Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2016-10-31. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2016-10-24

250 000 kronor till examensarbeten från Högskolan i Halmstad

Åtta examensarbeten på grund- och avancerad nivå från Högskolan i Halmstad belönades i fredags när Sparbanksstiftelsen Kronans årliga stipendieutdelning ägde rum – i år på Högskolan Halmstad. Totalt delades 250 000 kronor ut.

Sparbanksstiftelsen Kronan delar årligen ut stipendier till studenter som har gjort examensarbeten vid Högskolan i Halmstad, Linnéuniversitetet eller Blekinge Tekniska Högskola. Lärosätena får dela på totalt 900 000 kronor och stiftelsens grundläggande kriterier för arbetena är akademisk nivå samt originalitet i idén och i arbetet.

Akademin för hälsa och välfärd lyfts fram

Nytt för i år är att även Akademin för hälsa och välfärd på Högskolan lyfts fram i stipendieutdelningen, vilket vice ordförande för Sparbanksstiftelsen Kronan, Birgitta Persson är glad för.

Årets stipendiater från Högskolan i Halmstad.

− Tidigare har ingenjörerna varit dominerande när det gäller stipendieutdelningar och det är väldigt roligt att även Akademin för hälsa och välfärd är med. Dagens examensarbeten lyfter samhällsrelaterade ämnen och några av studenterna har redan startat eget. Hoppas att de kan förverkliga sina arbeten i praktiken, säger Birgitta Persson.

Birgitta Persson, vice ordförande Sparbanksstiftelsen Kronan.

Högskolan i Halmstads vikarierande rektor Thorsteinn Rögnvaldsson, inledde ceremonin med att understryka att examensarbetenas ämnen påvisar brister i välfärden och har god förankring i den akademiska forskningen.

− Genom utbildning och forskning skapar vi värden. Det handlar om sociala, kulturella och ekonomiska värden som gynnar både det allmänna och det privata. Att vara innovativ innebär att släppa fram nya idéer, beteenden och tillvägagångssätt. Genom att arbeta med att ta fram ny kunskap genom forskning och att sprida kunskap med utbildning utgör Högskolan en påtaglig kraft i samhällsutvecklingen, säger Thorsteinn Rögnvaldsson.

Vikarierande rektor Thorsteinn Rögnvaldsson.

− Swedbank vill förverkliga och finansiera drömmar, och i dag vill vi förverkliga ännu fler, intygade Jonas Bergqvist, kontorschef för Swedbank i Halmstad. Jonas Bergqvist var moderator för dagen och syftade på att stipendierna kan bli startkapital för nya företag som har sin grund i ett examensarbete.

Vattenreningssystem med hjälp av solens strålar

Två stipendier på 50 000 kronor vardera delades ut till Cornellia Strebel och Gabriella Odd samt till Jonas Sundmark och Alexander Ingemarsson. Jonas Sundmark och Alexander Ingemarsson står bakom projektet Sunwell som är ett vattenreningssystem som använder solens strålar och skapar rent vatten. Systemet är automatiskt och behöver inget manuellt arbete.

− Syftet är att ge hushåll rent vatten i fattiga länder som Nigeria, säger Alexander Ingemarsson.

− Många ställen har rinnande vatten, problemet är att vattnet inte är rent. Denna mekanik renar vattnet och gör det brukbart, säger Jonas Sundmark.

Framtidens hemtjänst

Ulrika Lejdström och Matilda Isaksson har som mål i sitt projekt Seniorporten att förbättra informations- och kommunikationsutbytet i hemtjänsten. Seniorporten har tre applikationer som riktar sig till brukare, anhöriga och personal.

− Det blir en kvalitetssäkring på att vården blir rätt utförd och att kommunikationen når fram, säger Matilda Isaksson.

Matilda Isaksson och Ulrika Lejdström.

Spontana möten kafébesökare emellan

Realitidsapplikationen Tjing ger kafébesökare möjligheten att dela en fika med någon i närområdet som på så sätt lockar in en ny kundgrupp till kaféerna. En användare kan köpa något extra på ett kafé och lova bort detta till någon genom applikationen.

− Tanken är att erhålla en positiv spiral – att bjuda andra gör det lättare att bli bjuden, säger Johan Kruse.

− Produkten är snabb, responsiv och enkel att använda. Målet är att applikationen ska lanseras på Appstore, säger Max Ytterberg.

Max Ytterberg och Johan Kruse med projektet Tjing.

Mer aktiv livsstil hos Baha-användare

Madeleine Gustavsson och Emelie Lager står bakom produktkonceptet GoActive with your Baha-system som bidrar till en mer aktiv livsstil hos användare av ett benledningsimplantat.

− Cochlear Bone Anchores Solutions AB utvecklar hörselimplantat och vi har gjort ett tillbehör till deras Baha-system, säger Emelie Lager.

Emelie Lager och Madeleine Gustafsson var glada under stipendieutdelningen.

Text & bild: MARIA NAREVIK

Jonas Sundmark & Alexander Ingvarsson vid Sunwell tog emot ett stipendium på 50 000 kronor.

Gabriella Odd fick tillsammans med Cornelia Strebel ett stipendium på 50 000 kronor och presenterade sitt arbete som har fokus på sociala mediers betydelse vid bankers kreditgivning till företag.

Hampus Johansson har skapat en dymanisk gångväg som förändrar sig med tiden.

Stipendiater

50 000 kronor

Cornelia Strebel & Gabriella Odd
Projekt: Sociala mediers betydelse vid bankers kreditgivning till företag

Jonas Sundmark & Alexander Ingvarsson
Projekt: Sunwell

 

25 000 kronor

Johan Kruse & Max Ytterberg
Projekt: Mötesapplikationen Tjing

Hampus Johansson
Projekt: Alternative Path

Madeleine Gustavsson & Emelie Lager
Projekt: GoActive with your Baha-system

Robert Ernst
Projekt: Vital Sign Radar

Matilda Isaksson & Ulrika Lejdström
Projekt: Seniorporten - Framtidens hemtjänst

Therese Kleveland, Malin Wetterlöv & Linn Backman
Projekt: Jag älskar mitt jobb men...

 

Sidan uppdaterad 2016-10-31