Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2014-03-17. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2014-03-13

Civilingenjörsutbildning nyhet inför hösten 2014

Från och med i höst finns möjlighet att läsa till civilingenjör i Halmstad. Utbildningen är den viktigaste nyheten i Högskolan i Halmstads utbud när det är dags att söka kurser och program inför höstterminen. 

Den största nyheten i Högskolan i Halmstads utbud inför hösten är programmet Civilingenjör i datateknik. Det kan starta tack vare att Högskolan i somras fick de eftertraktade rättigheterna att ge civilingenjörsexamen. Högskolan har sedan tidigare 13 ingenjörsutbildningar som ger en examen som högskoleingenjör. 

– Det är jätteroligt att vi nu kan erbjuda ingenjörsutbildning på den högsta nivån. Och dessutom inom inbyggda och intelligenta system, där vi har stark forskning. Datateknik finns inom alla områden i dag och arbetsmarknaden är riktigt bra, säger Mikael Hindgren, studierektor för programmet Civilingenjör i datateknik. 

Femårig utbildning

En civilingenjörsutbildning är på fem år och ger 300 högskolepoäng. Utbildningen är mer teoretisk och har större fokus på forskning och utveckling än högskoleingenjörsutbildningen, som är treårig och ger 180 högskolepoäng.

– Det är en utbildning för den som verkligen vill ligga i framkant och skapa framtidens teknik. Antalet datorbaserade produkter och tjänster lär knappast minska. Hälsoteknik och robotik är exempel på områden som kommer bli allt viktigare framöver, och där Högskolan bedriver forskning. Men oavsett vad man är intresserad av spelar tekniken en avgörande roll i dag, säger Mikael Hindgren. 

Hösten 2015 startar ytterligare ett civilingenjörsprogram vid Högskolan i Halmstad, med inriktning industriell innovation. 

Samhällsförändring och social hållbarhet

Ett annat nytt program är Samhällsförändring och social hållbarhet. Det ger en kandidatexamen i sociologi och har en inriktning mot socialpsykologi och social hållbarhet – vilket exempelvis handlar om välfärd, välbefinnande, social sammanhållning och gemenskap. Det är en inriktning inom sociologin som utbildningen är ensam om i Sverige.

– Social hållbarhet är ett område som kommer mer och mer. Allt fler förvaltningar och organisationer är ålagda att arbeta med området och vi ser ett ökande behov av den här typen av kompetens, säger studierektor Niklas Westberg.  

Sista ansökningsdag är den 15 april

Högskolan i Halmstad har ungefär 50 grundprogram och 250 fristående kurser. De flesta av dessa startar under höstterminen. Anmälan är öppen under en månad, från den 17 mars till den 15 april. Ansökan sker via antagning.se. 

IDA LÖVSTÅL


Sidan uppdaterad 2014-03-17