Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2015-09-29. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2015-09-28

Magiska piller och nya världar under Forskarfredag

Hudnära. Imad Al Hennawi fick titta på mänsklig hud i mikroskop tillsammans med läkaren Anders Lindberg.

Hur ser en 83-årig fladdermus ut? Hur mycket behöver man cykla för att driva en elvisp? Frågorna fick sina svar den 25 september förra veckan. Då anordnades nämligen Forskarfredag både i och utanför Stadsbiblioteket i Halmstad.

– Gud så häftigt!

– Åh, så fina!

Det var bara några av utropen som kemisten Malcolm McEwens uppvisning gav upphov till. Han stod vid bussen Science Safari utanför biblioteket, och visade hur det går att framkalla enorma såpbubblor, med hjälp av en speciell blandning. Han krossade även rosor efter att ha kylt ned dem till nästan 200 grader minus och tillverkade slime till barn i publiken.

– Jag tycker det här är ett jättebra sätt att göra unga intresserade av kemi och forskararbete. Det är inte så ofta som kemister syns till, även om de praktiskt taget ingår överallt, sa Susanne Åkerborg, som fanns på plats med sina små.

Kemisten Malcolm McEwen visade hur man blåser riktigt stora bubblor.

Cykelkraft

Vid andra sidan av bussen stod röntgenfysikern Per Erik Andreasson vid en inkopplad motionscykel. Där kunde besökarna själva testa hur mycket kraft det behövs för att få lampor att lysa, eller en elvisp att börja snurra. Det var bara att sätta sig på cykeln och trampa för glatta livet. Vetenskapskommunikatören Charlotte S. Helin passade på att gå runt med en död fladdermus från 1932 och presenterade den tillsammans med en fjärilssamling. Inne bussen fanns det fler saker att uppleva. Läkaren Anders Lindberg visade exempelvis hur man kan upptäcka nya världar genom att kika i lupp eller mikroskop.

I slutet av forskaren Karin Weman Josefssons föreläsning fick publiken pröva på en övning. Foto: LOUISE WANDEL

Science Slam

Men det var inne på Stadsbiblioteket som den mer vuxna publiken fick lära sig ytterligare om forskning inom olika ämnen. Där höll fyra forskare från Högskolan i Halmstad populärvetenskapliga presentationer under rubriken Science Slam.

– Det finns ett magiskt piller som är med oss hela tiden och det är fysisk aktivitet, sa Karin Weman, universitetsadjunkt i psykologi.

Hon berättade om sin forskning om digitala stödfunktioner, som ska hjälpa människor att hitta sin egen väg till hållbara och hälsosamma motionsbeteenden. Sedan äntrade Alexey Vinel, professor i datakommunikation, scenen och föreläste om trådlös kommunikation i självstyrande fordon. Efter en paus fortsatte Siegfried Fleisher, professor i limnologi, med att berätta om att ökningen av växthusgaser kan minskas med hjälp av markens mikroorganismer.

Helen Fuchs, universitetslektor i konstvetenskap avslutade Forskarfredag med att tala om konstnärssällskapet Halmstadgruppen. Hon visade hur ett omfattande och tidigare förbisett källmaterial från 1930-talet väcker nya frågor.

Text: MIKAEL EVARD

Bild: MIKAEL EVARD (om inget annat anges)

"Jag tycker det här är ett jättebra sätt att göra unga intresserade av kemi och forskararbete."

Susanne Åkerborg, besökare

Malcolm McEwen gjorde speciella kemiska blandningar.

Vetenskapskommunikatören Charlotte S Helin visade en 83 år gammal fladdermus för både barn och vuxna.

Professor Siegfried Fleischer föreläste om hur markens mikroorganismer kan bryta ner växthusgaser.

Konstvetaren Helen Fuchs föreläste om nya rön angående Halmstadgruppen.

Professor Alexey Vinel föreläste om trådlös kommunikation i självstyrande fordon.

Sidan uppdaterad 2015-09-29