Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2015-02-24. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2015-02-24

Avslutning för Korta vägen – satsningen som gett utländska akademiker jobb

I fredags – den 20 februari – avslutades uppdragsutbildningen Korta vägen i sin nuvarande form. Syftet med utbildningen är att hjälpa utländska akademiker att närma sig arbete inom det område de är utbildade. Sedan starten 2008 har nästan hälften av deltagarna fått kvalificerade jobb, och i den senaste omgången har redan en tredjedel av deltagarna arbete.

– På måndag börjar jag på utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen
vid Halmstads kommun, där jag ska jobba med mångfald och administrativa uppgifter, berättar Engella, en av utbildningsdeltagarna som deltog i fredagens avslutning.

Av de 22 deltagare som startade i den senaste omgången har sju personer redan arbete, eller börjar sitt nya jobb inom kort.

Engella har en examen i samhällsvetenskap och kom till Sverige från Afghanistan för två år sedan. Tidigare har hon arbetat sex år för FN i Kabul. Målet efter att hon fått uppehållstillstånd var att lära sig svenska och komma in i arbetslivet.

– Utan Korta vägen tror jag inte att jag hade fått jobbet vid kommunen. Utbildningen vägleder nyanlända till kontakt med arbetsplatser. Många har både erfarenhet och utbildning och med lite stöd kan de komma ut på arbetsmarknaden. Men det krävs förstås även att man själv är aktiv och bestämd, säger hon.

Nationellt projekt

Korta vägen är ett nationellt projekt och finns idag på ett 20-tal orter. Arbetsförmedlingen är uppdragsgivare. Utbildningen har funnits på Högskolan i Halmstad sedan 2008 och genom åren har sammanlagt 248 personer genomgått utbildningen här.

Många deltog när uppdragsutbildningen Korta vägen avslutades i sin nuvarande form.

Camilla Bagler är universitetsadjunkt och kursansvarig vid Högskolan. Hon berättar att det funnits många framgångshistorier genom åren.

– Vi har gjort en grov uppskattning som visar att cirka 45 procent av alla 248 som deltagit är ute i kvalificerat arbete. Några får jobb på det ställe de gjorde praktik, andra tar det något längre tid för. Många läser vidare eller omskolar sig. Korta vägen har inneburit en positiv samverkan mellan Högskolan i Halmstad, arbetsförmedlingen i Halland samt Hallands kommuner och näringsliv, berättar hon.

Jobb redan under utbildningen

Den kursomgång som avslutas är den nionde i ordningen. Redan nu har en tredjedel av deltagarna fått arbete.

– Av de 22 deltagare som startade i den senaste omgången har sju personer redan arbete, eller börjar sitt nya jobb inom kort. En person har startat eget och ytterligare en står i startgroparna för att starta. Några har också en pågående dialog om arbetstillfälle, berättar Camilla Bagler.

Text: JOACHIM BRINK och JENNY BISIACH
Foto: JENNY BISIACH

Fotnot. Bakgrunden till att Korta vägen inte längre kommer att bedrivas vid Högskolan i Halmstad är att arbetsförmedlingen valde en annan leverantör vid senaste upphandlingen. Nya upphandlingar sker var tredje år.

"Utan Korta vägen tror jag inte att jag hade fått jobbet vid Halmstads kommun", berättar Engella, som har en examen i samhällsvetenskap och tidigare arbetat för FN.

Tre röster om Korta vägen:

Lena Wassoian
Kandidatexamen i engelska och litteratur samt MBA. Jobbade tidigare på bank. Ursprungligen från Syrien.

– Korta vägen är jätteviktig för människor som har examen eller högre utbildning. Jag fortsätter praktiken på SEB som jag fick genom Korta vägen i tre månader till. Framöver planerar jag att läsa svenska som andraspråk för att sedan kunna läsa ekonomi.

Abdul Albahnas
Ekonomexamen, har tidigare jobbat för ett internationellt företag som driver köpcentrum. Ursprungligen från Syrien.

– Korta vägen är viktig eftersom vi också läser allmänna ämnen som geografi och projektplanering. Det är utbildning som behövs för att man ska kunna börja jobba här i Sverige. Alla deltagare får praktikplats och några har redan fått jobb. Jag ska nu fortsätta att studera svenska och engelska. Mitt framtidsmål är att starta eget.

Sameh Ali
Telekomingenjör, MBA från Manchester. Har tidigare jobbat som telekomingenjör och projektplanerare. Ursprungligen från Saudiarabien.

– Korta vägen visade mig vad jag måste göra i framtiden. Jag har lärt mig mycket svenska här. Praktikplatsen betyder mycket och jag vet att jag måste lära mig flytande svenska för att kunna få jobb som telekomingenjör här. Jag planerar att läsa svenska för invandrare och vill läsa en utbildning i teknik.

Sidan uppdaterad 2015-02-24