Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-01-12. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2016-03-31

Idrottsstudenter får drömjobb i USA

I sommar bär det av till USA och jobb som fotbollstränare för studenterna Marcus Enoksson och Marcelo Farias. De tar examen från programmet Psykologi – inriktning idrott och motion precis innan flytten, och berättar att utbildningen gör dem unika som tränare.

Marcus och Marcelo har fått anställning via den brittiska organisationen UK International Soccer som arbetar med att tillhandahålla europeiska fotbollstränare till ungdomslag i USA.

Vilken delstat väntar?

Den 7 juli går avresan till San Fransisco, Kalifornien, och där bestäms sedan vilken stat som ska bli deras slutmål och kommande arbetsplats. Organisationen verkar i 47 stater.

– Under sommaren kommer vi att arbeta på olika ”fotbollscamps” runt om i USA. Vi kommer att stanna sju dagar på varje camp och sedan till hösten ska vi ha huvudansvar för varsitt lag, säger Marcelo.

– Spelarna är mellan fyra och 18 år gamla, både pojkar och flickor, fortsätter Marcus.

Tränarjobbet är på heltid under sex månader. Det innefattar allt ifrån att göra rapporter på spelare, utvecklingsplaner, planera och hålla i träningar till att förbereda inför matcher.

Marcus Enoksson och Marcelo Farias

Marcus Enoksson och Marcelo Farias har fått jobb som fotbollstränare i USA.

”Utbildningen gör oss unika”

Marcus och Marcelo menar båda att den kompetens de fått från programmet kommer vara till stor nytta för deras nya uppdrag.

– Utbildningen gör oss unika som fotbollstränare eftersom vi utgår ifrån idrottspsykologin. Vi har genom psykologin lärt oss hur vi ska applicera idrottskunskap på ungdomar, säger Marcus.

För att specialisera sig har de även parallellt med grundutbildningen fördjupat sina kunskaper genom kurserna Tränarskap med inriktning mot fotboll steg 1 och steg 2 vid Högskolan i Halmstad.

Inför sina nya tjänster förbereder de sig nu genom att göra onlineutbildningar som organisationen erbjuder för nya tränare.

– Utbildningarna handlar om allt ifrån bemötande av barn och ungdomar till olika träningsupplägg och spelövningar, berättar Marcelo.

Nya erfarenheter

Marcus och Marcelo har tidigare erfarenheter av att vara tränare för fotbollslag. De har bland annat sedan årsskiftet delat huvudansvar för Halmstadlaget BK Astrios P15/16 lag. Det killarna nu ser fram emot mest är att utvecklas ännu mer som fotbollstränare och få nya perspektiv.

– Det ska bli en grym erfarenhet! Den största utmaningen som jag ser är språket och att komma in i de amerikanska fotbollstermerna, säger Marcelo.

Text och bild: HANNA OLSSON

Tränarjobb i USA

Två studenter ifrån programmet Idrottsvetenskap – idrotts- och motionspsykologi har fått tränarjobb i USA.

Sidan uppdaterad 2018-01-12