Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2014-02-10. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2013-03-01

Välbesökt när Högskolan höll öppet hus
I veckan var det åter dags för Högskolan att visa upp sig från sin bästa sida. Då arrangerades nämligen öppet hus i högskolehallen, då allmänheten och blivande studenter fick chansen att ställa frågor och få en inblick i verksamheten.

– Vi vill både informera om våra många utbildningar och inspirera till att välja Högskolan i Halmstad, säger projektledare Niclas Rosander.

Det var som brukligt när Högskolan arrangerar öppet hus en välbesökt tillställning. Trängseln var påfallande mellan de montrar som fanns uppställda, där representanter från Högskolan såg till att stilla besökarnas nyfikenhet. Projektledare Niclas Rosander kunde konstatera att antalet föranmälda gäster i år ökat, från fjolårets 600 till närmare 1 000.

– Det är en något större tillställning i år. Det är i stort sett samtliga av våra grundprogram varav fem nya utbildningar som finns representerade här i dag, säger han.

Vanligt med boendefrågor

Även Kåren fanns på plats för att möta de, förhoppningsvis, blivande studenterna. Att börja studera på annan ort innebär mycket praktiskt planerande för att vardagen ska fungera, och där kan Kåren vara till hjälp på många plan. Bland annat ansvarar man i dag för cirka 600 studentboenden, allt organiserat med ett eget kösystem. Vice ordförande Oskar Kriborg säger att i stort sett samtliga frågor man får handlar om boende och nollningen, varav det sistnämnda ligger honom extra varmt om hjärtat. 

– Vi vill verkligen slå ett slag för nollningen. Den fyller en oerhört viktig social funktion, speciellt om man kommer från en annan ort och inte känner så mycket folk i Halmstad, säger han.

Nyfikna gymnasister

På vår rundvandring möter vi också två tillresta gäster från Örkelljunga: Victor Vestman och André Svensson. De går tredje året på industriprogrammet och har åkt till Halmstad för att besöka öppet hus tillsammans med sin gymnasieskola.

– Alla som går tredje året på vår skola är här i dag, säger de när vi träffar dem strax bredvid Studenthälsans monter.

Ska ni läsa vidare efter gymnasiet?
– Jag vet inte, säger Victor Vestman.

– Kanske. Eventuellt jobbar jag först ett tag och börjar läsa igen när jag känner mig inspirerad, fortsätter André Svensson.    

Vill ge studenterna en god start

En viktig del för att prestera bra i sina studier är att man mår bra i kropp och själ. Därför fanns Studenthälsan, som representerades av verksamhetschef Per Österberg, på plats. I montern gavs en inblick i Studenthälsans verksamhet som berör allt från kontakter med sjuksköterska, idrottspedagog, sjukgymnast till externa läkarkontakter eller samtal med präst. Här arbetar man till stor del förebyggande och man vill ge studenterna ”goda vanor”, som man uttrycker det.

– Det är viktigt att inte den egna hälsan kommer på efterkälken när man studerar, utan att man som student skaffar sig rutiner och goda vanor tidigt. När man studerar på Högskolan skiljer det sig lite från studier på gymnasienivå. Här har man ett större ansvar för sin egen tid och sitt eget resultat, menar Per Österberg.

Hur mycket kan man som student själv påverka sin hälsa under stressiga perioder?
– Återigen är det viktigt med rutiner. För att undvika stress är det bra om man lägger upp sina studier som en åtta timmars arbetsdag, det vill säga att man går upp och äter frukost, studerar, äter lunch, och sedan fortsätter sina studier tills arbetsdagens slut. Då lägger man böckerna åt sidan och njuter av sin fritid. För det är oerhört viktigt att man har fritid också för att återhämta sig.

Fysisk träning populärt

Per Österberg rekommenderar att man som student ägnar sig åt någon form av fysisk träning för att lättare kunna hålla en god hälsa. Något Lina Bergman, idrottsakademin, och Sandra Haga från Halmstads studentidrottsförening (HSIF) i montern bredvid håller med om. Fysisk träning är också ett område Högskolan satsar stort på. På campus finns högskolehallen och idrottscentrum, där studenterna kan träna. 

– I dag erbjuder vi gymträning till låg kostnad. Vi har även olika pass man kan delta i, samt fotboll, innebandy, badminton, volleyboll och klättring, förklarar Sandra Haga, som tycker att det är viktigt att studenter erbjuds bra möjligheter för träning. Hon får medhåll av kollegan Lina Bergman:

– Står man som student och tvekar mellan vilken av två lärosäten man ska välja, så kanske det är mer attraktivt att välja oss där man har tillgång till alla dessa aktiviteter på campus, i stället för att kanske behöva bege sig till andra sidan staden för att kunna träna.

Studentambassadörerna Antonia Ladam (t.v.) och Emelie Andersson visar Krisjan Gojani (blå jacka) och Fredrik Lundgren vägen till entrén.Studentambassadörerna visade besökarna rätt

Studentambassadörerna fyller en viktig funktion under öppet hus-dagarna. Utanför entrén träffade vi Emelie Andersson och Antonija Ladan som såg till att besökarna, som kom både till fots och via buss, hittade rätt. De var på gott humör trots den isande kylan och blåsten.

– Det är lite kallt om händerna, men det är roligt att det kommer så mycket folk, säger Antonija Ladan under en liten paus innan nästa buss anländer.

Vilka är era uppgifter förutom att visa besökarna rätt?
– Vi är med och ser till att allt fungerar under öppet hus och vi har ordnat praktiska saker inför arrangemanget. Vi finns också på plats vid scenerna för att vara behjälpliga i samband med föreläsningarna och vi håller guidade turer på campusområdet, säger Emelie Andersson och berättar att det är cirka 15 ambassadörer på plats under de två dagarna som öppet hus pågår.

– Annars är vi ett 50-tal studentambassadörer, fast alla jobbar inte aktivt av olika anledningar, säger hon.


De tre internationella studentambassadörerna Snada Lovic, Andreas Lifmark och Linnea Settergren fanns på plats under öppet hus för att prata utlandsstudier.

De vill uppmuntra till utlandsstudier

Att studera utomlands är något som både skrämmer och tilltalar många. Därför fanns under öppet hus utbytesstudenter från sex länder represterade för att berätta om sina positiva upplevelser av utlandsstudier.

Vi träffade de tre studentambassadörerna Snada Lovic, Andreas Lifmark och Linnea Settergren, som alla har studerat utomlands och som nu arbetar med att uppmuntra studenter att våga studera utomlands.

– Vi har alla tre bara bra erfarenheter av våra utlandsstudier. Tyvärr är nog många rädda för att åka, främst till icke engelskspråkiga länder, viket är tråkigt. Språket får aldrig vara ett hinder, menar Linnea Settergren.

De vill nu uppmuntra till utlandsstudier genom att informera om alla de positiva sidor som det för med sig, och som de själva har upplevt. Därför ser man öppet hus som ett viktigt tillfälle att möta blivande studenter.

– Är det någon som tvekar så kan vi förhoppningsvis få dem på andra tankar, menar de.

Text: CHRISTER PERSSON

Bilder: CHRISTEL LIND

Utbytesstudenter från Indien, Sydkorea, Tyskland, Brasilien, Holland och Turkiet fanns på plats för att presentera sina hemländer för blivande utlandsstudenter.

Vi ställde ett par frågor till tre besökare på öppet hus:

Annie Bergström, Falkenberg

Vad tycker du om öppet hus?
– Ett jättebra initiativ.

Ska du studera på Högskolan till hösten?
– Jag vet inte än. Jag går ut gymnasiet till våren och då funderar jag på att söka till lärarprogrammet.


Filip Jönne, Halmstad

Vad har du fått ut av dagen?
– Det har varit bra. Det finns mycket att kolla på.

Ska du studera på Högskolan till hösten?
– Nej, jag går bara i tvåan på gymnasiet så det är inte aktuellt ännu. Efter gymnasiet vill jag nog studera utomlands. 

Jasmine Lindberg, Varberg

Har öppet hus motsvarat dina förväntningar?
– Ja, absolut. Jag tycker att det har varit bra.

Är det någon speciell utbildning du är intresserad av?
– Ja, jag funderar på att läsa psykologi.  


Sidan uppdaterad 2014-02-10