Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2013-04-15. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2013-04-15

Studenter mötte företag på ”speeddating”

Studenter får möta potentiella arbetsgivare, företag får kontakt med akademisk kompetens – allt på några få minuter.

– Det här ger både kontakter inför framtiden och en kick för självförtroendet, säger Anna Malmgren, en av studenterna som deltog på fredagens ”speeddating” på Högskolan.

Fredag förmiddag. Våning 21 i Trade Center är fyllt av ståbord, vid varje befinner sig ett par studenter och ett par företagsrepresentanter. Under några få minuter ska de presentera sig för varandra, göra ett intryck och eventuellt knyta kontakt. Så ljuder signalen – händer skakas, visitkort utväxlas – och så går studenterna vidare till nästa bord.

Efter en timme med snabba möten är Anna Malmgren och Kim Gutestam upprymda. De läser till utvecklingsingenjörer och har under den dryga timmen hunnit stifta bekantskap med 15 potentiella arbetsgivare. De har flera visitkort med namn på personer som de tänker kontakta igen.

– Jag var riktigt nervös innan men det släppte efter första samtalet. Det här var roligt! säger Anna Malmgren.


Snabba möten. ”Social kompetens är viktigt i dag och på det här sättet kan vi snabbt få en bild av en person.” Det menar Linda Wikström (till vänster), som representerar Hotell Tylösand. På bilden samspråkar hon med studenten Kim Gutestam (till höger).

Ger självförtroende

Genom speeddatingen hoppas Anna Malmgren utöka sitt kontaktnät inför framtiden och öka sina chanser till spännande jobb efter examen. Men det handlar också om personlig utveckling. 

– Man växer av sådant här. Nu känner jag ett helt annat självförtroende inför liknande situationer i framtiden, säger hon.

Evenemanget vänder sig till studenter på alla Högskolans utbildningar och till företag inom alla branscher. En fördel, tycker Kim Gutestam.

– Jag har fått upp ögonen för branscher som jag inte har tänkt så mycket på tidigare. Som banksektorn till exempel, jag trodde inte att det var något för mig som ingenjör, men det verkar ju jätteintressant! Det är bra att få inblick i nya vägar och möjligheter, säger hon.

Tre minuter

Evenemanget är uppdelat i två omgångar. 30 studenter deltar i den första omgången, 30 i den andra. Dessutom deltar knappt 30 representanter för 15 företag under båda omgångarna. Studenten presenterar sig på en minut, företagsrepresentanten på en, och så blir det en minut över för dialog.

Inte mycket, men fullt tillräckligt, tycker företagaren och M-politikern Carl-Johan Berthilsson. Han representerar fastighetsbolaget Klövern och laddar upp med en kopp kaffe mellan passen.

– Man hinner med det väsentliga – berätta vem man är och vad man vill och tvärtom. Upplägget är superbra. Det är dynamiskt, snabbt och mycket hinner hända, säger han.

Av de studenter som Carl-Johan Berthilsson hittills har pratat med är det två som han ska kontakta efteråt, för praktik och eventuell anställning. Precis som han hade hoppats på.

– Jag kom hit dels för att eventuellt hitta någon att anställa till företaget efter sommaren, dels för att vi tycker att kontakten med Högskolan är viktig, säger han. 


Nätverkande på hög nivå. Totalt tre minuter fick varje student och företagsrepresentant på sig att stifta bekantskap innan signalen tjöt och det var dags att rotera. Evenemanget ägde rum i Faculty club och lounge på våning 21 i Trade Center.

För en god sak

Idén till speeddatingen föddes av Claes Nilsson, bankchef för Danske Bank i Halmstad. Han var bekymrad över den höga ungdomsarbetslösheten samtidigt som han funderade över sitt eget företags behov av en rekryteringsbas.

– Vi har ett behov av att ha kontakt med två-tre personer till timanställningar, projektarbeten eller annat. Jag tänkte att om vi har behov av det här slaget, då måste fler ha det. Speeddating kändes som ett enkelt och lustfyllt sätt att få kontakt med personer med akademisk kompetens, säger han.

Claes Nilsson kontaktade Halmstads näringslivs AB, och därefter var bollen i rullning: snart var även Högskolan i Halmstad, Halmstads kommun, Företagarna och 15 företag med på tåget.

– Samarbetet har varit otroligt positivt. Vi har fått ihop det här på mycket kort tid, och det visar att om det finns en god vilja så bär det långt, säger han.


Karriärutveckling för studenter

Annika Lindhe, som håller i trådarna för Högskolan i Halmstads räkning, är nöjd med dagen. Hon är projektledare för Karriärcentrum, som arbetar med professionell karriärutveckling för Högskolans studenter.

– Många får i dag sina jobb genom kontakter. Vi vill ge studenterna chans att under studietiden skapa kontakter som leder vidare, kanske till extrajobb, examensarbeten, uppsatser eller anställningar, säger hon.

Karriärcentrum ordnar regelbundet aktiviteter för Högskolans studenter. Varje tisdag hålls workshoppar och seminarier där studenter bland annat kan få tips på hur man skriver cv eller förbereder ett hisstal, då studenterna får träna sig på att presentera sig själva och sin kompetens under den tid som det tar att åka hissen upp till våning 21 i Trade Center.  

Anna Malmgren är en av dem som regelbundet deltar i Karriärcentrums aktiviteter.

– Det här är ger möjligheter som jag inte vill missa. Presentationsteknik, cv-skrivning och träffar med företag – allt knyts ihop på ett fint sätt, säger hon.

Text: IDA LÖVSTÅL
Bilder: CHRISTEL LIND

Samverkan. Speeddatingen var en gemensam satsning mellan Högskolan, kommunen och det privata näringslivet. Här är några av dem som har hållit i trådarna, från vänster: Claes Nilsson, Danske Bank, Karolina Davidsson, Halmstads näringslivs AB, Annika Vanneberg, Halmstads kommun, Annika Lindhe, Högskolans Karriärcentrum och Jan Carlsson, Baker Tilly.

Öronbedövande. Karolina Davidsson, vd för Halmstads näringslivs AB, höll i tutan när det var dags för studenterna att rotera till nästa bord.

Goda råd och erfarenhetsutbyte. Jerry Sidehed, student på programmet sociologi och socialt utvecklingsarbete, fick tips inför jobbansökandet av Jenny Persson från Comfort Audio.

Kort och koncist. Utvecklingsingenjör Anna Malmgren presenterar sig för Carl-Johan Berthilsson från fastighetsbolaget Klövern.

Sidan uppdaterad 2013-04-15