Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2014-05-02. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2014-04-08

Studenter mötte näringslivet i intensiv speed-dating

"Speed-dating är ett roligt sätt att snabbt få direktkontakt med arbetslivet", säger studenten Helena Kvist (till vänster). Här med studentkollegan Andreas Bjurdelius (nummer två från vänster) i ett tempofyllt möte med Oscar Persson och Christin Henriksson från Bröderna Jansson AB.

Tempot var högt när Högskolans studenter mötte 15 olika företag i så kallad speed-dating den 8 april. På bara några minuter skulle nya kontakter knytas, visitkort bytas och uppföljningsluncher bokas.

– Som student kan det ibland vara svårt att få personlig kontakt med företag, men speed-dating är ett roligt sätt att snabbt få direktkontakt med arbetslivet, berättar Helena Kvist, som studerar arbetsvetenskap vid Högskolan i Halmstad.

Andreas Bjurdelius som studerar nätverksdesign och datordrift håller med:

– En positiv överraskning var att även mötena med företag som inte är i min bransch var givande. Det gav värdefulla kontakter och flera kunde tipsa om andra arbetsgivare, säger han.

"Speed-dating är ett bra sätt att vänja sig vid att möta företag och arbetsgivare i en intervjusituation", säger Sofie Nilsson (längst till höger) som studerar på Internationella marknadsföringsprogrammet. Här möter hon Jasse Shabani (med ryggen mot kameran) och Bengt Kenneryd från HallandsHamnar AB.

Enkelt men utmanande

Själva konceptet speed-dating är både enkelt och utmanande. Vid 15 bord står lika många företag, och vid varje bord står två högskolestudenter. Företaget och studenterna presenterar sig och berättar vilka de är och vad de kan erbjuda varandra. Efter tre minuter ringer en klocka och studenterna går till nästa bord där ett nytt företag väntar och processen börjar om på nytt.

Tanken är att arrangemanget ska kunna leda till allt från praktik, exjobb, timanställningar och sommarjobb till framtida anställningar. Nytt för i år var att varje företag skulle be minst tre studenter att återkomma för fördjupat samtal över en lunch.

Intensivt. När du bara har tre minuter på dig att knyta kontakter så räknas varje sekund.

Bygger broar

För de deltagande företagen är speed-dating ett effektivt sätt att möta morgondagens arbetskraft.

– Det är viktigt att bygga broar mellan studenterna och företagen. Vi letar alltid efter ny kompetens, men då är det viktigt att kunna visa upp oss, berättar Christin Henriksson från Bröderna Jansson AB.

Även Bengt Kenneryd från HallandsHamnar AB är positivt inställd – till både arrangemanget och högskolestudenterna:

– Jag blev riktigt imponerad av bredden på de studenter vi träffade under speed-datingen, säger han.

Text och bilder: JOACHIM BRINK

Detta är speed-dating

Speed-dating är en gemensam satsning från det privata näringslivet, Halmstads kommun och Högskolan i Halmstad. Initiativtagare är Claes Nilsson, vd för Danske Bank. Högskolans karriärcentrum arrangerade speed-dating för första gången 2013 och fick då mycket positiv respons.

I år deltog sammanlagt 15 företag, och studentplatserna var nästan helt fyllda. Även i år var responsen positiv: samtliga studenter och företag svarade att de ville göra om speed-dating.

Studenten Hannah Oksa:

"Ett effektivare sätt att spana  jobb på har jag aldrig stött på tidigare"

Hannah Oksa studerar medie- och kommunikationsvetenskap vid Högskolan i Halmstad. Här skriver hon själv om hur det är att delta i speed-dating.

"Speed-dating är ett fantastiskt och unikt koncept, tycker jag! Inom loppet av en timme fick jag chansen att marknadsföra mig själv till 15 företag. Ett effektivare sätt att spana jobb på har jag aldrig stött på tidigare.

Timmen som gick var väldigt intensiv. För mig handlade det om att först och främst göra ett gott intryck. Sedan ville jag också visa på hur just mina kunskaper och erfarenheter skulle kunna göra för nytta för just deras företag. Jag sysslar med kommunikation, information och marknadsföring så min taktik var att hitta någon sorts gemensam nämnare med alla företag som var där. 

Det var roligt och framför allt var det en berikande upplevelse som gav mig väldigt mycket energi och motivation."

Ingen rast och ingen ro. Karolina Davidsson, vd för Halmstads näringslivs AB, ringde när det var dags för studenterna att rotera till nästa bord.

Sidan uppdaterad 2014-05-02