Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2015-01-15. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2015-01-15

Halmstadsforskare skapar artificiell intelligens för Google

Efter flera år vid Högskolan i Halmstad har nu forskaren Roland Philippsen lämnat Sverige för Google i Kalifornien. Där arbetar han med avancerad robotik och artificiell intelligens. Från Halmstad tar han med sig kunskaper om bland annat utvecklingsarbete och pedagogik – men även erfarenheter av det svenska kustvädrets uppiggande effekter.

Roland Philippsen kom till Högskolan i Halmstad från amerikanska Stanford University i juni 2011. Under åren i Sverige har han varit biträdande lektor vid Högskolan, med robotik och intelligenta maskiner som specialitet. Att gå från Högskolan i Halmstad till Google var ett svårare beslut än man kan tro, men han ser fram emot den nya utmaningen.

Under åren vid Högskolan i Halmstad forskade och undervisade Roland Philippsen i robotteknik. Här med roboten Jonson. Bild: ROLAND THÖRNER

– Min nya arbetsplats ligger i hjärtat av Silicon Valley där jag kommer att arbeta med avancerad robotik och artificiell intelligens. Några av de personer som jag kommer att arbeta med är sådana som jag hade stor respekt för redan under min tid som forskare vid Stanford University, berättar Roland Philippsen.

Men hur får man jobb på Google egentligen? Vem letar de efter?

– Om jag ska vara ärlig så vet jag inte riktigt. Jag genomgick flera intervjuer. Några var väldigt tekniska och kändes mer som vanliga arbetsmöten än anställningsintervjuer. Men det var inte så att alla intervjuer gick bra.

– Rent allmänt så har jag aldrig planerat vad jag behöver göra för att få jobb på ett visst universitet eller företag. Ofta är det helt enkelt bäst att arbeta med saker som engagerar dig. Sådant som får dig att gå till botten med ämnet och sporrar dig att försöka nå den högsta nivån inom det du gör. Då verkar resten falla på plats av sig själv.

– Under tiden får man ny kunskap, lär sig ställa rätt frågor, hitta rätt angreppsvinklar och tvingas möta nya idéer. Och varje svar man hittar väcker nya frågor. Jag misstänker att det var det tänkesättet som ledde till att jag fick jobbet. Eller så är det bara något som jag inbillar mig.

Tror du att din erfarenhet från Högskolan i Halmstad spelade någon roll i rekryteringen?

– Ja, indirekt. På ytan är jobbet kopplat till det jag gjorde innan jag började i Halmstad: att skapa och implementera avancerade algoritmer och ramverk för mjukvara för att få robotar att röra sig självständigt i vardagsmiljöer.

– Men på Högskolan fick jag även vara med och påverka lärosätets framtida utveckling – inklusive vilka kompetenser, samarbeten och strukturer som krävdes för att uppnå de uppsatta målen. Detta var en mycket givande erfarenhet – i synnerhet på grund av den uppmuntrande atmosfären här.

– Under tiden lärde jag mig det tänkesätt som krävs för att möjliggöra en intensiv utveckling. Jag tror nog att detta ganska väl speglar hur Google arbetar inom sin robotiksatsning. Det är definitivt en erfarenhet från Halmstad som jag tar med mig.

Hur känns det att lämna Högskolan? Var valet att gå till Google lätt eller svårt?

– Det var ett av de svåraste besluten i hela mitt liv, och jag har nog inte lyckats smälta allt ännu. Jag kan nog inte säga mer i det här läget, utan det kommer nog först om några veckor eller månader.

Roland Philippsen tar med sig många positiva erfarenheter från både Högskolan i Halmstad och Sverige – inklusive mörka morgnar med både regn och blåst. "Det finns nog inget bättre sätt att vakna innan en tidig morgonföreläsning", säger han. Bild: JOACHIM BRINK

Vilka unika färdigheter tar du med dig från Halmstad till Google?

– Jag har redan nämnt erfarenheterna av att hjälpa till att främja både hög kvalitet och hållbar utveckling. Men sedan finns det även den erfarenhet jag fick av att undervisa på Högskolan.

– Det kanske låter märkligt – jag är ju på väg bort från den akademiska världen, vad spelar undervisning för roll på Google? Först och främst handlar det om att det bästa sättet att förstå någonting är att lära ut det. Därför breddades min egen kunskap av att vara lärare. Och genom lärosätets kurs i lärande och undervisning i högre utbildning lärde jag mig om de olika sätt som människor lär sig på, och kunde även anpassa mina egna kurser därefter.

– Detta är något som jag tror är nyttig kunskap när man arbetar i arbetsgrupper där många kompetenser samlas – oavsett om det är på Google eller någon annanstans. Där experter från olika områden samlas och behöver samsyn.

Vad kommer du att sakna mest från Högskolan i Halmstad och Sverige?

– Det är en bedrägligt enkel fråga. Självfallet kommer jag att sakna alla fantastiska människor som jag har lärt känna här. Faktum är att en av de främsta anledningarna till att jag lämnade Stanford för Halmstad var den goda kontakt jag fick med alla som jag träffade under intervjun. Dessutom var det spännande att komma till ett ungt och dynamiskt lärosäte och få en möjlighet att påverka framtiden – det är något som är svårt att lämna.

– Tack och lov kommer jag fortfarande att vara involverad i Högskolan i Halmstads verksamhet genom att fortsätta handleda till mina doktorander på distans. Det gör att min avfärd känns mindre abrupt.

– Jag vet inte riktigt vad jag ytterligare kommer att sakna. Kanske den avslappnade livsstilen, kanske de långa sommarkvällarna – kanske till och med det kalla regnet som blåser i ansiktet på väg till jobbet. Det finns nog inget bättre sätt att vakna innan en tidig morgonföreläsning, säger Roland Philippsen.

Fotnot. Roland Philippsen börjar sitt arbete vid Google under januari 2015.

JOACHIM BRINK

"Min nya arbetsplats ligger i hjärtat av Silicon Valley där jag kommer att arbeta med avancerad robotik och artificiell intelligens", säger Roland Philippsen. Bild: ROLAND THÖRNER

"Det var spännande att komma till ett ungt och dynamiskt lärosäte och få en möjlighet att påverka framtiden – det är något som är svårt att lämna."

Roland Philippsen om att komma till Högskolan i Halmstad.

Sidan uppdaterad 2015-01-15