Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2015-11-04. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2015-11-04

Pannband för epilepsidiagnos vann Swedish Embedded Award

Två utvecklingsingenjörer från Högskolan i Halmstad har vunnit årets studentpris i Swedish Embedded Award. Priset delas ut till de bästa konstruktionerna inom inbyggd teknik och de två halmstadstudenterna belönades med ett stipendium på 50 000 kr.

Robert Persson och Henrik Jern tog examen från Utvecklingsingenjörsprogrammet vid Högskolan i Halmstad i våras och det är deras examensarbete som vann priset, ett projekt kallat Walnut Waves. Produkten heter EpBand och är ett pannband med inbyggd elektronik som ska underlätta och sänka kostnaderna för sjukvårdens arbete med diagnostisering av epilepsi.

Motiverade att vidareutveckla produkten

– Vi hade inte så stora förväntningar på att vinna, utan för oss var nomineringen bekräftelse nog på att vår produkt har potential. Nu när vi vann är motivationen ännu större att fortsätta, säger Robert Persson och Henrik Jern. 

Priset delades ut i samband med den pågående konferensen Embedded Conference Scandinavia (ECS) i Stockholm som nu för tionde året i rad samlar framstående företag och forskare från hela Europa inom branschen.

Mycket bra respons

– Vi har bra kontakt redan nu på flera sjukhus i landet och med epilepsiförbundet, men vi har dessutom fått väldigt bra respons och knutit nya kontakter här på konferensen, berättar Robert Persson och Henrik Jern.

Stipendiet på 50 000 kr ska bland annat användas till att undersöka möjligheterna för en patentansökan för EpBand.

– Det är fortfarande en lång väg att gå och vi vet att vi har många utmaningar framför oss, inte minst med tanke på att kraven är väldigt höga på medicintekniska produkter. Men Swedish Embedded Award har ändå stärkt vår övertygelse om att vår idé kan bli verklighet, säger Robert Persson och Henrik Jern. 

Tre nominerade bidrag från Halmstad

Ytterligare två bidrag från Högskolan i Halmstad var nominerade i studentkategorin för Swedish Embedded Award. De två bidragen heter Smart Träningsmaskin, utvecklat av Fisnik Behramajs, och Portiér, ett innovativt passersystem, framtaget av Tobias Järvås och Kristoffer Bengtsson.

– Den utbildning som Högskolan driver inom området inbyggda system har visat sig vara konkurrenskraftig på många sätt. Tre projekt från två olika utbildningsprogram på Högskolan var representerade på den nationella tävlingen Swedish Embedded Award i Kista. Att ett av dessa, Walnut Waves, belönades med första pris är i sig en kvalitetsstämpel som visar att vi ligger rätt i såväl utbildning som forskning inom området inbyggda system, säger Hans-Erik Eldemark, innovationsrådgivare vid Högskolan i Halmstad.

Glada vinnare i alla tre kategorier vid Swedish Embedded Award 2015 .

Om Swedish Embedded Award

Swedish Embedded Award har delats ut sedan 2003 och är instiftat av branschorganisationen Svensk elektronik och tidningen Elektronik i Norden för att stimulera och uppmuntra kreativa tillämpningar av ”embedded technology”. Priset delas ut ges i tre kategorier – student, företag och micro/nano. Produkterna ska vara smarta lösningar som kan skapa förbättringar och tillväxt inom sina olika tillämpningsområden. Konstruktionerna spänner över allt från industritillämpningar till kommunikation och medicinsk elektronik. Kravet är att bidragen ska innehålla inbyggd teknik och vara kommersiellt intressanta.

Henrik Jern och Robert Persson från Högskolan i Halmstad vann Swedish Embedded Award 2015.

Juryns motivering för Walnut Waves som vinnande bidrag lyder:

When epilepsy strikes and must be diagnosed,
this is a method to be proposed.
With ease and finesse keeping track of the brain,
but never the less full control is to gain.

Sidan uppdaterad 2015-11-04