whitmore

Philip Eriksson kom på tredje plats och tog därmed revansch på den snöpliga fjärdeplatsen vid Student-VM i fjol. Det svenska laget, som också bestod av fyran Adam Björkegren och Robin Willgert, tog därmed silver i EM:s lagtävling. University of Stirling från Storbritannien vann.

Unikt program för golfare

– Otroligt starkt av det svenska laget. Student-EM bidrar till värdefull internationell rutin som kan lyfta spelarna ytterligare i deras utveckling, säger Johanna Olsson, tävlingsansvarig på Sveriges akademiska idrottsförbund.

Alla de svenska spelarna studerar programmet Internationellt idrottsutövande – inriktning golf på Högskolan i Halmstad och vid School of Golf. Det är ett program som är unikt i Europa genom sättet att kombinera akademiska studier med golfutövning.


Professionellt idrottsutövande – inriktning golf

Utbildningen består av två delar: en akademisk och en idrottslig. 

Studenterna läser totalt 120 högskolepoäng på Högskolan i Halmstad och får en högskoleexamen i idrottsvetenskap. Träningslära och idrottspsykologi är två exempel på ämnen som ingår. Den teoretiska kunskapen kopplas till golf genom praktiska moment och projektarbeten. 

Konceptet innefattar även en idrottslig, icke-poänggivande del, där studenterna får stöd att utveckla sitt golfspel. Denna del håller stiftelsen Scandinavian School of Sports i.

Årets EM för studenter hölls i Saint-Saëns i Frankrike. Bild: Sofia Grönberg Whitmore

Sidan uppdaterad 2013-09-24