Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2016-12-15. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2016-12-02

Studenterna fick sina diplom efter väl genomförda studier.

Kinesiska studenter tackades av

Under tre månader har en grupp på 30 kinesiska studenterna lärt känna Halmstad. Det är fjärde året som studenter från Shanghai Dianji University (SDJU) kommer till Högskolan.

– Kanske ses vi i Shanghai nästa gång, sade gruppens lärare, vindkraftsingenjör Dr. Quanfeng Li.

Presenter lämnades över och tacktal hölls när gruppen från Shanghai Dianji University samlades på en av de översta våningarna i Trade Center – med utsikt över staden som har varit deras hem de senaste tre månaderna.

Vikarierande rektor Thorsteinn Rögnvaldsson hoppas få se studenterna i Sverige igen.

– Genom det här programmet etablerar vi en relation som räcker länge, ett partnerskap för hållbar utveckling, sade han i sitt tal.

Det är fjärde året i rad som kinesiska studenter kommer till Halmstad för att studera. Ett utbyte som har uppmärksammats av regeringen i Shanghai.

Ett program som förändras

Programmet, ”Research and Study Program In Wind Power Innovation”, är specialanpassat och innehåller mer än bara innovationsvetenskap och forskningsfrågor.

– Programmet har utvecklats över åren och är en integration av forskning och utbildning inom wind power området. Vi har en doktorand från SDJU hos oss som vi är oerhört glada för och Jasmine Lihua Liu kommer att disputera under 2018. Programmet har lett till fördjupad relation mellan lärosäten och mellan svenska och kinesiska företag inom wind power. Säger projektledaren Mike Danilovic, professor i industriell organisation vid Akademin för ekonomi, teknik och vetenskap.

För studenterna blir det en resa med lärdomar om både språk och kultur.

– Ju mer de lär sig om Sverige och vårt sätt att leva och undervisa desto lättare kan de hantera kulturskillnaderna i studentlivet och i kommande affärsliv i kina och internationellt. De förändras som människor och inte bara som studenter under sin tid här. Vi får 30 unga studenter som aldrig varit utanför Kina och vi återlämnar 30 Sverigeambassadörer, säger Mike Danilovic, och förklarar att programmet är möjligt endast tack vare ett brett och omfattande stöd av många kollegor på Högskolan i Halmstad, såväl lärare som administratörer.

Mike Danilovic och Quanfeng Li utbytte presenter vid avtackningen.

Växande samarbeten

Mike Danilovic är sedan fem år tillbaka utsedd till ”Distinguished Overseas Professor” vid Dianji University och en nyckelperson i Högskolans samverkan med kinesiska aktörer.

Professorn håller redan i dag kurser vid universitetet i Shanghai och hoppas få med sig sällskap från Högskolan i Halmstad i november nästa år när han återvänder för att hålla två kurser i Shanghai, tillsammans med kinesiska kolleger.

– Jag hoppas kunna ta med mig 20 till 40 svenska studenter från olika akademier inom Högskolan i Halmstad, säger Mike Danilovic, som också hoppas att det kommer en ny grupp kinesiska studenter till Halmstad hösten 2017.

Studenterna från Shanghai har bott på Strandparken vid Östra stranden i Halmstad. De åker hem med nya erfarenheter i bagaget och lära för livet.

John Wang uppmärksammades för sina akademiska insatser.

John Wang läser till ingenjör inom elektroteknik. Efter tre månader i Halmstad kan han konstatera att mycket är annorlunda, maten, kulturen och pedagogiken – och att han har trivts väldigt bra med livet och studierna i Halmstad.

– Undervisningen är planerad annorlunda här med fler skrivuppgifter och presentationer. Vi har blivit bättre skribenter, säger studenten, som gärna återvänder till Sverige.

John var en av fem studenter som uppmärksammades för goda studier med ”Best student award 2016”. Utmärkelsen ges i form av ett diplom och en present som ska påminna honom om Sverige.

Text och bild: LOTTA ANDERSSON

Högskolans samarbeten i Kina

I oktober 2015 åkte en delegation från Högskolan i Halmstad till Kina, med besök på lärosäten och företag i Beijing och Shanghai.

I april 2016 anordnade Högskolan i Halmstad och SDJU ett ”Sino-Sweden Innovation, Entreprenuership and Intelligent Manufacturing Symposium” med professorer från Kina och Sverige, bland annat från Högskolan i Halmstad, Chalmers, Lunds universitet, Linköpings universitet samt Mälardalens högskola. Varberg Energi och Gamesa Sweden deltog också i symposiet från den svenska sidan. Symposiet anordnades på uppdrag av Shanghais regering. Provinsen Shanghai har drygt 30 miljoner invånare, ca 80 universitet och lika många Science Parks och Inkubatorer.

Shanghais regering har utnämnt Högskolan till ”Practise Based Platform”, en strategiskt viktig samarbetspartner.

Kinas största vindkraftsföretag, Goldwind, använder i dag en specialutvecklad och skräddarsydd affärsmodell för hantering av service och underhåll som har tagits fram av forskare vid Högskolan i Halmstad. Goldwinds vice president Mr. Yang Hua besökte Sverige och Halland våren 2015 med besök på olika företag bland annat Varberg Energi som ingår i ett forskningsprojekt med Högskolan i Halmstad. Han höll även två seminarier vid Högskolan i Halmstad.

Thorsteinn Rögnvaldsson tillsammans med kinesiska studenter.

Vikarierande rektor Thorsteinn Rögnvaldsson vinkade av de kinesiska studenterna.

Sidan uppdaterad 2016-12-15