Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2015-02-17. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2015-02-17

Lynn kombinerar golfkarriär med högskolestudier

Lynn Carlsson är en av flera framgångsrika studenter på programmet Professionellt idrottsutövande – inriktning golf vid Högskolan i Halmstad. I höstas belönades hon med ett stipendium från den internationella golforganisationen The Royal and Ancient Golf Club.

Lynn Carlsson, 20 år, studerar på Högskolan i Halmstad och Scandinavian School of Golf sedan ett och ett halvt år tillbaka. Hon spelade under säsongen 2014 på Nordea Tour, Sveriges högsta damtour, samt på LET Access, som är en undertour till damernas internationella Europatour.

Tillsammans med många andra läser hon den treåriga utbildningen Professionellt idrottsutövande – inriktning golf på Högskolan. Under de tre åren läser studenterna 120 högskolepoäng och får en högskoleexamen i idrottsvetenskap. I utbildningen ingår även en idrottslig del som drivs av stiftelsen Scandinavian School of Golf, och som går ut på att utveckla studenternas golfspelande. Detta gör det möjligt för Lynn Carlsson att parallellt med högskolestudierna göra en elitsatsning mot världstoppen.

– Det är en unik miljö som vi får tillbringa vår vardag i och vi har ypperliga träningsmöjligheter i golfhuvudstaden Halmstad. Vi är en jättebra grupp på cirka 15 elever på Scandinavian School of Golf som hjälper varandra att utvecklas på alla plan, säger hon.

Flera topplaceringar

Lynn Carlsson blev professionell golfspelare inför året 2014 och har haft en lyckad tävlingssäsong. Hon har etablerat sig både i Sverige och Europa med flera topplaceringar under 2014 och har under året tagit ett stort kliv i sin utveckling. Under december 2014 kvalificerade hon även in sig på damernas Europatour och kommer under 2015 att ha fulla spelrättigheter där.

– Det krävs bra disciplin och starkt fokus för att kunna leva den vardagen vi gör. Vi tränar, både golf och fysträning, ungefär lika många timmar i veckan som en genomsnittlig svensk arbetar, och utöver det studerar vi. Jag är fullt fokuserad på att nå mina mål inom golfen och en dag befinna mig i världstoppen, studierna har jag som en extra plan och ett stöd att kunna luta mig tillbaka på, säger hon.

Stipendium ska stödja golfsatsningen

I oktober blev Lynn Carlsson tilldelad ett stipendium från The Royal and Ancient Golf Club, som är den internationella golforganisationen, med säte i golfens mecka St Andrews. Här fattas alla beslut angående regler, utrustning och liknande för större delen av världen. Stiftelsen ger dessa stipendier för att stödja dem som studerar på universitet samtidigt som de satsar på utveckling inom sitt golfspelande. 

– Jag är väldigt glad och tacksam över att vara en av stipendiaterna och uppskattar deras beslut. Stipendiet delas ut i form av pengar och dessa kommer jag att använda till att utveckla min golf. Jag kommer förbättra min vardagliga miljö och mitt nätverk av coacher samt förbättra min utrustning till kommande säsong. Det kan leda till att avgörande pusselbitar faller på plats som gör att jag kan ta nästa steg, säger hon.


Ny utbildning för professionella idrottare

Professionellt idrottsutövande – inriktning golf ingår inte längre i Högskolans programutbud. Däremot pågår planering för att starta ett liknande program, Professionell idrottskarriär och arbetsliv, hösten 2015. Detta program har utökat innehåll och vänder sig till professionella idrottare även inom andra sporter. Utbildningen är fyraårig, ger 180 hp och kommer att starta om erforderliga beslut fattas. Utbildningen är unik i sitt slag genom sitt sätt att kombinera akademiska studier med idrottsutövning. 

Lynn Carlsson är förutom student på Högskolan professionell golfspelare. I december kvalificerade hon sig till damernas Europatour.

Sidan uppdaterad 2015-02-17