Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2016-05-09. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2016-05-03

Studenter hackade fram app för rehabilitering

Flera innovativa idéer togs fram under Hack4Health, men till slut var det motivationsappen Wup som segrade. Laget beskriver sin idé som en ”motivationsapp för rehabilitering”. I slutet av april anordnades eventet Hack4Health på Högskolan i Halmstad. Under 24 timmar tävlade lag om att skapa digitala applikationer för att främja ett hälsosamt samhälle.

Det vinnande lagets idé var att genom en applikation kallad Wup motivera människor till regelbunden motion. Applikationen riktar sig specifikt till personer som lider av en viss typ av sjukdom där man utifrån läkares bedömning behöver en viss mängd motion och träning. Applikationen är tänkt att föra samman personer som lider av dessa typer av sjukdomar för att på så sätt hitta likasinnade att träna tillsammans med.

Det vinnande laget efter 24 timmars hackathon. Bild: RICKARD WESSBERG

– Om man fått övningar av läkaren att göra hemma är det lätt hänt att det inte blir av och motivationen kan sjunka. Men det är som om du spelar en lagsport, då pushar gruppen dig, förklarar Nancy Winblad, student vid Utvecklingsingenjörsprogrammet och en av skaparna till idén.

Från början kretsade lagets tankar kring en idé om en applikation för äldre människor, men efter att de hittat forskning om kroniska sjukdomar bestämde de sig för att skapa motivationsappen Wup.

Många innovativa idéer

Under det dygn som eventet pågick arbetade fyra lag fram olika digitala koncept som på något sätt kan hjälpa personer att själva se efter sin hälsa. De idéer som utvecklades skulle även passa in i någon av de fyra kategorierna hälsosamt åldrande, föräldraskap och graviditet, ungdomars mentala hälsa eller hälsovård.

– Det roliga är att det gjordes idéer utifrån nästan alla de olika områdena, berättar studentinspiratör Josefine Henriksson, som var med och anordnat eventet.

Lagkamrater från Högskolans alla hörn

Bonuspoäng tilldelades de lag som bestod av personer med olika vetenskapliga hemvister och även till de lag där båda könen fanns representerade. Det vinnande laget uppfyllde båda dessa kriterier och bestod av studenter från olika program och inriktningar på Högskolan, samt var jämnt fördelade mellan de båda könen.

Kreativa anteckningar under Hack4Health. Bild: ANDERS ANDERSSON

Trots lagets spridda ämnesområden saknade de den programmeringskompetens som rekommenderades att ha inom laget inför eventet. I och med det fick laget istället en chans att lägga ner mer av tiden på att utveckla sin idé.

– Vi programmerade ingenting. Vi sa det, att det hade varit himla kul att vinna utan att ha programmerat, berättar Nancy att de tänkte under eventet.

Nu återstår det att se om laget vill ta sin idé vidare eller inte. Vinsterna, som ska hjälpa laget att göra konceptet till verklighet, består av bland annat 20 000 kronor samt vägledning och arbetsyta. Laget ska träffas i mitten av maj för att se om och hur de ska gå vidare med sin idé.

– Det ska bli spännande. Det är klart att man är glad, säger Max Angenius, student vid Digital design och innovation, om vinsten och deras nya möjligheter.

FRIDA SUNDSTRÖM

Det vinnande laget

Nancy Winblad, Utvecklingsingenjörsprogrammet

Max Angenius, Digital design och innovation

Kalista Lundgren, Magisterprogram i biomedicin inriktning fysisk träning och prestation

Julia Malmborg, Masterprogram i hälsa och livsstil

Rabia Özge, IT-Forensik och informationssäkerhet

Vincent Mehmeti, Civilingenjör i datateknik

"Om man fått övningar av läkaren att göra hemma är det lätt hänt att det inte blir av och motivationen kan sjunka."

Nancy Winblad om varför de utvecklade appen Wup

Nancy Winblad och Max Angenius hackade fram en rehabiliteringsapp under Hack4Health på Högskolan. Bild: FRIDA SUNDSTRÖM

Under det dygn som eventet pågick arbetade fyra lag fram olika digitala koncept som på något sätt kan hjälpa personer att själva se efter sin hälsa. Bild: ANDERS ANDERSSON

Sidan uppdaterad 2016-05-09