Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2013-06-14. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2013-06-14

Fantasin var det inget fel på när elever från Brearedsskolan besökte Högskolan. Barnen fick hitta på uppfinningar som kan göra läkarbesök lite roligare.

Skolelever uppfann gungande vågar och mångsidiga tandborstar

Hur kan man göra besöket hos läkaren lite lättare och roligare? Den frågan fick några tredjeklassare klura på när de nyligen var på studiebesök på Hälsoteknikcentrum vid Högskolan i Halmstad. 

Eleverna, som kom från Brearedsskolan i Simlångsdalen, fick en annorlunda inblick i Högskolans verksamhet under en intensiv förmiddag. Efter att de fått kika och testa några av de produkter som har utvecklats vid Hälsoteknikcentrum, fick de själva prova på produktutveckling och problemlösning.  

Napp för halsprover

Uppgiften gick ut på att fundera över vilka obehagliga situationer som kan dyka upp när man besöker läkaren eller skolsköterskan, och ge förslag på lösningar. Barnen fick hitta på egna uppfinningar, och ta fram prototyper med hjälp av pennor, papper, piprensare och ”playmais”. Och kreativiteten flödade. 

En av grupperna tog fram en ny typ av instrument för provtagningar i halsen.  

– Att få en pinne i munnen är äckligt, det känns som om man ska kräkas. Vi har uppfunnit en slags napp som man kan använda i stället. Barnen tror att det är en vanlig napp och vill suga på den, och då tar den ett prov, säger Alicia Bengtsson. 


Eleverna fick gruppvis spåna fram idéer och sedan presentera dem för klassen.

"Gungvåg" för rörliga små barn

Andra exempel på kreativa uppfinningar var en våg utformad som en barngunga. Där kan ett litet barn, som har svårt att vara stilla, kunna gunga samtidigt som man mäter vikten. Noah Mandegård tog fram en prototyp på en ny typ av tandborste, med en u-formad borst.  

– Den kan borsta tandens alla sidor samtidigt. Då går det snabbare och man får tid över till annat som är roligare, berättar han.

Vill förmedla positiv bild av teknik

Hälsoteknikcentrum tar då och då emot studiebesök, men detta var den yngsta gruppen hittills. Anne-Christine Hertz, verksamhetsansvarig på Hälsoteknikcentrum, hoppas få möjlighet att välkomna fler skolelever framöver, eftersom det både är en tacksam och viktig målgrupp.  

– Barn i den här åldern är otroligt kreativa och uppfinningsrika. Här har vi en chans att väcka intresse för teknik tidigt, och att visa ingenjörsyrkets möjligheter till skapande och problemlösning, säger hon. 

Text och bilder: IDA LÖVSTÅL


Med hjälp av piprensare och ”playmais” har Alicia Bengtsson gjort en färgglad prototyp för provtagningar i halsen.

Anne-Christine Hertz, verksamhetsansvarig på Hälsoteknikcentrum, hoppas få möjlighet att välkomna fler skolelever framöver. ”Barn i den här åldern är otroligt kreativa och uppfinningsrika”, säger hon.

Noah Mandegård tog fram en prototyp på en ny typ av tandborste.

Sidan uppdaterad 2013-06-14