Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2017-05-24. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2015-05-29

Det här glada gänget fick ta emot stipendier under fredagseftermiddagens Utexpo.

Innovativa idéer och examensglädje under Utexpo

En självbalanserande enhjuling, ett smart passersystem för flerbostadshus och ”labblådor” om förnybar energi för elever i grundskolan. Det är några exempel på vad man kan kika på under årets Utexpo – Högskolans stora årliga examensmässa.

Efter månader av förberedelser har det nu blivit dags för studenterna att visa upp sina examensarbeten för vänner, familj och andra nyfikna. För många av studenterna är detta det sista de gör på Högskolan – härefter väntar examen och arbetslivet.  

Examensprojekt blir företag

För studenterna Tobias Järvås och Kristoffer Bengtsson innebär examensprojektet inte bara slutet på utbildningen, utan även startskottet på nästa steg i karriären. Redan nästa vecka ska de börja på Science Park Halmstad för att fortsätta att utveckla sitt examensprojekt i ett eget företag. De läser till utvecklingsingenjörer och har tagit fram ett passersystem för flerbostadshus.

– Porten låses upp automatiskt när du närmar dig med din smarta mobiltelefon. Du kan dessutom bjuda in vänner genom att via appen skicka en QR-kod – mycket smidigare än att hantera nyckelbrickor. Det här är både en enkel och billig lösning, säger Kristoffer Bengtsson.

Tobias Järvås och Kristoffer Bengtsson börjar nästa vecka på Science Park Halmstad. Där ska de fortsätta utveckla sitt projekt Portièr.

Labblådor ska lära barn om förnybar energi

Linda Fredriksson och Viktoria Svensson, blivande energiingenjörer, har utvecklat laborationslådor för elever på mellanstadiet och högstadiet. Lådorna innehåller små vindkraftverk, bränslecellsbilar och solfångare där barnen på ett roligt sätt ska kunna prova på och lära sig mer om hur energi fungerar.

– Här kan barnen till exempel själva se hur vattnets rörelse skapar elektricitet i vattenhjulet. På det här sättet kan de få en uppfattning om förnybar energi, säger Linda Fredriksson.

Energiingenjörerna Viktoria Svensson och Linda Fredriksson har tagit fram laborationer som är tänkta att användas i grundskolan. De ska lära eleverna om förnybar energi, bland annat genom att de kan testa ett litet vindkraftverk.

Innan de utvecklade lådorna gjorde de en marknadsundersökning bland lärare och ungefär 200 barn.

– Den visade att det behövs kunskap, och att lärare gärna vill ha material att använda i undervisningen. De har ofta också ont om tid att förbereda lektioner. Då kan detta vara en bra hjälp, säger Linda.

Projektet, som de har gjort i samarbete med teknik- och entreprenörskolan Komtek, hoppas de ska bidra till en mer hållbar framtidsutveckling.

– Vi behöver ställa om till mer hållbara energisystem. De som är barn i dag kommer i framtiden att vara de som styr landet, säger Viktoria. 

En självbalanserande enhjuling är resultatet av Johan Fast och Erik Schnitzlers examensprojekt. De hoppas kunna utveckla den ytterligare så den kan användas på gatorna.

Självbalanserande enhjuling

Ett av de projekt som väckte mest nyfikenhet på mässan var Johan Fasts och Erik Schnitzlers självbalanserande enhjuling. Johan och Erik läser till utvecklingsingenjörer och deras idé var att ta fram en cykel för stadsmiljöer som lätt kan kombineras med kollektivtrafik.

– Jag pendlar själv från Kungsbacka och hade gärna haft en cykel av det här slaget som lätt går att ta med på tåget. Förutom att cykeln är behändig att bära med sig är det också en kul grej! säger Johan. 

Cykeln är utrustad med en sensor med vinkelkorrektion, som innebär att när cykeln lutar framåt så gasar den, och när den lutar bakåt så bromsar den. På så sätt hålls balansen. Det återstår dock en del arbete med cykeln innan den går att använda i trafiken.

– Vi behöver utveckla den ytterligare och arbeta vidare med till exempel säkerheten, säger Johan.

Madeleine Jönsson och Nikki Hadidpour har gjort examensarbete om rullstolsanpassning på bussar, i samarbete med ett företag. De har nu fått jobb på företaget.

Examensarbetet ledde till anställning 

Många av Högskolans studenter gör sina examensprojekt i samarbete med företag eller organisationer. Madeleine Jönsson och Nikki Hadidpour läser till biomekanikingenjörer, och de har gjort sitt examensarbete i samarbete med konsultföretaget Benteler, som jobbar mot fordonsindustrin. Madeleine och Nikki har tittat på hur man kan förbättra rullstolsplatserna på dagens stadsbussar.

De tog bland annat fram förslag till en ny fästanordning på bussarna, som ger bättre stöd och är anpassningsbar till olika rullstolar. De tittade också på hur arm- och nackstöd kan utformas för att bli mer ergonomiska.

– Det har varit jättekul att få knyta ihop all kunskap från utbildningen och att samarbeta med företag. Det har funkat jättebra och alla har varit uppmuntrande och tillmötesgående, säger Nikki. 

För både Madeleine och Nikki väntar nu anställning på företaget.

– Först var det praktik, sedan exjobb och nu har vi också fått jobb! Jag börjar redan på måndag, säger Nikki.

På årets Utexpo deltar 150 program från 13 olika program, framför allt från Högskolans ingenjörs- och miljöprogram. 

Text: IDA LÖVSTÅL
Bilder: JOACHIM BRINK

Fotnot. Utexpo pågår den 29 och 30 maj i Högskolehallen. I morgon lördag är Utexpo öppet mellan 10.00 och 14.00. På eftermiddagen delas även årets Fåhréstipendier ut till studenter på Utvecklingsingenjörsprogrammet.

Många glada studenter fick ta emot stipendier under fredagseftermiddagen.

Utexpo hålls den 29 och 30 maj.

1 400 kvadratmeter är Högskolehallen, mässhallen där Utexpo hålls.

Roboten Jonson visade upp sig för Veingeskolans elever.

Inget vanligt lördagsgodis. Många stannade till för att titta på de ätbara insekterna i en av montrarna.

Nivån var hög i alla montrar. Här en månbilsprototyp.

Stipendierna formligen haglade.

Hur lär man skolbarn om förnyelsebar energi? Med en elektrisk bil förstås.

Många var intresserade av att höra mer om studenternas projekt.

Sidan uppdaterad 2017-05-24