Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2017-09-04. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Frida Palmérobservatoriet

Frida Palmérobservatoriet är Högskolan i Halmstads observatorium. Det används såväl inom Högskolans grundutbildning i fysik och astronomi som för populärvetenskapliga visningar för allmänheten.

Observatoriet, som invigdes i november 2002, är beläget på taket av hus O på högskoleområdet. Det är byggt som en mindre samlingslokal med ett teleskop monterat på en upphöjd balkong. I anslutning till observatoriet finns också en öppen balkong där man kan studera stjärnhimlen genom ett mindre teleskop samt fältkikare.

Balkongen täcks av en kupol med diametern 2,6 m. Instrumentet är ett toppmodernt datorstyrt spegelteleskop med spegeldiametern 27,5 cm och fokallängden 2,8 m. Teleskopet är av typen Schmidt-Cassegrain vilket möjliggör att telskopet är mycket kompakt trots sin relativt låga fokallängd. Till telskopet finns även en mängd utrustning som möjliggör studier av till exempel solen.

Är du intresserad av att komma hit och titta? Anmäl dig via anmälningsformuläret.

Sidan uppdaterad 2017-09-04