Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2015-10-14. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2015-10-14

Besök från Kina med fartfylld uppvärmning inför pingis-VM

När representanter för Shanghai Dianji University, SDJU, besökte Halmstad tidigare i veckan innebar det bokstavligen en tempohöjning i samarbetet mellan lärosätena. Höjdpunkten var en pingismatch mellan rektor Hu Sheng och Jörgen Persson, en av Sveriges bästa pingisspelare genom tiderna.

Glädjen gick inte att ta miste på när Hu Sheng, rektor för Shanghai Dianji University fick möta pingislegenden Jörgen Persson, i samband med sitt besök vid Högskolan i Halmstad.
Foto: Anders Andersson

Besöket från Shanghai var ett direkt resultat av Högskolans fördjupade samarbete med flera universitet i Kina.

– Att representanter från Shanghai kom hit är en bekräftelse på att samarbetet är långsiktigt och framgångsrikt för båda parter. Vi hoppas nu kunna växla upp vårt utbyte ytterligare ett steg, säger Mike Danilovic, professor i industriell organisation, som tog emot de långväga besökarna och höll ihop dagens program.

Mike Danilovic har spelat en nyckelroll i Högskolans samarbete med kinesiska aktörer, inte minst inom vindkraft och innovationsvetenskap. Han ingick i den delegation från Högskolan i Halmstad som nyligen besökte Kina.

Personlig inbjudan till pingis-VM

I samband med detta överlämnades en personlig inbjudan till Hu Sheng, rektor för SDJU, inför världsmästerskapen i pingis som arrangeras i Halmstad 2018. Som en uppvärmning inför detta stora idrottsevenemang fick nu Hu Sheng möjlighet att möta den framgångsrika spelaren i en mycket uppskattad vänskapsmatch.

Dessförinnan ägnades dagen åt rundvandring på Högskolan, med bland annat studiebesök och möten med akademiledningarna. En viktig punkt på programmet var att träffa de studenter från SDJU som studerar vindkraftteknik i Halmstad.

Möten med akamierna

– Jag vill rikta ett stort tack till er för att ni tar så väl hand om våra studenter, framhöll Hu Sheng, när han träffade ledningen för Akademin för ekonomi, teknik och naturvetenskap.


Hu Sheng träffade bland annat akademichef Henrik Barth.

Uppdragsutbildningen i vindkraftteknik arrangeras för tredje året i rad, och är ett mycket konkret exempel på de allt starkare banden mellan Högskolan i Halmstad och Shanghai Dianji University. Under utbildningen fördjupar sig studenterna i utveckling och byggande av vindkraftverk. De besöker vindkraftstationer, studerar olika företag och institutioner och knyter samman teori med praktik. I utbildningen ingår även management of innovation och business modell innovation, där studenterna arbetar med verkliga case i sina analyser.

Utvecklar känsla för vindkraft

– I Kina finns inte samma möjlighet för studenterna att studera vindkraft i praktiken, vilket innebär att vi kan erbjuda dem något som de inte själva har. Det är också grunden för hur vi utvecklar vårt samarbete. Utgångspunkten är hur vi kan komplettera varandra, och samtidigt vara medvetna om att det är en långsam process som tar tid, säger Mike Danilovic.

Motsatsen till långsam var alltså pingismatchen mellan rektor Hu Sheng och Jörgen Persson. Förhoppningen är att den goda stämningen ska bidra till att förbättra samarbetet mellan Högskolan och SDJU ytterligare.

– Vi arbetar nu för att växla upp utbildningsutbytet, genom att skapa möjligheter för att ännu fler av våra egna studenter ska kunna läsa delar av sin utbildning i Kina, säger Mike Danilovic.

Strategiska diskussioner

I samband med middagen på kvällen skrevs avtal mellan lärosätena som innebär att Shanghai Dianji University kan skicka ytterligare 10 studenter om per år till Halmstad, utöver det befintliga samarbetet. Samtidigt initierades strategiska diskussioner mellan Hu Sheng och Högskolans rektor Mikael Alexandersson, till exempel möjligheten att utveckla ett så kallat double degree-program.

Text: INGRID EKSTRÖM

Under tre månader studerar 30 masterstudenter från Shanghai ett skräddarsytt program inom vindkraftsteknik och innovationer.

Mike Danilovic, mitten, presenterar Hu Sheng för Jörgen Persson.
Foto: Anders Andersson

Under utbildningen fördjupar sig studenterna i utveckling och byggande av vindkraftverk. De besöker vindkraftstationer, studerar olika företag och knyter samman teori med praktik – något de inte har samma möjlighet till i Kina.

Sidan uppdaterad 2015-10-14