Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2016-10-31. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2016-10-04

ForskarFredag i dagarna två

För tredje gången deltog Högskolan i Halmstad på vetenskapsfestivalen ForskarFredag, i år med temat Vem är människan bakom forskningen? Den 30 september och 1 oktober fanns nyfikna besökare och forskare på plats på Stadsbiblioteket i Halmstad, där det visades upp spännande experiment och projekt. Antalet besökare uppskattades till minst 600, vilket var över förväntan enligt utställarna.

Gertrud Fahlin är bibliotekarie på Stadsbiblioteket och är även en av arrangörerna för ForskarFredag och hon är positivt inställd till hur dagarna har gått.

– Det har varit succé! Så mycket folk! Vi har ambitionen att fortsätta med detta i framtiden. Jag tycker det är viktigt att förena teknik med konst eftersom det behövs olika perspektiv, säger Gertrud Fahlin.

Spännande projekt och experiment

Tjejerna Milla, sex år, och Moa, åtta år, tyckte att det var roligt att besöka ForskarFredag. Millas och Moas farmor, Åsa, jobbar på barnavdelningen på Stadsbiblioteket och tyckte att det var passande att ta med sig hela familjen till ForskarFredag.

Andrea Petterson, nyutexaminerad civilingenjör, och Malin Yngvesson, masterstudent i industridesign, kommer båda från Lunds tekniska högskola och arbetar med projektet Inga Ingenjör. Huvudsakligen handlar projektet om att inspirera barn till naturvetenskap och att bidra till breddad rekrytering till tekniska högskolor.

– Vi är här i dag för att låta barn göra experiment och uppfinningar – vi låter dem testa sig fram helt enkelt, säger Malin Yngvesson.

Trots att Andrea Petterson och Malin Yngvesson besöker flera bibliotek i Skåne, är det första gången som de besöker Stadsbiblioteket i Halmstad.

– Det har funkat jättebra att vara här i Halmstad i dag. Vi har redan fått betyget fem av fem från många barn, säger Malin Yngvesson.

Från vänster: Malin Yngvesson, Moa, Milla och Andrea Petterson.

Barns åsikter viktiga för forskningen

Carina Sjöberg är doktorand i hälsa och livsstil vid Högskolan i Halmstad och arbetar med barnens delaktighet i sjukvård. Hon tycker att det är viktigt att göra barnens röst hörd när det gäller sjukhusmiljöer.

– Barn har fått komma hit till vår monter och prata om sina erfarenheter och tankar kring sjukhusvård. De har annat perspektiv på det och vi vill gärna veta hur de vill ha det på framtidens sjukhus, säger Carina Sjöberg.

3D-skrivaren lockade stort intresse hos besökarna.

Populärt att stå på glas

Science Safari är en buss med portabla experiment och var en del av utställningen under ForskarFredag. Där lockades besökarna av att få stå och gå på glas – ett experiment som Alf Rolandsson vid Science Safari både byggt och varit med och utvecklat.

– Experimentet har varit populärt. Många har fått uppleva hur glas fungerar och vi hoppas att intresset för glas har spridit sig bland besökarna, säger Alf Rolandsson.

Mattias Bokinge är projektledare vid FabLab på Högskolan – en miljö där teknik, kreativitet och skaparglädje förenas under ett och samma tak. Mattias Bokinge är även han positivt inställd till dagen.

– Dagen har varit hektisk och händelserik, vilket har varit jättekul!

Text och bild: MARIA NAREVIK

Om ForskarFredag i Halland

Under ForskarFredag på stadsbiblioteket i Halmstad medverkade över 20 forskare från Högskolan, och utöver det studenter med flera. Under dagarna erbjöds Science slam, workshoppar för barn och unga, Science Safari, forskartorg med Maker Space och vetenskapscafé. Bakom arrangemanget stod Högskolan i Halmstad, Science Safari, Halmstads kommun och Europa Direkt Halland.

Se hela programmetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kort om ForskarFredag

ForskarFredag arrangerades för första gången 2005 runt om i Europa, och på flera orter i Sverige. ForskarFredag skapar roliga mötesplatser för forskare och allmänhet och visar hur spännande och vardagsnära forskning kan vara. Barn och unga är en särskilt viktig målgrupp. ForskarFredag 2016 och 2017 är en del av EU-initiativet europeiska Researcher's Night.

Läs mer om ForskarFredag härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tova Lundén visar upp en robot som hon har byggt alldeles själv.

Gertrud Fahlin är en av arrangörerna för ForskarFredag.

Sidan uppdaterad 2016-10-31