Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2015-04-15. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2015-04-15

Studenter och företag förenas i speed-dating

Det var full fart på dagens speed-dating när Högskolans studenter mötte 15 företag för att knyta kontakter. På bara tre minuter ska företag och studenter skapa ett ömsesidigt intresse för varandra.

– Det är bra att på ett informellt sätt få visa upp sig för företag. Jag har fått många visitkort under dagen och ska skicka mitt cv till de företagen, säger Cecilia Bladh, som studerar arbetsvetenskap vid Högskolan i Halmstad.

Josefine Larsson som studerar medie- och kommunikationsvetenskap är också positiv:
– Det är ett väldigt roligt och utmanande koncept! Jag har hittat ett par matchningar och ska skicka mitt cv, så jag tycket att det har gått bra.

Linda Cronqvist och Kristina Fransson från ICA Maxi sökte studenter som var intresserade av att arbeta extra vid sidan av studierna och under sommaren.
Bild: ÅSA ELOFSSON

Stor bredd bland företagen

Ja, själva konceptet speed-dating är verkligen både roligt och utmanande. Vid 15 bord står lika många företag, och vid varje bord står två högskolestudenter. Företaget och studenterna presenterar sig och berättar vilka de är och vad de kan erbjuda. Efter tre minuter ringer en klocka och studenterna går till nästa bord där ett nytt företag väntar och processen börjar om på nytt.

– I början kändes det nervöst, men jag kom in i det efter ett tag. Konceptet passade mig jättebra eftersom jag inte vet vad jag vill arbeta med än, och här fanns ett brett utbud på företag. Det är ett väldigt bra sätt att lära sig prata med nya människor, säger Vinh Niguyen, som läser sitt tredje år på bygg- och fastighetsekonomprogrammet.

Tanken är att arrangemanget ska kunna leda till allt från praktik, exjobb, timanställningar och sommarjobb till framtida anställningar. Det är tredje året som speed-dating arrangeras och ICA Maxi var en av nykomlingarna bland företagen som deltog.

– Vi har långa öppettider och söker därför studenter som kan arbeta tidig morgon, kvällar och helger, säger Linda Cronqvist från ICA Maxi.

Hallandsposten var också ny deltagare.

– Det är roligt att träffa människor som är sugna på att börja arbeta! Jag har gjort ett par matchningar. Även om inte alla samtal leder till matchning är det oerhört intressant att höra studenternas drömmar och förväntningar, säger Viveca Hedbjörk, chefredaktör Hallandsposten.

”Det är viktigt att ha ett öppet sinne”

För de deltagande företagen är det samtidigt ett bra tillfälle att öppna upp för nya samarbeten.

– Det är jätteintressant att träffa ambitiösa människor som vill något. Det är viktigt att vi har ett öppet sinne, är kreativa vid matchningen och tänker i nya banor. Vi har exempelvis diskuterat examensarbete med studenter inom digitalisering, beteendevetenskap och konflikthantering, säger Claes Nilsson, bankchef på Danske Bank.

Claes Nilsson (till höger) från Danske Bank är intiativtagare till konceptet. Här möter han och kollegan Magnus Petersson en av alla studenter som var med under dagen.

Text: HANNA OLSSON
Bild: HANNA OLSSON (om inget annat anges)

Detta är speed-dating

Speed-dating är en gemensam satsning från det privata näringslivet, Halmstads kommun och Högskolan i Halmstad. Initiativtagare är Claes Nilsson, vd för Danske Bank. Högskolan arrangerade speed-dating för första gången 2013 och fick då mycket positiv respons.

Cecilia Bladh, studerar arbetsvetenskap på Högskolan och fick många företagares visitkort.

Josefine Larsson från medie-och kommunikationsvetenskapsprogrammet tycker att speed-dating är ett roligt koncept.

Vinh Niguyen, som läser sitt tredje
år på bygg- och fastighetsekonomprogrammet, tyckte att det fanns ett brett utbud på företag under speed-datingen.

Sidan uppdaterad 2015-04-15