Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2015-11-27. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2015-11-27

Halmstadsstudenter prisas med 200 000 kr

Elva studenter från Halmstad belönas för sina sinnrika uppfinningar när Sparbanksstiftelsen Kronan i dag delar ut stipendier till framstående examensarbeten från Högskolan i Halmstad, Linnéuniversitetet och Blekinge tekniska högskola.

Tobias Järvås är en av de elva Halmstadsstudenter som tilldelas årets stipendier från Sparbanksstiftelsen Kronan.

– Imponerande projekt med framåtanda och gryende entreprenörskap. Många har internationella ambitioner och jag hoppas att projekten får stor betydelse för den regionala utvecklingen, säger Tommy Lindgren, ordförande för Sparbankstiftelsen Kronan och en av medlemmarna i årets stipendiejury.

Stiftelsen delar varje år ut stipendier till utvalda examensarbeten från tre av landets lärosäten – Högskolan i Halmstad, Linnéuniversitetet i Växjö och Kalmar och Blekinge tekniska högskola. I år sker stipendieutdelningen vid Högskolan i Halmstad. 23 examensarbeten premieras med totalt 800 000 kronor, och av dem går 200 000 kronor till Halmstadsstudenter. Tre examensarbeten belönas med 50 000 kr var och två stycken med 25 000 kronor ­– sammanlagt är det elva glada stipendiater från Högskolan i Halmstad.

Sparbanksstiftelsen Kronans alla stipendiater för 2015. Utöver prisutdelningen presenterar alla studenter sina projekt under dagen.

Hjälpmedel för protesanvändare

Katarina Persson och Alexandra Duncalf blev glatt överraskade över sitt stipendium.

– Oväntat och jätteroligt! Kul att komma hit idag och få höra om alla de andra projekten.

Katarina Persson och Alexandra Duncalf har tillsammans med Alexander Chamma (som inte kunde medverka under dagen), utvecklat en produkt för att underlätta vardagen för protesanvändare.

Katarina, Alexandra och Alexander tog alla tre examen från Utvecklingsingenjörsprogrammet vid Högskolan i Halmstad i våras, och projektet var deras gemensamma examensarbete. Alla tre kommer ursprungligen från Halmstad men är idag spridda på olika håll. Alexandra jobbar med IT i London, Katarina är konsult på HRM Engineering i Göteborg och Alexander jobbar som mattelärare i Halmstad.

Öppna dörren med din telefon

Två av Högskolans stipendiater har startat ett företag kring sitt examensarbete. Tobias Järvås och Kristoffer Bengtsson, som även de tog examen från Utvecklingsingenjörsprogrammet i våras, är stolta över hur företaget och deras produkt, kallad Portièr, utvecklats på så kort tid.

– Portièr är ett låssystem uppkopplat på nätet som låses upp via din telefon när du närmar dig dörren. Vi har redan monterat testanläggningar på två fastigheter, berättar Kristoffer Bengtsson.

Tobias Järvås och Kristoffer Bengtsson har startat företaget Fortnight kring sitt examensprojekt och sitter nu vid Science Park Halmstad.

Pannband för epilepsidiagnos

Robert Persson och Henrik Jern hoppas också kunna driva sitt examensprojekt vidare. De belönades nyligen med förstapriset i Swedish Embedded Award, så dagens stipendium ger ytterligare bekräftelse på att deras produkt EpBand har stor potential. EpBand är ett diagnostiseringsverktyg för epilepsi, en sjukdom som 60 000 svenskar lider av.

– Vi har fått bra feedback från både läkare, patienter och forskare. Nästa steg blir att göra en omvärldsanalys och nyhetsgranskning – om den faller väl ut så satsar vi vidare, säger Henrik Jern och Robert Persson som båda två har valt att studera vidare efter sin examen från Högskolan i våras.

Tinder för vänner

I dagens uppkopplade samhälle sker en stor del av vår vardagliga kommunikation via sociala medier. Nätdejting är väldigt populärt och ett vanligt sätt att träffa sin partner. Men det finns få alternativ dem som vill träffa nya människor i ett vänskapligt syfte.

– Vi har utvecklat en app som liknar Tinder, fast den är för vänner istället, förklarar Andreas Andersson.

Både Andreas och Johan har just börjat sina nya jobb och därför ligger projektet på is för tillfället. Förhoppningen är att de så småningom ska kunna driva det vidare, vid sidan av sina anställningar.

Johan Persson Jarskärs och Andreas Anderssons examensarbete är en app som heter PlentyPeeps. Det är en gratisapp där grupper och individer matchas online för att sedan kunna träffas i verkliga livet och bli vänner. Appen bygger på teorier kring gruppbildning och gruppsykologi.

Smart lösning för solenergi

Angelica Lindberg och Mikael Johnsson har tagit fram ett fäste för solenergi som integrerar solfångare och solceller. De genomförde examensprojekt i samarbete ett norskt företag som tillverkar solfångare.

– Företaget planerar ett pilotprojekt där vår produkt ingår. De hoppas kunna certifiera vår fästanordning, vilket är roligt, säger Mikael Johnsson.

Text: LOUISE WANDEL
Bilder: JOACHIM BRINK

Gruppbild stipendiater.

Tre studentprojekt från Högskolan i Halmstad belönas med 50 000 kronor vardera, och två med 25 000 kronor.

Högskolan i Halmstads stipendiater

50 000 kronor

Robert Persson, och Henrik Jern
Projekt: EpBand – tryggare vardag för epileptiker.

Katarina Persson, Alexandra Duncalf och Alexander Chamma
Projekt: ConneXion – innovativ lösningen för protesanvändare.

Tobias Järvås, Kristoffer Bengtsson
Projekt: Portièr – användarvänligt passagesystem för bostadshus.

25 000 kronor

Johan Persson Jarskär och Andreas Andersson
Projekt: PlentyPeeps – social plattform som matchar grupper och individer.

Angelica Lindberg och Mikael Johnsson
Projekt: Combo G4 – gör solenergi attraktivare för privatpersoner.

"Imponerande projekt med framåtanda och gryende entreprenörskap." Så beskrev Tommy Lindgren, ordförande för Sparbanksstiftelsen Kronan, dagens belönade examensprojekt.

Tommy Lindgren från Kronan överräcker diplom till Robert Persson och Henrik Jern för deras examensprojekt EpBand.

Mikael Johnsson har i sitt examensarbete utvecklat ett fäste för solenergi tillsammans med Angelica Lindberg. Angelica pluggar just nu projektledning i Nya Zeeland och Mikael jobbar som projektingenjör i Mölnlycke. Deras solcellsfäste kommersialiseras förhoppningsvis av det norska företag som de samarbetade med.

Högskolans prorektor Thorsteinn Rögnvaldsson hälsar välkomna. "Högskolan i Halmstad var först i Sverige med Utvecklingsingenjörs- och Mekatronikingenjörsprogrammen, och vi har alltid haft som mål att studenterna ska bli konkreta i sina projekt."

Sidan uppdaterad 2015-11-27