Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2017-12-20. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2015-03-27

Studenterna från West Virginia University har bland annat fått prova på vad Idrottscentrum har att erbjuda.

Framgångsrikt samarbete inom idrotts- och motionspsykologi

I dagarna har Högskolan i Halmstad besök av studenter och lärare från en av USA:s främsta utbildningar inom idrotts- och motionspsykologi. På schemat står föreläsningar med Högskolans forskare, träningspass och rundturer.

Besökarna kommer från West Virginia University, WVU, och utbildningen ”Sport and Exercise Psychology Program”. Det är 15 studenter och två lärare som är i Halmstad för att under en vecka utbyta kunskaper och knyta kontakter med Högskolans forskare, lärare och studenter.

– Vi gjorde ett liknande besök för två år sedan och är glada över att vara tillbaka. Vi har ett mycket gott samarbete med Högskolan i Halmstad, här finns en mycket väl ansedd utbildning inom idrottspsykologi och forskare som ligger långt framme inom området. Våra studenter får ut mycket av besöket och förhoppningsvis ger vi något tillbaka, säger Jack Watson, professor i idrottspsykologi vid West Virginia University.

I måndags välkomnades besökarna i Faculty Lounge av bland andra Natalia Stambulova. Bild: LINETTE TÖRNQVIST

Undervisning, träning och sociala aktiviteter

Schemat för veckan täcker in såväl akademiska som idrottsliga och sociala aktiviteter. De amerikanska studenterna har fått undervisning av Högskolans forskare om bland annat mindfulness samt motions- och tillämpad idrottspsykologi. De har också fått vara med på bordtennis- och handbollsträning, testat cirkelträning på Idrottscentrum och haft workshop i Högskolans labb för beteendevetenskap. Det har också blivit besök på Halmstads golfarena och rundturer längs med västkusten till såväl Falkenberg som Helsingborg.

Flera av programpunkterna har hållits tillsammans med de svenska studenterna, för att ge möjlighet till utbyte och social samvaro.

Christie Carroza är en av de amerikanska studenterna:   

– Idrottspsykologi är bredare än amerikansk idrott. Jag är här för att jag tycker att det är viktigt med ett internationellt perspektiv på området och att åka utomlands är en bra erfarenhet. Vi har blivit väl mottagna och vi har ett tufft och intensivt program. Det är bra – vi lär oss massor! säger hon.

De amerikanska studenterna fick i tisdags testa på cirkelträning.

Samarbete inleddes 2009

Jack Watson håller på fredagen en öppen gästföreläsning om sin forskning där både svenska och amerikanska studenter deltar. Det hålls även ett särskilt seminarium med Högskolans forskarstuderande.

– Vi är glada över besöket. Det är ett bra tillfälle att fördjupa våra kontakter och lära av varandra. Jack Watson är ett stort namn inom idrottspsykologiforskning och det här ger våra studenter möjlighet att ta del av hans undervisning och knyta internationella kontakter inom området, säger Natalia Stambulova, professor i psykologi vid Högskolan i Halmstad.

Lärosätenas samarbete inom idrottspsykologi inleddes för sex år sedan med lärarutbyten. Edward Etzel och Vanessa Shannon från WVU har tidigare varit gästlärare vid Högskolan, och Natalia Stambulova och Urban Johnson besökte WVU 2010.

– Vi är inbjudna att göra en motsvarande resa med våra studenter, och det är vår förhoppning. Det är emellertid en finansieringsfråga – de amerikanska studenterna betalar resan själva och jag tror inte att svenska studenter är villiga att ta de kostnaderna. Oavsett vilket ser vi fram emot ett nytt besök om ett par år och att vi kan fördjupa samarbetet ytterligare inom till exempel vår forskarutbildning, säger Natalia Stambulova. 

Text: IDA LÖVSTÅL
Bilder: JOACHIM BRINK (där inget annat anges)

West Coast Tour. I söndags gick turen till Falkenberg och tillbaka, längs med kusten. Bild: LINETTE TÖRNQVIST

Christie Carroza är en av de studenter som för en vecka bytt West Virginia University mot Högskolan i Halmstad. ”Vi har blivit väl mottagna och vi har ett tufft och intensivt program. Det är bra – vi lär oss massor!” säger hon.

Jack Watson är professor i idrottspsykologi vid West Virginia University. I veckan besöker han Högskolan i Halmstad för andra gången.

Andrew Sendek läser idrottspsykologi med inriktning på coachning vid WVU. ”Mitt mål är att jobba som coach för elitidrottare och det är värdefullt att få se den europeiska idrottskulturen. Högskolan i Halmstad verkar vara ett trevligt lärosäte och mycket mindre än vad vi är vana vid”.

Studenternas schema för veckan täcker in såväl akademiska som idrottsliva och sociala aktivieteter.

Sidan uppdaterad 2017-12-20