Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2017-11-29. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Lektor Sten Fåhrés minnesfond

Studenterna vid Högskolan i Halmstad uppmanas till företagande och nytänkande. Tack vare en donation av den framlidne lektor Sten Fåhré delas varje år stipendier för omkring en halv miljon kronor ut till ingenjörsstudenter vid lärosätet.

Rasmus Andreasson Persson och Johanna Ejesson vann första pris 2017 med sitt projekt MeDoc. "Produkten är ny och marknaden är växande" stod det i motiveringen. Bild: Anders Andersson

Fåhréstipendierna, som de ofta kallas, uppmuntrar kreativitet och entreprenörskap och delades för första gången ut 2004. Genom åren har många innovativa idéer, produkter och tjänster belönats. Inte sällan har pengarna använts för att starta företag och driva projekt vidare.

Ursprungligen var pengarna predestinerade för studenter vid Utvecklingsingenjörsprogrammet. Detta stipendieprogram finns kvar och är det största till ett enskilt studieprogram i Sverige. Numera finns det även stipendier för samtliga ingenjörsstudenter vid Högskolan.

För ytterligare information, se länkarna i vänsterspalten.


Läs om tidigare års pristagare

De första Fåhréstipendierna delades ut redan år 2004. Härnedan finns artiklar om alla stipendieutdelningar, med listor över samtliga stipendiater.

År 2004 delades de allra första Fåhréstipendierna ut. Priserna var från början öronmärkta för studenter vid Utvecklingsingenjörsprogrammet vid Högskolan i Halmstad. Numera finns det emellertid flera stipendier som kan delas ut till alla ingenjörsstudenter vid lärosätet. På bilden syns 2004 års pristagare.

Stipendiestiftelsens styrelse består av:

  • Lars-Göran Persson
    (ordförande)
  • Eva Berggren
  • Greger Lindqvist
  • Lennart Andrén
    (adjungerad)

Utdelningen 2016. Bild: Patrik Leonardsson

Glädje under utdelningen år 2015. Bild: Elin Olsson

Förväntansfulla stipendiater 2014. Bild: Elin Olsson

Robin Persson och Denijel Becevic belönades med ett Fåhréstipendium på 100 000 kronor för bästa examensprojekt på Utvecklingsingenjörsprogrammet 2013. Bild: Björn Kalla

Utvecklingsingenjörerna Lovisa Strömsholm och Stina Relfsson som vann första pris för bästa examensprojekt år 2012. Bild: Christel Lind

Sidan uppdaterad 2017-11-29