Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2015-12-17. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2015-12-17

Smygtitt i Högskolans nya 3D-lab

Det är bara fantasin som sätter gränserna för vad man kan skapa med hjälp av 3D-teknik. Det blev påtagligt vid förhandsvisningen av Högskolans 3D-lab, där stämningen utan tvekan var mycket kreativ.

Inget för känsliga personer. Mycket verklighetstrogen virtuell berg- och dalbana var en av attraktionerna.

Uppbyggnaden av 3D-lab pågår sedan i höstas, med planerad invigning till sommaren. Det som nu visades upp var visserligen en byggarbetsplats, men med hjälp av olika stationer åskådliggjordes en högteknologisk miljö med många spännande inslag.

– Högskolan i Halmstad har potential att utveckla en unik profil inom 3D-teknik som svarar mot framtidens behov av nya hållbara innovationer, säger Henrik Barth, chef för Akademin för ekonomi, teknik och naturvetenskap som själv blev inskannad och printad i gul plast.

Samarbete med MIT

En central del i det nya labbet är målsättningen att bli certifierat som Fab Lab och del av ett nätverk som utgår från Massachusetts Institute of Technology, MIT. Som ett första steg tecknades nyligen ett samarbetsavtal med MIT, i samband med att representanter för Högskolan besökte Boston.

– Framför allt skulle ett Fab Lab på Högskolan i Halmstad ge nya pedagogiska möjligheter till kursmoment och aktiviteter som tillvaratar kreativitet och skaparglädje hos studenterna och som ger konkurrensfördelar för Högskolans utbildningar, fortsätter Henrik Barth.

Mer 3D-teknik i undervisningen

En av huvudingredienserna i dagens 3D-teknik är möjligheten att skapa fysiska skalenliga prototyper för visualisering och testning. Därmed ges möjligheter till intressantare, mer realistiska och 3D-teknikstödda kursmoment.

Dessutom blir 3D-teknik ett allt viktigare stöd för utvecklingen av innovationer. Det gäller förnyelse av etablerade företag, skapande av nya företag samt nya effektiva sätt att ta fram produkter, inte minst för användare (makers) som kan bli morgondagens entreprenörer.

TEXT: INGRID EKSTRÖM
FOTO: JOACHIM BRINK

Bengt-Göran Rosén, professor i maskinteknik, är en av initiativtagarna till ett 3D-lab och representerade Högskolan under besöket på MIT.

Förhandsvisningen var uppbyggd kring olika stationer, som visade exempel på vad man kan göra med 3D-teknik.

Allt kan skannas in och skrivas ut, till och med en fullvuxen människa. Akademichef Henrik Barth demonstrerar.

Henrik Barth visar upp utskriften av sig själv i gul plast.

Martin Bergman, doktorand i materialdesign, är en av eldsjälarna i uppbyggnaden av Högskolans 3D-lab.

Sidan uppdaterad 2015-12-17