Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-05-14. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.
Under 2016 kom Regeringens proposition Ett övergripande ramverk för aktiva åtgärder i syfte att främja lika rättigheter och möjligheter vilket utmynnade i en lagändring som trädde i kraft 1 januari 2017. Lagändringen innebar en omskrivning av tredje kapitlet i Diskrimineringslagen och en del förändringar i arbetet med aktiva åtgärder.
Aktiva åtgärder definieras i Diskrimineringslagen som "ett förebyggande och främjande arbete för att inom en verksamhet motverka diskriminering och på annat sätt verka för lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder".
Högskolan i Halmstad har till dessa lagstadgade diskrimineringsgrunder lagt till social bakgrund som en faktor att ta med i arbetet.
En nyhet inom arbetet med aktiva åtgärder är att alla diskrimineringsgrunder omfattas, vilket är en utvidgning jämfört med tidigare, då hänsyn endast behövde tas till kön, etnisk tillhörighet och religion eller annan trosuppfattning.
Vid Högskolan i Halmstad arbetar vi för att där möjligt och relevant kombinera arbetet med aktiva åtgärder och det systematiska arbetsmiljöarbetet, något som också rekommenderades i Prop:en. På det viset både skapar vi synergieffekter som effektiviserar arbetet med lika villkor och får en bättre överblick över "hur det ser ut" på Högskolan.
Visste du att DO.se samlar alla fakta kring rättigheter och skyldigheter kopplat till lika villkor och diskrimineringslagen.