Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2016-08-26. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2016-08-26

Lärarprogrammet intar Östra stranden.

Nollning och bostad i fokus för nya studenter

Nu har höstterminens studenter intagit Högskolan i Halmstad och årets nollning är i full gång. Overaller, upptåg och glada aktiviteter syns överallt, men bristen på studentbostäder har oroat många blivande studenter. Samtidigt har antalet betalande studenter till Högskolans internationella utbildningar ökat dramatiskt.

Tio dagar innan terminsstart arrangeras den traditionella nollningen av Kåren, då intas Halmstads gator av både nuvarande och blivande högskolestudenter. Nollningens avstamp är allt annan än diskret, då studenterna är iklädda i färgglada overaller samtidigt som de marscherar och sprider både charm och ståhej omkring sig.

– Stämningen har varit helt fantastisk och nollorna är sig själva, säger Isabell, som läser till miljöstrateg och är en av arrangörerna för nollningen.

Svår bostadssituation

Nollningen och terminsstarten innebär även ett miljöbyte för många blivande studenter och en del har flyttat från olika orter. En bra förutsättning för en god terminsstart är ordnat boende, dock har inte alla lyckats med att hitta ett boende för hela studietiden. Tillsammans med studentkåren gör Högskolan allt vad som krävs för att se till att studenterna inte blir bostadslösa inför skolstarten.

– Det är svårt att ge några garantier för bostäder i nuläget, eftersom vi inte vet hur de närmaste veckorna kommer att se ut. Tidigare har det funnits marginaler gällande studentbostäder, i år är det första gången som vi verkligen känner av situationen, säger kårordförande Sandra Sandberg.

Studenterna Martin och Albin är båda från Borås – de ska båda börja läsa biomedicin och tycker att det varit svårt att hitta en studentbostad.

– Jag bor tillfälligt i en bostad där jag kan bo kvar tills i slutet av oktober, säger Martin.

– Jag bor i en källarlägenhet tillsammans med tre andra personer och förhoppningsvis får jag flytta till en egen lägenhet, säger Albin.

De flesta studenter har dock lyckats hitta någonstans att bo. Maximilian, som ska plugga Nätverksdesign och datordrift, är en av de studenter som har ordnat boende för hela sin studietid.

– Jag bor i en bostadsrätt så jag är inte i behov av att söka lägenhet.

Nollor från programmet Samhällsanalys och kommunikation övar gyckel.

Ökat antal betalande studenter

Till hösten börjar 200 betalande studenter sina studier på Högskolan i Halmstad. Detta är en ökning i jämförelse med förra hösten, då hade Högskolan cirka 150 betalande studenter. Antalet betalande studenter har inte endast ökat i år, utan har ständigt ökat under åren. Högskolans utbildningsstöd förklarar ökningen med att det finns fler engagerade agenter som rekryterar studenter, att spridningen ökar på sociala medier, att det finns populära program och att studenterna rekommenderar Högskolans utbildningar till varandra.

Högt tryck på Servicecenter

Det har varit högtryck på Högskolans servicecenter under dagarna före terminsstart. I och med avdelningens omorganisation står personalen redo för att hjälpa studenterna på bästa sätt.

Ellen Göransson är utbildningshandläggare på Servicecenter och har haft mycket att göra under veckan innan terminsstart.

– Det har mestadels kommit in internationella och utländska studenter som behövt hjälp med passerkort och registrering. Vi förväntar oss att det kommer in fler studenter efter terminsstart då de flesta först då kan registrera sig på sina utbildningar.

Text och bild: MARIA NAREVIK

Maximilian har löst sin boendesituation.

Två av nollningens arrangörer.

Isabell läser Miljövetenskapligt program och är med och arrangerar nollningen. ”Stämningen har varit helt fantastisk”, säger hon.

Sidan uppdaterad 2016-08-26