Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2016-09-28. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2016-09-28

ForskarFredag: Håll utkik efter forskare i Halmstad

På fredag den 30 september är det dags för årets upplaga av vetenskapsfestivalen ForskarFredag. På Stadsbiblioteket i Halmstad firas ForskarFredag i år både fredag och lördag. Förutom tolvminuterspresentationer om forskning med after work (fredag) och besök av experimentbussen Science Safari blir det workshoppar, vetenskapskafé samt ett torg med forskare och aktiviteter (lördag). Besökare i alla åldrar är välkomna att fråga, titta och testa.

Robot Jonson

Roboten Jonson kommer till ForskarFredag.

Sviktande glas, mod, beebotar och andra robotar, forskning om amerikansk politik, 3D-glasögon, virtuell cykeltur och mycket mer visas och kan utforskas under ForskarFredag i Halmstad. Workshopparna för barn och unga handlar om experiment och vetenskapsklur (från fem år, föranmälan) samt om dataspel och programmering (från nio år, föranmälan). Vetenskapskaféet ger en levande föreläsning om nobelpristagen Marie Curie.

Läs hela programmet för den 30 september och 1 oktober på www.forskarfredag.se/hallandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

– ForskarFredag skapar roliga mötesplatser för forskare och allmänhet i hela landet och visar hur spännande och vardagsnära forskning kan vara. Du som besökare kommer att upptäcka forskning du inte visste fanns, säger Lena Söderström, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, som koordinerar ForskarFredag i Sverige.

Kulturnatt, Pridefestival och ForskarFredag

– Det är en fantastisk tajming vi har i år, att ForskarFredag sammanfaller med både Kulturnatten och Pridefestivalen, så att vi kan få draghjälp av varandra. Vi är väldigt glada för samarbetet med Stadsbiblioteket med flera, och hoppas att många tar chansen att möta våra forskare i kulturvimlet, säger Selma Sedelius, kommunikationschef på Högskolan.

Under fredagens Science Slam blir det även after work. Forskar­presentationerna handlar om svenska smeknamn, att kunna landa inom idrotten, skönlitteratur och empati samt huruvida roboten är människans bästa vän. På lördag från klockan 10 står experimentbussen Science Safari vid entrén, och inne på biblioteket väntar flera prova på-aktiviteter och samtal med forskare med mera.

Något för alla

– ForskarFredag erbjuder något för alla åldrar. Ett av inslagen i vårt ”Maker Space” på lördag är att besökarna får bekanta sig med digital brodyr och vinyltryck. Det är en bra idé att ta med sig exempelvis en t-shirt att få sitt namn broderat på, säger Kristina Rörström, kommunikatör på Högskolan i Halmstad.

ForskarFredag i Halland arrangeras av Europa Direkt Halland, Halmstad kommun, Högskolan i Halmstad och Science Safari. Sammantaget väntas runt 20 000 besökare till de 31 ForskarFredag-orterna över hela landet. Alla aktiviteter är gratis, och barn och unga är en särskilt viktig målgrupp. Festivalen är en del av European Researchers’ Night som firas samma dag i över 250 städer i Europa och i närliggande länder.

Foto: JOACHIM BRINK, LOUISE WANDEL

ForskarFredag
ForskarFredag samordnas nationellt av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av AFA Försäkring, IKEM- Innovations- och Kemiindustrierna i Sverige, Jernkontoret, Kungl. Vitterhetsakademien, LIF – de forskande läkemedelsföretagen, Naturvetarna, Oskar och Maria Ekmans Donationsfond, Sveriges Ingenjörer, SULF – Sveriges universitetslärare och forskare, Teknikföretagen, Wenner-Gren Stiftelserna, Vetenskapsrådet, VINNOVA och Åforsk. Evenemangen delfinansieras av EU-programmet Horisont 2020 genom Marie Sklodowska-Curie Actions. ForskarFredag i Halland stöttas också av Europeiska Unionen.

För mer information
Gertrud Fahlin, bibliotekarie, Stadsbiblioteket i Halmstad, tel 0727-27 32 52
www.forskarfredag.se/halland

Lena Söderström, Vetenskap & Allmänhet, projektledare ForskarFredag i Sverige, 070-716 06 44, lena@v-a.se
www.forskarfredag.se

Science Safari

Science Safari på plats utanför Stadsbiblioteket.

Robothanden

Besökare på ForskarFredag får chans att kommunicera med robothanden.

Sidan uppdaterad 2016-09-28