Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2016-10-05. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2016-09-30

Många ville säga tack och hej då till rektor

I onsdags hölls en avtackning för rektor Mikael Alexandersson, som efter fem år lämnar sitt uppdrag som rektor för Högskolan i Halmstad den 30 september. Bland de drygt 120 gästerna fanns både Högskolepersonal, studenter och externa gäster, tillika Högskolans samarbetspartner från många olika sammanhang.

Högskolestyrelsens ordförande Karin Starrin hälsade tillsammans med rektor välkommen när gästerna kom uppför trappan till restaurang Spiros andra våning på Högskolans campus – festlokalen för tillfället. Rektor fick ta emot blommor, presenter, kramar och många tack- och hejdå-hälsningar.

En del valde att framföra sina reflektioner kring Mikael Alexanderssons rektorskap inför publik. Så gjorde till exempel kårordföranden Sandra Sandberg: "Jag vill å mina, kårens och studenternas vägnar tacka för den här tiden tillsammans och för att du alltid har satt studenterna i första rummet. Personligen är jag otroligt glad för alla de samtal som vi har haft, det har varit en stor lärdom." I bakgrunden syns Mårten Dalman, vice kårordförande och studentrepresentant i högskolestyrelsen.

"Tänker utanför boxen"

Prorektor Thorsteinn Rögnvaldsson, som blir vikarierande rektor i morgon lördag, sammanfattade vad som kännetecknar Mikael Alexandersson som rektor och gjorde liknelsen med en bra schackspelare:

– Du har förmågan att se hela brädet och samtidigt många drag framåt. När du kom till oss för fem år sedan, fanns mycket att ta tag i och förbättra, och du tänkte ”var ska vi börja?”. Med tålamod och förmåga att tänka innovativt och ”utanför boxen” har du genomfört många förändringar på Högskolan.

Både Högskolans prorektor Thorsteinn Rögnvaldsson (till vänster) och vicerektor Pernilla Nilsson höll tal till rektor under avtackningen. Pernilla Nilsson gjorde en exposé över det som Mikael Alexandersson har genomfört under sina år som rektor: "32 förändringsprocesser, nya strategier för forskning, utbildning och samverkan, ny logotyp, HPC, Fablab, DLC, ECH, KK-miljö … Vi har under din tid som rektor verkligen flyttat fram positionerna och satt Högskolan på kartan som det innovationsdrivande lärosätet. Kartan är nu rättvänd, kompassen inställd och den här skutan kan fortsätta sin färd framåt. Tack!"

Haft stor betydelse för Högskolans kommunikation

Selma Sedelius, kommunikationschef, överlämnade ett digitalt bildspel (se nedan) till Mikael Alexandersson vilket visar ett axplock av olika förändringar som han som rektor har engagerat sig i. Hon poängterade hans betydelse för de senaste årens utveckling av Högskolans kommunikation och visuella uttryck:

– Du bryr dig om ytan, och att ytan ska spegla innehållet i kärnverksamheten. Du har haft en stor betydelse för hur Högskolan ”ser ut” – inte minst genom hur campusområdet har utvecklats, senast med den nya huvudentrén. Som avslutning på profileringsprocessen har du också drivit införandet av en ny logotyp, som på ytan speglar djupet i det som Högskolan står för.

Avtryck i högskolesverige

Cecilia Christersson, vicerektor vid Malmö högskola, som har samarbetat mycket med rektor Mikael Alexandersson, hade tillsammans med rektor Kerstin Tham rest till Halmstad för att vara med på avtackningen.

– Du lämnar avtryck. Vi andra vet vad Högskolan i Halmstad gör och står för – det ska ni alla som verkar här vara stolta över, underströk Cecilia Christersson i sitt tal.

Högskoledirektör Inger Johansson och de fyra akademicheferna Cecilia Kjellman, Magnus Clarin, Anna Cregård och Anders Nelson stämde in i hyllningarna till rektor och gav varsin personlig reflektion över sin chef. ”Modig, humanist, tydlighet och målar bilder i ord” får sammanfatta deras tal.

Högskolestyrelsens ordförande Karin Starrin tackar rektor Mikael Alexandersson för fem fantastiska år.

Tydlig vision

Högskolestyrelsen hade en egen avtackning för rektor i samband med sitt möte den 29–30 september. Ordförande Karin Starrin, som även var med på avtackningen på Högskolan i onsdags, tackade Mikael Alexandersson för de fem åren och de framgångar som Högskolan har rönt under rektors ledning:

– Du har en tydlig vision, och du ser de steg man måste ta för att nå fram. Det har varit fem fantastiska år och du har lyckats väldigt bra, sade Karin Starrin.

Många, både medarbetare och externa samarbets­partner, ville ta chansen att tacka rektor Mikael Alexandersson för hans tid som rektor.

Många vänner bland företagen. Högskolan har alltid haft ett nära samarbete med företag, inte minst i regionen, något som rektor Mikael Alexandersson har varit mån om att vidhålla och utveckla. Christian Bille (till höger om Karin Starrin), vd för Länsförsäkringar Halland och Johan Hörberg (till vänster om rektor), bland annat ledamot av Advisory Board för Högskolans KK-miljö, var några av de företagsrepresentanter som ville tacka rektor för gott samarbete.

Region Halland, här representerad av regiondirektör Catharina Dahlöf, biträdande regiondirektör Jörgen Preuss och regionstyrelsens ordförande Mats Eriksson, är en viktig samarbetspartner för Högskolan i många olika sammanhang.

Lite mingeltid även för rektor. Det blev lite tid mellan alla tal för rektor och alla gäster att mingla och mumsa på kanapéer i alla sorter och färger. För musiken svarade Högskolans studentkör Köörmit, som framförde tre sånger, och trubaduren Jenny Grönroos, som underhöll med sång och pianospel.

Text: LENA LUNDÉN
Bild: JOACHIM BRINK

Här är det bildspel som visades på avtackningen och som rektor fick som present från kommunikationsavdelningen. Det innehåller ett axplock bilder med olika skeenden och processer från Mikael Alexanderssons tid som rektor.

Se fler bilder från rektors avtackning i filmen här ovan.

Rektor Mikael Alexandersson lämnar sitt uppdrag som rektor i dag, fredag den 30 september, och vill gärna tacka alla medarbetare – och högskolestyrelsen – för det förtroende som han fått av styrelsen att leda lärosätet. Det har varit ett lagarbete, menar han: "Jag har en enorm stolthet och respekt för det fantastiska arbete som alla medarbetare vid Högskolan gör. När jag nu slutar, gör jag det med en stor och autentisk stolthet över Högskolan i Halmstad!"

Högskoledirektör Inger Johansson överlämnade ett äppelträd till rektor som avskedspresent: "Från alla dina medarbetare. Tack för alla fina år! När du skördar äpplena, tänk på oss!"

Karin Röding, statssekreterare i utbildningsdepartementet och tidigare ledamot av Högskolan i Halmstads styrelse, kom med en hälsning från Mikael Alexanderssons chef, Helene Hellmark Knutsson: "Hon hälsar och tackar för dina insatser! Själv vill jag tacka för samarbetet när jag var ledamot i Högskolans styrelse. Det var kul när du kom som rektor, med nya ögon och nya tankar. Du har gjort en total makeover, inklusive ny logotyp. Du har verkligen satt avtryck i det svenska högskolelandskapet."

Björn Brorström, rektor vid Högskolan i Borås, var en av de tillresta rektorskolleger som hade tagit sig till Halmstad för att vara med vid avtackningen av Mikael Alexandersson. Han framförde såväl sitt eget som Högskolan i Borås tack för gott samarbete under åren. Som representant för Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF, hade han också med sig en hälsning och ett ”tack för klokskap och alla goda inlägg” från förbundet.

"Gôtt å se daj!" Ett uttryck som många, många nog har hört Mikael Alexandersson säga när han möter såväl medarbetare i Högskolans korridorer som externa samarbetspartner, som här, när han hälsar på landshövding Lena Sommestad och länsrådet Jörgen Peters.

Gästerna lät sig väl smaka av kanapéer i alla de former.

Sidan uppdaterad 2016-10-05