Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2014-10-03. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2014-10-02

Internationella olympiska kommittén tar hjälp av Högskolan i Halmstad

Forskare vid Högskolan i Halmstad har i flera studier kunnat konstatera att stress ökar risken för skador hos elitidrottare. Relaterat till denna forskning ger Halmstadforskarna förslag på konkreta råd för att förebygga uppkomsten av stressrelaterade skador. Nu använder internationella olympiska kommittén, IOK, resultaten i sin senaste satsning för olympiska idrottare.

– Stress ökar risken för att råka ut för idrottsskador. Vi har genom upprepade mätningar lyckats påvisa samband mellan stress och skaderisk, och vi har också förslag på strategier för hur det kan förebyggas, säger Urban Johnson, professor i idrottspsykologi vid Högskolan i Halmstad.

Tillsammans med doktoranderna Andreas Ivarsson och Ulrika Tranæus har Urban Johnson studerat hur idrottare påverkas av oro och stress. Höga självrapporterade stressnivåer har visat sig stå i samband med en ökad skadefrekvens. Stress, kopplat till exempel till negativa livshändelser, leder till en minskad uppmärksamhet och ökad muskelspänning vilket i sin tur ökar skaderisken.

Höga självrapporterade stressnivåer har visat sig stå i samband med en ökad skadefrekvens (spelarna på bilden har inte med forskningsstudierna att göra). Bild: Svensk Innebandy

Elitidrottare deltog i studierna

En elitfotbollsspelare som deltagit i en av forskningsstudierna kommenterar sitt stressiga liv innan skadan:

”Det var en väldigt kaotisk period i mitt liv, hela tiden nya saker att göra och stress över allt. Så mycket träning och måsten och knappt någon tid att umgås med familj och vänner utanför laget. Det fick mig att må dåligt. Jag tror att detta var den största anledningen till min skada”.

Forskningen visar dock att skaderisken kan minskas genom att idrottarens medicinska team och tränare hjälper idrottaren att hantera en stressfylld tillvaro, till exempel genom mindfulness och annan psykologisk träning.

Hjälper olympiska idrottare

Internationella olympiska kommittén, IOK, har nyligen lanserat en onlinekurs för olympiska idrottare som bland annat fokuserar på skadeprevention. Urban Johnson och hans forskarteam har valts ut för den delen av kursen som handlar om skadeförebyggande åtgärder genom psykologiska träningsprogram. De är de enda idrottspsykologerna som föreläser i kursen, de andra delarna handlar bland annat om hur man ska träna och äta för att undvika skador.

– Det är givetvis en stor ära att bli utvald för att hjälpa världens bästa idrottare. Vi vet hur mycket en effektiv stresshantering kan hjälpa idrottare och är glada för att resultaten uppmärksammats och används, säger Urban Johnson.

LOUISE WANDEL

Konferens 8 oktober

Svensk Idrottspsykologi anordnar en konferens där bland annat Urban Johnsons, Andreas Ivarssons och Ulrika Tranæus forskningsresultat kommer att presenteras. En av konferensens talare är även Mark Andersen, gästprofessor vid Högskolan i Halmstad och expert inom mindfulness, trauma, och neurovetenskap.

Tid: 8 oktober 2014 kl 09-16.30

Plats: Högskolan i Halmstad, lokal R4129

Länk till konferensen i Högskolans kalendariumlänk till annan webbplats.

För mer information om konferensen kontakta:
Karin Weman-Josefsson, 0704-86 35 59 eller karin.weman@hh.se

Urban Johnson, Ulrika Tranæus och Andreas Ivarsson. Bild: Urban Johnson.

Sidan uppdaterad 2014-10-03