Sök

Alumner får stipendium för uppsats om energiberäkning

Ellen Sköld och Ellen Ingarsson tog examen från Byggingenjörsprogrammet år 2022 och skrev då sitt examensarbete tillsammans. Uppsatsen, ”Skiljer sig energiberäkningarna i programhandlingarna från energiberäkningarna i relationshandlingarna” blev nyligen uppmärksammad av Energi- och Miljötekniska Föreningen (EMTF) och Ellen Sköld och Ellen Ingarsson fick ta emot ett stipendium på 10 000 kronor.

Två personer sitter bredvid varandra i en stor trätrappa och ler in i kameran.

”En mycket intressant studie som visar på möjligheterna, problemen och lösningarna för solceller på nordliga breddgrader med möjlighet att ge lönsamhet.”

Ur motiveringen, Energi- och Miljötekniska föreningen

Hur kändes det att få stipendiet?

– Det var väldigt roligt och spännande att få stipendiet. Vi blev båda förvånade och glatt överraskade att vi fick möjligheten ett år efter att vi lämnat in examensarbetet och ett år efter examen. Det är såklart väldigt roligt att arbetet uppmärksammas och en bekräftelse på att den tiden och det engagemanget vi lagt ner gynnat sig, säger Ellen Sköld och Ellen Ingarsson håller med.

Hur kommer det sig att ni fick stipendiet?

– Vår handledare för examensarbetet hade blivit kontaktad av Energi- och Miljötekniska Föreningen. De tyckte om vårt arbete och tyckte att vi skulle söka deras stipendium, vilket vi gjorde, berättar Ellen Ingarsson.

Hur har ni haft nytta av det ni skrev, och kunskapen ni fick under studierna och examensarbetet?

– Jag har fått en bredare insikt i hur byggprocessen ser ut i sin helhet, med dess olika skeden. Samtidigt har jag fått ett ökat intresse för byggnaders energiförbrukning och hur den påverkas av parametrar, säger Ellen Ingarsson och Ellen Sköld fyller i:

– Utbildningen har gett mig väldigt mycket kunskap som jag såklart haft stor nytta av under examensarbetet, men även i mitt nuvarande jobb. Jag fick jobb som produktionsingenjör på Skanska direkt efter examen och har sett många kopplingar till utbildningen.

Två personer står vid ett ståbord och ser på varandra. Det ligger papper på bordet och de står inomhus i en ljus lokal.

Vad var det bästa i utbildningen?

– Byggfysik – fördjupning minns jag som en väldigt intressant och nyttig kurs, där vi lärde oss om energiförluster och fukt i byggnader, säger Ellen Ingarsson.

– Jag tyckte att kurserna om installationsteknik och fördjupningen inom byggfysik var väldigt intressanta. I de kurserna lärde vi oss mycket om bland annat fuktberäkningar och det gav mig ett växande intresse för energi och energiberäkningar i nybyggda hus. Det i sin tur var en av anledningarna att det var det ämnet vi valde att skriva om. Det har också varit intressant med matte, fysik, konstruktion, husbyggnadsteknik och att få lära sig byggprocessens olika stadier, berättar Ellen Sköld.

Hur har det gått efter examen?

– Jag jobbar som byggkonstruktör och Ellen som byggingenjör och vi båda trivs bra, berättar Ellen Ingarsson och Ellen Sköld fyller i:

– För några veckor sedan blev vi kontaktade av ett företag som utvecklar produkter som reducerar energiförluster i större byggnader. De berättade att våra slutsatser och resultat från examensarbetet varit väldigt värdefull information som de fått nytta av vid beräkning och dimensionering av nya hus och VVC. Det var väldigt roligt att höra att vi kunnat vara med att bidra till branschen utveckling.

Motivering

”En mycket intressant studie som visar på möjligheterna, problemen och lösningarna för solceller på nordliga breddgrader med möjlighet att ge lönsamhet. Detta kan vara bra vägledning som mall för andra projekt. Tydlig avgränsad problemställning, bra uppställning. Väldigt intressanta slutsatser, redig och bra redovisning.”

Stipendiet delas ut av Energi- och Miljötekniska Föreningen (EMTF). I juryn ingår seniora energiingenjörer och vvs-tekniker med mångårig erfarenhet.

Energi- och Miljötekniska Föreningen (EMTF) Länk till annan webbplats.

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt