Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2014-05-30. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2014-05-30

På fredagen fick många glada studenter ta emot stipendier, bland annat för bästa examensprojekt inom de olika programmen. Bild: Ida Lövstål

Innovativa projekt och examensglädje under Utexpo

En vibrerande väckningsdosa för hörselskadade, en räddningsstege med integrerad belysning och ett webbaserat spel som ska lära flyktingbarn svenska. Det är några innovativa examensprojekt från årets Utexpo – Högskolan i Halmstads stora examensmässa.

Utexpo är en festlig grand final på studenternas utbildning – nu visar de upp vad de har arbetat med under flera månader och därefter väntar den efterlängtade examen. Under de tre dagar som mässan pågår kan besökare ta del av över 150 projekt från 18 olika program, framför allt från Högskolans ingenjörs- och miljöprogram.

Utexpo är som vanligt välbesökt. Över 150 examensprojekt ställer ut i högskolehallen. Bild: Joachim Brink

Saknade modern väckarklocka för döva

En av utställarna är utvecklingsingenjör Pia Johnsson-Sederholm, som efter egen idé har utvecklat en vibrerande väckningsdosa. Hon är själv döv sedan födseln och har saknat en modern väckarklocka.

– Väckarklockorna för döva i dag ser ungefär likadan ut som när jag var barn, de är klumpiga och omoderna. I dag använder de flesta mobilen som väckarklocka och jag ville ge den möjligheten också till döva och hörselskadade, säger hon.

Styrs via en app

Eftersom mobiltelefonernas vibrationer inte är tillräckligt starka för att väcka de flesta sovande, utvecklade Pia Johnsson-Sederholm en vibrerande dosa som man kan koppla till sin smarta telefon. Via en applikation på mobiltelefonen ställer man in vilken tid dosan ska börja vibrera, och sedan placerar man den under kudden eller fäster i ett armband.

– Jag använder den själv och den fungerar utmärkt. Det känns jätteroligt – här fanns ett problem som irriterade mig och nu när jag är ingenjör kan jag göra något åt det!

Efter examen väntar en studietermin i USA, och därefter planerar hon att utveckla prototypen vidare i ett eget företag.

– Jag vill satsa på att öka tillgängligheten och har massor av idéer som jag vill förverkliga, säger hon.

Eja Höglund, Veronika Ahlin, Trixi Hannula och Sara Hammarströms webbaserade spel ska erbjuda språkträning åt flyktingbarn. Bild: Joachim Brink

Spel ska lära flyktingbarn svenska

I en annan del av mässhallen visar några studenter som läser webbdesign ett spel som ska hjälpa flyktingbarn att lära sig svenska. Spelet vänder sig till 7–8-åringar och är utvecklat i samarbete med pedagoger på Andersbergskolan.

– Genom att spelet är webbaserat kan barnen använda det både hemma och i skolan. Vi har fokuserat på att få det färgglatt med mycket bilder, det ska vara roligt, samtidigt som vi har varit noga med ljud och uttal, säger Trixi Hannula.

Studenterna har programmerat, gjort inspelningar, fixat bilder och grafik. Deras plan är att fortsätta att utveckla spelet i ett eget företag och de har haft ett första möte med Science Park Halmstad. 

– Det har varit ett jättebra sätt att lära sig att jobba tillsammans i projekt och att knyta ihop de olika kurserna vi har läst. Det är kul att göra något på riktigt och att kunna styra in projektet efter vad vi är intresserade av, säger Sara Hammarström.

Solceller i Indien

Många av studenterna har gjort sina projekt i samarbete med företag och organisationer. Energiingenjörerna Daniel Linde, Kim Sjögren och Mattias Ragnarsson har installerat en solcellsanläggning på ett elevhem för barn i Indien, i samarbete med en volontärorganisation. I två månader arbetade de i Indien med att få anläggningen på plats – en upplevelse de aldrig kommer att glömma.

– Det var fantastiskt och en chans som förmodligen inte kommer tillbaka. Det var svårt att se all fattigdom samtidigt har jag aldrig upplevt en sådan glädje – trots att de hade det svårt har jag sällan mött mer glada och positiva människor, säger Daniel Linde. 

Energiingenjörerna Daniel Linde, Kim Sjögren och Mattias Ragnarsson har tillbringat två månader i Indien i vår, där de har installerat en solcellsanläggning på ett elevhem. Nu väntar arbetslivet. Bild: Joachim Brink

Tack vare solcellsanläggningen får elevhemmet nu elektricitet till lampor, kylskåp och fläktar.

– Genom att vi använder solceller slipper de också en elräkning varje månad, och kan lägga pengarna på skolböcker och annat som behövs. De slipper också problem med strömavbrott som är mycket vanliga där, säger Kim Sjögren.

Nu väntar anställningar för de tre energiingenjörerna. Bara några dagar efter Utexpo och examensfirandet ska alla tre börja nya jobb på olika företag.

– Det är med blandade känslor. Studietiden har varit härlig! Men det ska bli skönt att komma ut och jobba, säger Mattias Ragnarsson.

IDA LÖVSTÅL

Fotnot. Utexpo pågår den 28, 30 och 31 maj i högskolehallen. I morgon lördag är Utexpo öppet mellan 10.00 och 14.00. På eftermiddagen delas även årets Fåhréstipendier ut till studenter på Utvecklingsingenjörsprogrammet.

John Bogefors och Karolina Falk har läst till CAD-tekniker och har utvecklat en svampstrimlare. Bild: Joachim Brink

Efter flera månaders arbete visar studenterna upp sina examensprojekt för allmänheten. Bild: Joachim Brink

Maskiningenjörerna Haris Pasalic och Björn Bernfort har utvecklat en hjulupphängning till en rover som ska rulla på månen. Uppdragsgivare: rymdföretaget Nasa. Bild: Joachim Brink

Pia Johnsson-Sederholm håller till i sekretessrummet på Utexpo, eftersom hon planerar att föra ut sin idé på marknaden. Hon har tagit fram en vibrerande väckningsdosa för döva. Bild: Ida Lövstål

Utexpo har en lång tradition – det visar inte minst den här utställaren, Sten-Harald Söderström. 1986 tog han examen från Utvecklingsingenjörsprogrammet och vid årets mässa visar han sitt projekt från 1986: energiomvandlaren Sinus. Bild: Joachim Brink

Sidan uppdaterad 2014-05-30