Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2014-09-23. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2014-09-23

Skolbarn hjälper forskare att utforma en app om mat

Hälsoteknikcentrum vid Högskolan i Halmstad har nu i september genomfört två workshoppar med klass 3 vid Frösakullsskolan i Halmstad. Samarbetet med eleverna ligger till grund för en kommande forskningsstudie där målet är att utveckla ett pedagogiskt verktyg för barn om mat och måltider.

Madeleine Svensson, doktor i medicinsk vetenskap och ansvarig forskare för projektet på Hälsoteknikcentrum.

Hälsoteknikcentrum vid Högskolan i Halmstad har inlett ett projekt där målet är att utveckla ett digitalt verktyg, till exempel i form av en applikation (app), som på ett lekfullt sätt bidrar till lärande hos barn kring mat och måltidsvanor. Genom appen ska barnen få en ökad förståelse för hur mycket och vad de behöver äta för att orka med skoldagen och veckans alla aktiviteter. För att få inspiration och återkoppling direkt från målgruppen tillfrågades tredjeklassarna i Frösakull om att delta i två workshoppar tillsammans med forskarna.

Tvärvetenskapligt projekt för en bättre folkhälsa

Projektet vid Hälsoteknikcentrum är tvärvetenskapligt och genomförs av forskare, hälsovetare, folkhälsovetare, nutritionister, utvecklingsingenjörer och interaktionsdesigners. Madeleine Svensson är doktor i medicinsk vetenskap och ansvarig forskare för projektet:

– Det viktigaste med appen är att bidra med kunskap om mat baserat på vetenskapliga grunder med utgångspunkt i svenska näringsrekommendationer, säger hon. Det finns så många kostrelaterade sjukdomar idag, därför är det viktigt att redan i barndomen lära sig om hälsosamma kost- och måltidsvanor. Om detta kan göras på ett lekfullt sätt kanske tillämpningen av den kunskap barnen lär sig genom appen blir bättre, fortsätter Madeleine Svensson.

Under workshopparna visade barnen upp stor kreativitet och uppfinningsrikedom. Först fick de skapa sin egen app om mat och måltider genom skisser, för att sedan berätta om den inför hela klassen och forskarna. Emil Johnson, 9 år, gjorde ett spel där man får välja mellan ett par olika måltider, vissa nyttigare än andra. Om man väljer en nyttig måltid så går man upp till nästa nivå i spelet, annars halkar man nedåt istället.

– Jag kanske skulle vilja bli uppfinnare när jag blir stor, men det är nog lättare för mig att bli pingisproffs. Där är jag bättre, jag spelar pingis mot 14-åringar redan nu, berättar Emil stolt.

I Emma Johanssons app ska man med hjälp av en cykel fånga mat som regnar ner.

– Så kan man välja vilken maträtt man vill. Och i nästa steg i appen kan man laga maten, antingen grilla, laga på spisen eller i ugnen, förklarar Emma, 9 år.

– Jag hade nog själv spelat appen om den fanns i verkligheten, säger hon.

Elevernas medverkan väcker deras innovationslust

Jennie Kelloniemi är klassföreståndare för klass 3 vid Frösakullsskolan i Halmstad.

– Jag tycker att det är viktigt att visa eleverna att det vi pratar om i klassrummet har betydelse senare i livet, säger Jennie. De ska förstå att kunskapen de får i skolan verkligen kan användas, fortsätter hon.

– Att projektgruppen från Hälsoteknikcentrum har kommit hit till vårt klassrum har varit mycket unikt och lärorikt. Eleverna får känna sig delaktiga och viktiga, säger Jennie.

Jennie Kelloniemi och Ida Ivarsson.

Projektgruppen har samlat ihop barnens förslag på appens innehåll och funktion. Nästa steg i projektet är att ta fram en prototyp och visa upp den för klassen den 1 oktober vid deras planerade studiebesök på Hälsoteknikcentrum.

Som avslutning på den sista workshoppen frågare Madeleine Svensson hela klassen hur det var att skissa på en egen app?
”Fantastiskt!”
”Man fick använda mycket fantasi.”
”Spännande!”

Och på frågan om hur många innovationer det nu fanns i klassrummet svarade Cornelia Kristiansson, 9 år, entusiastiskt:

– 24 stycken! En var!

Text: LOUISE WANDEL
Bild: CHRISTEL LIND och LOUISE WANDEL

Projektgruppen vid Hälsoteknikcentrum. Från vänster: Madeleine Svensson, Virginia Wiman, Anton Rehnberg Manglaris, Elias Götborg och Rickard Sevandersson.


Emil Johnsson.

Emma Johanssons app där en cykel fångar mat som regnar ner.

Emma Johansson.

Nova Sköldengen förklarar hur hennes app fungarar.

Sidan uppdaterad 2014-09-23