Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-03-05. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2015-11-23

Livet som utbytesstudent i Singapore

Emelie Engberg pluggar en termin i Singapore på ett av världens främsta universitet. Nanyang Technological University ligger en dryg timme från centrala Singapore – ett land som erbjuder stora möjligheter för den som vill kombinera sina studier med resor runt om i Asien. Livet på campus är socialt och det finns oändliga möjligheter till fritidsaktiviteter. 

Emelie Engberg läser IT-forensik och informationssäkerhetsprogrammet på Högskolan i Halmstad och är just nu utbytesstudent i Singapore.

– Jag var egentligen färdig med min examen i juni men valde att göra min utbytestermin efter programmet då jag mer självständigt kunde välja kurser i Singapore. Jag läser bland annat kurser inom informationssäkerhet, kriminalteknik och kinesiska, säger Emelie Engberg.

Universitet heter Nanyang Technological University, NTU – ett framstående lärosäte som ligger på plats 13 över världens högst rankade universitet. NTU har cirka 32 000 elever varav ungefär 900 är utbytesstudenter.

– Studietempot är väldigt högt och jag pluggar mer än vad jag vanligtvis gör i Sverige. Biblioteken har öppet till midnatt och är alltid fullsatta. Alla föreläsningar filmas och kan ses i efterhand, berättar Emelie Engberg.

Under terminens gång får studenterna mindre uppgifter som ger poäng till slutbetyget, och i mitten av terminen gör de en ”midterm” eller ”quiz” som kan översättas till svenskans dugga. Terminen avslutas med flera tentor, precis som i Sverige.

Emelie Engberg i Singapore

Alla föreläsningar vid Nanyang Technological University filmas och kan ses av studenterna i efterhand. Denna föreläsning hölls för cirka 1500 studenter.

Bor på campus

Emelie Engberg bor på NTU campus där hon delar rum med en tjej från KTH. De har varsin säng, skrivbord och garderob, men dusch och toalett delar de med 20 andra tjejer.

– Jag hade turen att få bo på campus – det är förhållandevis billigt och där finns allt man behöver! Till exempel finns restauranger, en mataffär, två pooler och ett gym. Får man inte boende på campus så kan man hyra en lägenhet tillsammans med några andra studenter. Oftast ligger lägenheterna en halvtimme från skolan och de är dyrare är rummen på campus, men i gengäld får man ett kök, en lyxigare pool och ett bättre gym, förklarar Emelie Engberg.

Bra utgångspunkt för resor i Asien

Singapore ligger mitt i Asien och många utbytesstudenter passar därför på att resa till andra asiatiska länder under sin studietid.

– Under terminen har jag hunnit med att resa till Indonesien, Hongkong och Malaysia. Jag har rest på helger och under lovet som vi hade i mitten av terminen, säger Emelie Engberg.

Emelie Engberg har som mål att ta sig till centrala Singapore minst en gång i veckan – något som tar drygt en timme med tåg från NTU. Emelie provar gärna nya restauranger, upplever någon av Singapores alla sevärdheter eller besöker ett uteställe.

– Det finns otroligt många aktiviteter även på campus. Där finns alla sporter man kan tänka sig och klubbar för allt ifrån “cat lovers” till “wine society”. Jag är med i NTU:s dykklubb, och vi reste tillsammans till en ö i Malaysia for att ta dykcertifikat. Verkligen en härlig upplevelse! säger Emelie Engberg.

Lätt att få vänner

Emelie Engberg valde att åka till Singapore på egen hand, något hon är väldigt glad för.

– Redan efter några timmar hade jag ett härligt gäng att umgås med. Som utbytesstudent är det lätt att skaffa sig nya vänner. Jag tycker att det är otroligt roligt att vara i Singapore och jag har lärt mig massor – jag kan verkligen rekommendera en utbytestermin här!

Emelie Engberg i Singapore

Ett svalkande dopp vid Santosa beach efter en dags studier.

Text: LOUISE WANDEL

Bilder: EMELIE ENGBERG

Emelie Engberg i Singapore

Emelie Engberg, som just nu är utbytesstudent i Singapore, läser IT-forensik och informationssäkerhetsprogrammet vid Högskolan i Halmstad. Här står Emelie framför Singapores skyskrapor.

Jag tycker att det är otroligt roligt att vara i Singapore och jag har lärt mig massor – jag kan verkligen rekommendera en utbytestermin här!

Emelie Engberg i Singapore

Som utbytesstudent vid NTU i Singapore kan man antingen bo på campus eller dela en lägenhet utanför campus med några andra studenter. Bilden visar innergården utanför Emelie Engbergs rum på campus.

Nanyang Technological University i Singapore ligger på plats 13 över världens högst rankade universitet.

Sidan uppdaterad 2018-03-05