Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2014-11-28. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2014-11-27

Systematisk kompetensutveckling prisad i USA 

Ribbaskolan i Gränna har fått en internationell prestigefylld utmärkelse för ett framgångsrikt förbättringsarbete inom projektet Modellskolan. Lärarutbildningen vid Högskolan i Halmstad är en av samarbetsparterna.

Education Team Excellence Recognition Award (ETER) är en internationell utmärkelse som uppmärksammar framgångsrika förbättringsprojektet inom förskolor, skolor, högskolor och universitet.

I finalen av ETER kom Ribbaskolan i Gränna bland de fem bästa av 26 deltagare och nådde en delad tredjeplats med sitt projekt ”A Mutual Engagement for Improving Learning Outcome at The Ribbaschool”.

Projekt Modellskolan genomförs av olika kommuner i samverkan med Högskolan i Jönköping och Högskolan i Halmstad. Den aktuella skolan, Ribbaskolan, ingår i samarbete mellan Jönköpings kommun och Högskolan i Jönköping, medan Högskolan i Halmstad samarbetar med Ängelholms kommun och Strövelstorps skola sedan tre år tillbaka.

Gläds åt framgångarna

Ann-Christine Wennergren, universitetslektor i utbildningsvetenskap vid lärarutbildningen i Halmstad, är koordinator för projekt Modellskolan, och hon har också varit involverad på Ribbaskolan som handledare, lärare och forskare.

– Som samarbetspartner i projektet gläder vi oss åt framgångarna. Vi vill särskilt lyfta fram att lärarnas och skolledarnas gedigna och systematiska kompetensutveckling har gett synbara effekter på elevernas resultat, säger hon.

Teamet från Ribbaskolan: rektor Lotta Johansson och lärarna Therese Kaindl, Karin Isaksson och Erica Karlsson. Bild: Ann-Christine Wennergren

Framgångsrik skolsatsning

Sammanfattningsvis går Modellskolan ut på att i samverkan med en högskola arbeta med kollektiv kompetensutveckling på avancerad nivå. Lärare genomför kontinuerligt undersökningar i egen praktik för att dokumentera, kritiskt granska och förbättra sin undervisning. Projektet har blivit en framgångsrik skolsatsning med markant förbättrade resultat.

– Vi på Ribbaskolan är självfallet mycket stolta att kunna representera Jönköpings kommun på detta sätt. Det är ytterligare ett bevis på att vårt arbetssätt leder till framgång, säger Ribbaskolans rektor Lotta Johansson.

Priset mottogs vid konferensen Innovation for System-Wide Improvement and Beyond i Milwaukee, USA, i november. Ann-Christine Wennergren deltog på konferensen tillsammans med ett team från Ribbaskolan. Framgångsrika förbättringsprojekt från nio skolor och universitet från USA och Argentina presenterades. Slutlig segrare blev ett team från Tekniska universitetet i Buenos Aires, Argentina.

JESSICA HIETASAARI ANDERSSON

Ann-Christine Wennergren. Bild: Anders Andersson

Sidan uppdaterad 2014-11-28