Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2016-08-18. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2015-07-09

Sjuksköterske- och ekonomprogram fortfarande i topp i Halmstad

I dag har alla som sökt en högskoleutbildning fått veta om de har kommit in. Vid Högskolan i Halmstad ligger fortfarande utbildningarna till sjuksköterska samt ekonom i topp. Förra årets nyhet, programmet Civilingenjör i datateknik, fortsätter att öka – liksom de övriga ingenjörsprogrammen.

Trots ett mindre utbildningsutbud än tidigare sökte 23 096 personer till höstens program och kurser på Högskolan i Halmstad – en siffra som ligger strax under förra årets rekordantal 23 193. I dag, den 9 juli, har de fått sitt antagningsbesked och i det första urvalet finns 7 236 antagningar (samma person kan ha flera antagningar) till höstens utbildningar på Högskolan, vilket kan jämföras med 7 119 förra året.

I det första urvalet finns 7 236 antagningar till höstens utbildningar. Bild: IDA LÖVSTÅL

Ekonom och sjuksköterska i topp

Liksom tidigare år är Högskolans sjuksköterskeprogram och ekonomprogram de utbildningar som är mest attraktiva. Populärast är Sjuksköterskeprogrammet, som efter första urvalet hade 1 231 reserver – en ökning på ungefär tio procent jämfört med förra årets 1 119 reservplatser. Detta trots att man i år antog fler till utbildningen – 60 antagna jämfört med förra årets 55.

– Våra sjuksköterskeutbildningar är bra, och är välkända i hela regionen. Vi har sökande från stora delar av södra Sverige, säger Brita Lundh, chef för utbildningsstöd vid Högskolan i Halmstad.

Sjuksköterskeprogrammet i Varberg är också fortsatt populärt. Liksom i Halmstad har antalet antagna ökat – från förra årets 53 till 60. Trots detta är antalet reserver i år fler än tidigare: 983 stycken – en ökning med drygt tolv procent från förra årets 874.

Även Civilekonomprogrammet ligger kvar bland Högskolan i Halmstads mest populära utbildningar.

– Vi har under många år hållit en hög kvalitet på våra ekonomutbildningar, säger Brita Lundh.

På fredag om två veckor, den 24 juli, har Högskolan i Halmstad bjudit in alla sökande till Sommaröppet, där de får chansen att bekanta sig med Högskolan och campus. Bild: ANDERS ANDERSSON

Fördubblat intresse för civilingenjör i datateknik

Förra höstens stora nyhet i utbudet, programmet Civilingenjör i datateknik har ökat. 2014 hade programmet 51 antagna, med 12 reserver. I år är 60 antagna och 39 reserver – en ökning i antalet reserver med hela 225 procent. Överlag kan man konstatera att alla ingenjörsprogram vid lärosätet fortsätter att öka.

– Vi är mycket glada för detta. Nu har det blivit känt att även Högskolan i Halmstad har civilingenjörsutbildningar, säger Brita Lundh.

Bland lärarprogrammen är fortfarande Förskollärarutbildningen den mest sökta. I år hade utbildningen 65 antagna med 334 reserver (motsvarande siffror för 2014 var 76 antagna och 287 reserver). Även de övriga lärarutbildningarna går framåt – i år har samtliga lärarutbildningar fler reserver än förra året.

Samtidigt hade årets pedagogiska nyhet i utbildningsutbudet – den kompletterande pedagogiska utbildningen (KPU) – totalt 37 antagna. KPU riktar sig till akademiker som vill utbilda sig till lärare inom naturvetenskap, matematik eller teknik.

Sommaröppet på Högskolan för blivande studenter

På fredag om två veckor, den 24 juli, har Högskolan i Halmstad bjudit in alla sökande till Sommaröppet, där de får chansen att bekanta sig med Högskolan och campus. Personal, studenter och representanter för Kåren finns på plats för att svara på frågor inför beslutet att tacka ja till en plats vid Högskolan i Halmstad.

JOACHIM BRINK

Fotnot. I hela Sverige har drygt 369 000 sökt till högskoleutbildningar, och av dessa har strax under 266 000 blivit antagna. Senast den 31 juli måste den som har blivit antagen tacka ja för att behålla sin erbjudna plats. Det andra antagningsbeskedet kommer den 6 augusti; då får reserverna besked ifall de har kommit in.

"Våra sjuksköterskeutbildningar är bra, och är välkända i hela regionen. Vi har sökande från stora delar av södra Sverige."

Brita Lundh, chef för utbildningsstöd

I dag har alla som sökt en högskoleutbildning fått veta om de har kommit in. Bild: JOACHIM BRINK

Sidan uppdaterad 2016-08-18