Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2014-12-10. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2014-12-09

Daniel är årets mest prisade student

Utvecklingsingenjören Daniel Sträng är en av de mest prisade studenterna genom tiderna på Högskolan i Halmstad. Det senaste året har han tagit emot sex stipendier och fått över 200 000 kronor för sina prestationer under utbildningen.

Att studera kan löna sig på många sätt, och ibland på sätt man inte förväntar sig. Det har utvecklingsingenjören Daniel Sträng fått uppleva. När han började på Högskolan i Halmstad hösten 2011 hade han som mål att skaffa sig en bra utbildning med en nära koppling till näringslivet.

– Jag började utbildningen med målet att göra mitt allra bästa, och det har jag gjort. Att få stipendier är ingenting jag har strävat efter, men nu efteråt känns det naturligtvis jättekul att få så mycket återkoppling på min ansträngning, säger han. 

Bästa student och bästa examensprojekt

Daniel Sträng har fått flera av Högskolans så kallade Fåhréstipendier, som går till studenter på ingenjörsprogrammen, framför allt Utvecklingsingenjörsprogrammet. Han fick i våras pris för bästa student på 25 000 kronor, pris för bästa examensprojekt på 100 000 kronor och ett allmänt ingenjörspris på 25 000 kronor.

I november fick han ett stipendium från Sparbanksstiftelsen Kronan på 50 000 kronor för sitt examensprojekt, och han var en av de nominerade i den prestigefyllda tävlingen Swedish Embedded Award.

Daniel Sträng med sin bror Martin Sträng, som har hjälpt till med mjukvaran i produkten, under Utexpo 2014. Daniels monter fick pris för årets bästa.

Utöver detta har han fått ytterligare två Fåhréstipendier för projekt han har gjort tillsammans med klasskompisar. Dessutom blev han ett par biobiljetter rikare då hans monter blev utsedd till årets bästa under examensmässan Utexpo.

– Det som har betytt mest är uppmärksamheten och prestigen, snarare än pengarna.  Diplomen och utmärkelserna hjälper så klart när man är nyutexaminerad och ska söka jobb – det blir mer trovärdigt än om jag själv beskriver mig som målmedveten och ambitiös i min jobbansökan, säger han.

Flyttade tillbaka till hemstaden

Redan i samband med Utexpo och stipendieutdelningen fick Daniel Sträng flera fina jobberbjudanden i Halmstad och Göteborg.

– Jag är så hemkär så jag valde i stället att flytta tillbaka till min hemstad Karlskrona och söka jobb. När jag tog beslutet tänkte jag att det kanske inte var det bästa ur karriärsynpunkt, men jag ville göra det som kändes rätt för mig.

Ska fortsätta att utveckla produkten

Och det visade sig vara ett bra drag. Efter några månaders jobbsökande fick han jobb som produktutvecklare på Roxtec, ett stort internationellt företag där han jobbar med produktutveckling.

Vinstpengarna han har fått för sitt examensprojekt ska han använda för att fortsätta att utveckla produkten.

– Förhoppningen är att jag längre fram, när jag har landat i mitt jobb, ska kunna driva eget företag parallellt. Jag vill då fortsätta att utveckla projektarbetet från utbildningen tillsammans med min bror, som har hjälp mig mycket.  Då är det skönt att ha lite pengar att stoppa in!

Skapade examensprojekt ur sin hobby

Daniel Strängs prisade examensarbete gick ut på att utveckla en digital spelrekvisita till actionsporter som paintball och airsoft. Produkten, som heter Spectraflag, kan liknas vid en digital orienteringskontroll och kan på sikt ha många olika användningsområden, även utanför spelvärlden. Arbetet resulterade i en prototypserie om tjugo enheter där funktion, hårdvara och mjukvara har utvecklats från grunden. Projektet omfattade allt från behovsbild till nära leverantörskontakter med producerande företag i Asien.

– Jag valde att utveckla något som jag verkligen trodde på och som tangerar min hobby. Jag har spelat airsoft i 15 år och har själv arrangerat spel. Jag visste att det inte fanns några kommersiella alternativ på marknaden.

Dusch- och slagtester

Under tiden Daniel Sträng utvecklade produkten var han noga med valideringen – han gjorde slagtester för att se att den höll, duschade den och bad spelare att testa den. Han ordnade också ett spel med 50 personer för att testa funktionerna, och fick mycket positiv feedback.

– Det jag är mest stolt över är att det inte bara är ett skrivbordsprojekt. Jag vet att produkten fungerar och fyller en funktion.

Det viktigaste med utbildningen från Högskolan i Halmstad tycker Daniel har varit just kombinationen av teori och praktik som han har fått med sig.  

– Examensarbetet var det roligaste – här samlade vi ihop allt vi lärt oss och fick visa att vår kunskap fungerade, säger han. 

Text: IDA LÖVSTÅL

"Jag valde att utveckla något som jag verkligen trodde på och som tangerar min hobby", säger Daniel Sträng. Hans examensarbete gick ut på att skapa en digital spelrekvisita för actionssporter som airsoft.

Daniel Sträng

Bor: Lägenhet i Karlskrona (letar hus för fullt)
Familj: Sambon Tova (nyutexaminerad hälsopedagog från Högskolan i Halmstad)
Utbildning:Utvecklingsingenjörs-programmet 180 hp
Gör i dag: Jobbar som produktutvecklare på Roxtec AB
Kopplar av med: Gäddfiske i skärgården
Motto: Gör det du vill göra och passa samtidigt på att göra ditt allra bästa.

Sidan uppdaterad 2014-12-10