Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2015-11-25. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2015-11-24

Högskolan tecknar nytt brasilianskt samverkansavtal

Högskolan i Halmstads redan etablerade forskningssamarbeten i Brasilien blir nu ännu starkare. Den 12 november undertecknade lärosätet ett samverkansavtal med The São Paulo Research Foundation (FAPESP) – en stor forskningsfinansiär i delstaten São Paulo.

– Syftet med avtalet är att främja och underlätta samarbete mellan Högskolan i Halmstads forskare och forskare knutna till lärosäten och forskningsinstitut i delstaten São Paulo, berättar professor Thorsteinn Rögnvaldsson, prorektor vid Högskolan i Halmstad som ledde delegationen till Brasilien.

Prorektor Thorsteinn Rögnvaldsson från Högskolan i Halmstad med José Goldemberg, FAPESP:s president.

Prorektor Thorsteinn Rögnvaldsson från Högskolan i Halmstad med José Goldemberg, FAPESP:s president.

FAPESP är en skattefinansierad forskningsstiftelse, vars syfte är att ge stöd till forskningsprojekt inom alla områden. Organisationen erbjuder ett flertal program riktade mot internationella forskare, och har internationella samarbeten med aktörer i bland annat Storbritannien, Frankrike, Tyskland och USA.

Ger kvalificerade forskningsresultat

Samverkansavtalet är en viljeförklaring som bland annat innebär att Högskolan i Halmstads forskare nu har möjlighet att – tillsammans med forskare i delstaten São Paulo – söka finansiering hos FAPESP till samarbetsprojekt.

Professor Brito Cruz, stiftelsens vetenskapliga ledare, menar att samarbetsavtal av detta slag är viktiga:

– Avtalen med FAPESP innebär inte bara att vi skapar samarbeten mellan forskare, utan hjälper dem även att uppnå kvalificerade forskningsresultat, säger Brito Cruz.

FAPESP är en skattefinansierad forskningsstiftelse, vars syfte är att ge stöd till forskningsprojekt inom alla områden.

FAPESP är en skattefinansierad forskningsstiftelse, vars syfte är att ge stöd till forskningsprojekt inom alla områden.

Starka samarbeten i Brasilien

Högskolan i Halmstad är det tredje svenska lärosätet som tecknar samverkansavtal med FAPESP. Tidigare finns liknande avtal med universiteten i Lund och Uppsala.

– Att FAPESP, som är en internationellt verksam aktör, väljer att teckna avtal med Högskolan i Halmstad är mycket glädjande. Det visar att vår forskning håller en hög internationell nivå, säger Thorsteinn Rögnvaldsson.

Högskolan i Halmstad har redan starka samarbeten i Brasilien – bland annat via stipendieprogrammet Science without Borders. I São Paulo finns redan samarbeten mellan Högskolan och Universidade de São Paulo (USP) samt med Centro Universitário FEI. Undertecknandet av avtalet med FAPESP är en mycket viktig del av Högskolans strategiska satsningar i Brasilien.

Fotnot. I Högskolans delegation ingick även Alessandra Padilha, jurist vid Högskolekansliet.

Text: JOACHIM BRINK
Bilder: LEANDRO NEGRO/AGÊNCIA FAPESP

"Syftet med avtalet är att främja och underlätta samarbete mellan Högskolan i Halmstads forskare och forskare knutna till lärosäten och forskningsinstitut i delstaten São Paulo."

Prorektor Thorsteinn Rögnvaldsson

Professor Thorsteinn Rögnvaldsson, prorektor vid Högskolan i Halmstad, ledde lärosätets delegation till Brasilien

Prorektor Thorsteinn Rögnvaldsson ledde Högskolan i Halmstads delegation till Brasilien.

Delstaten São Paulo stark inom forskning

São Paulo är Brasiliens mest industrialiserade delstat och en stark aktör inom landets forskning. I delstaten bor nästan 45 miljoner invånare – en femtedel av Brasiliens befolkning. Här finns en tredjedel av landets disputerade forskarkår, och drygt hälften av landets vetenskapliga artiklar i internationella tidskrifter produceras här.

Sidan uppdaterad 2015-11-25