Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2014-12-10. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2014-12-10

Solenergiprojekt invigdes på Högskolan

I torsdags, den 4 december, invigdes den nya solcellssatsningen på Högskolan i Halmstad. Förutom att producera miljövänlig el kommer anläggningen bland annat att användas i utbildningen av energiingenjörer.

– Solpanelerna visar hur samverkan mellan akademi, näringsliv och kommun kan leda till mervärde i form av både kunskap och miljövänlig elproduktion, säger Henrik Barth, chef för Sektionen för ekonomi och teknik vid Högskolan i Halmstad.

Intresset för solpanelerna var stort. Bland annat trängdes personal vid Högskolan, studenter och journalister på taket för att se närmare på den moderna anläggningen.

Används i undervisning

Uppskattningsvis kom ett 50-tal besökare till invigningen för att beskåda solcellsanläggningen som – trots både mörkt och mulet väder – faktiskt producerade el.

Solpanelerna har en effekt på cirka 25 kW och finns på taket av hus O – en byggnad som bland annat disponeras av utbildningsprogrammet Energiingenjör – förnybar energi. Ingemar Josefsson är universitetsadjunkt i energiteknik och studierektor på programmet.

– Vi kommer att få tillgång till mätdata från anläggningen vilket kan användas i undervisningen tillsammans med klimatdata och data för solinstrålningen. På sikt skulle man även kunna använda data från panelerna i forskning, säger han.

Trots både mörkt och mulet väder producerade solcellsanläggningen el.

Del av kommunal satsning

Solcellerna är ett resultat av samarbete mellan Högskolan i Halmstad, Halmstads energi och miljö AB (HEM) och fastighetsägaren Fragerus fastigheter. De har levererats av Nyedal solenergi. Initiativet är en del av en större miljösatsning från HEM där solpaneler monteras runtom i kommunen.

– Halmstad ligger i framkant när det kommer till solenergi. Min gissning är att om 10–15 år kommer solpaneler på byggnader att vara standard, och kanske till och med lagstadgat, säger Lars Bernhardsen, affärsområdeschef på HEM.

I början av 2015 kommer solpanelerna att kompletteras med två laddstolpar för elfordon som lärosätets personal kommer att kunna nyttja kostnadsfritt.

Text och bilder: JOACHIM BRINK

Invigningen lockade ett 50-tal besökare.

"Solpanelerna visar hur samverkan mellan akademi, näringsliv och kommun kan leda till mervärde i form av både kunskap och miljövänlig elproduktion", säger Henrik Barth, chef för Sektionen för ekonomi och teknik.

Solpanelerna har en effekt på cirka 25 kW och finns på taket av hus O på Högskolans campusområde. Bild: IDA LÖVSTÅL

"Vi kommer att få tillgång till mätdata från anläggningen vilket kan användas i undervisningen", säger Ingemar Josefsson, universitetsadjunkt i energiteknik och studierektor på energiingenjörsprogrammet.

"Min gissning är att om 10–15 år kommer solpaneler på byggnader att vara standard, och kanske till och med lagstadgat", säger Lars Bernhardsen, affärsområdeschef på Halmstads energi och miljö AB.

Flera medier var på plats under invigningen av solcellerna. Här intervjuas Henrik Barth, chef för Sektionen för ekonomi och teknik, av Sveriges Radio.

Solcellsinvigningen var även en försmak av Luciafirandet – ljusets högtid. Bland annat bjöds det på lussekatter.

Sidan uppdaterad 2014-12-10