Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2013-05-31. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2013-05-31

Studenter visade kreativa examensprojekt på Utexpo

En rover som ska rulla på månen, ett smart klädlarm och en anlagd naturstig. Det är några exempel från årets Utexpo – Högskolan i Halmstads stora examensmässa. 

I dagarna tre visar hundratals studenter upp sina examensprojekt i högskolehallen. Många har skett i samarbete med företag eller organisationer och visar prov på både hårt arbete och flödande kreativitet. I år deltar över 140 projekt från 16 olika program, framför allt från Högskolans ingenjörs- och miljöprogram. 


Håkan Petersson har varit handledare för flera av studenterna på Utexpo, bland andra maskiningenjörsstudenterna Filip Petersson och Peter Landqvist. Studenterna har gjort sitt examensarbete inom simueringsdriven konstruktion, som är Håkan Peterssons forskningsområde.

Utbildning för konstruktörer

Mitt i mässvimlet hittar man Peter Landqvist och Filip Petersson, som läser Maskiningenjörsprogrammet. De har tagit fram ett utbildningsmaterial inom så kallad simuleringsdriven konstruktion i samarbete med Scania. I två månader har de suttit på Scanias kontor i Södertälje, intervjuat konstruktörer, experter och arbetat med sitt projekt. Arbetet har fallit väl ut, och till hösten ska Scania använda studenternas material i en utbildning för företagets konstruktörer.

– Det är jätteroligt att göra något som kommer till användning. Det har varit ett otroligt givande projekt, inte minst att få chansen att se hur det går till på ett stort företag, säger Peter Landqvist. 

Testar hållbarhet

Simuleringsdriven konstruktion handlar i korthet om att man, i stället för att bygga en fysisk prototyp som man testar, kontrollerar konstruktionen i ett datorprogram utifrån bland annat hållfasthet. 

– På det här sättet kan man se med en gång om en konstruktion håller eller inte. Det ger en mer effektiv konstruktionsprocess och i förlängningen lägre fordonsvikt, något som betyder mycket både ekonomiskt och miljömässigt, säger Peter Landqvist.

Studenternas handledare och lärare på Högskolan i Halmstad, Håkan Petersson, forskar själv inom simuleringsdriven konstruktion och är imponerad av studenternas arbete. 

– Det är kul att se hur väl det har tagits emot. Uppdragsgivarna är helnöjda och vill gärna fortsätta samarbetet med Högskolan i Halmstad med nya studentprojekt i höst. Det finns ett stort intresse för simuleringsdriven konstruktion inom industrin och det är ett område som vi lägger stor vikt vid i utbildningen, säger han.


Elin Salomonsson och Amanda Frejd läser Biomekanikprogrammet och har utvecklat ett hjälpmedel som ska underlätta matlagningen för rullstols- och rullatoranvändare.

Hjälpmedel vid matlagning

Två andra studenter på Utexpo-mässan är Elin Salomonsson och Amanda Frejd. De läser Biomekanikprogrammet och har tagit sig an att utveckla ett hjälpmedel som ska underlätta matlagningen för rullstols- och rullatoranvändare. Stolt visar de upp resultatet: en gåstol med sele och sits, som ger ett effektivt stöd när man ska laga mat i kök som inte är handikappanpassade. 

– På det här sättet kommer man både högre upp och närmare spisen när man lagar mat, samtidigt som händerna är fria. Det är ergonomiskt och ger ökad självständighet, berättar Elin Salomonsson.


Mathilda Carlsson och Tobias Hammarstig, Utvecklingsingenjörsprogrammet, har utvecklat ett nytt larmsystem för kläder, där man fäster larmet med hjälp av magneter och därmed inte skadar tyget.

Inspirerad av familjemedlem

Idén föddes när Elin Salomonsson såg hur hennes bror, som är rullstolsburen, hittade på egna lösningar när han skulle laga mat. 

– När vi undersökte saken förstod vi att han delade problemet med många andra. Det kan till exempel vara strokepatienter, ryggmärgsskadade eller äldre som behöver stabilitet. Vi har samarbetat med en sjukgymnast och flera användare, som har varit mycket positiva till gåstolen. 

I dagsläget vet de inte vad som kommer att hända med idén. De har funderat på att söka till Science Park Halmstad, och fortsätta att utveckla produkten i ett företag, men ingenting är bestämt. Klart är i alla fall att nu väntar examen för Elin Solomonsson, Amanda Frejd och de andra studenterna på Utexpo.

– Det är både roligt och tråkigt! Det är skönt att ta examen men jag kommer att sakna klassen, säger Elin Salomonsson. 

Text och bilder: IDA LÖVSTÅL

Fotnot. Utexpo pågår även i morgon lördag kl. 10.00–14.00. Plats: Högskolehallen, Högskolan i Halmstad.


Karl Hansson, Johan Winberg, Tomislav Stanimirovic, Tobias Johannesson, Erik Andersson och Per-Johan Bengtsson har gjort sitt examensarbete i samarbete med rymdföretaget NASA. Deras uppgift har varit att ta fram en rover som ska rulla ut antennrullar på månen.

Jonathan Wessman och Alexander Croner var två av de glada studenter som fick ta emot stipendier på fredagseftermiddagen.

Emma Allerbo och Hanna Waldemarsson läser Byggingenjörsprogrammet. De har gjort fältstudier i Etiopien och analyserat möjligheterna att använda byggteknik med lerblock.

Utställarna får gott om chanser att berätta om sina projekt för mässans besökare.

Jimmy Kleiven (elektroingenjör) och Anders Jacobsson (dataingenjör), har på uppdrag av Halmstads gummifabrik tagit fram en prototyp till automatiskt nödstoppssystem.

Rektor Mikael Alexandersson var konferencier under fredagens stipendieutdelning.

Sidan uppdaterad 2013-05-31