Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den . Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Rätt kemi ger både jobb och kärlek

På Högskolan i Halmstad hittade Karl Jansson både kärleken och rätt utbildning. Nu är han inne på sista året och har redan blivit erbjuden två jobb som miljöinspektör.
— Jag har tackat nej till båda jobben, eftersom jag har praktiken och examensarbetet kvar. Det finns en bra arbetsmarknad inom miljö- och hälsoskydd. Detta är ett av skälen till att jag valde programmet, säger Karl Jansson.

Praktiken ska han göra på miljö- och hälsoskyddskontoret i Klippans kommun och i samband med det flyttar han och flickvännen till Landskrona. Just nu bor de i en lägenhet bara några hundra meter från Högskolan och njuter av studentlivet.
— Jag trivs jättebra. Det är som ett äventyr hela tiden, med både upp- och nedgångar. De lite jobbigare perioderna vägs upp av att det sedan blir väldigt mycket roligare, säger Karl Jansson.

Efter gymnasiet gjorde han först lumpen i Skövde och jobbade sedan som städare i Jönköping innan det var dags att söka vidare. Valet föll på Högskolan i Halmstad.
— Jag hade vänner som läste här och tyckte att det var en fin högskola. Halmstad på sommaren är jättehärligt. Jag gillar västkusten så det ligger bra geografiskt, säger Karl Jansson.

Allt är kemi
Utbildningens upplägg ger frihet att välja fördjupning inom olika områden och Karl Jansson har valt att inrikta sig på kemi. Målet är att arbeta med miljö- och hälsoskydd eller med kemiinspektion mot företag.
— Jag märkte först under utbildningen att kemi är roligt. Allt runt omkring oss är kemi och inom miljöarbete är kemi väldigt viktigt. Det är mycket beräkningar, vilket jag gillar och det ger förståelse för omvärlden, säger Karl Jansson.

Redan under den första terminen var studenterna ute på en kortpraktik, som Karl Jansson gjorde på miljö- och hälsoskyddskontoret i Essunga.
— Det var bra för att få en känsla för yrket. Jag kunde inte så mycket men jag såg hur jobbet fungerade och det kändes rätt, säger Karl Jansson.

Resa till Öland
Under det första året svetsades klassen samman, mycket tack vare nollningen, men även genom undervisningen som har mycket inslag av projekt och exkursioner.
— Vi har varit ute vid havet för att kolla klipporna och vegetationen eller samla markprover. Vi åkte också till Öland hela klassen under några dagar, vilket var jätteroligt. Vi kollade på fåglar och växter och lärde känna varandra, säger Karl Jansson.

Innan han började på Högskolan var han lite orolig för att studierna skulle vara för svåra.
— Jag trodde att man måste ha högsta betyg för att klara högskolan. Jag hade inga toppbetyg från gymnasiet men det har gått jättebra. Man läser inte så många kurser samtidigt och kan verkligen fokusera på det man gör, säger Karl Jansson.

Text: MARTIN ÅDAHL
Bild: CHRISTEL LIND
Karl Jansson vill jobba med miljö- och hälsoskydd.
KARL JANSSON
Ålder: 23 år
Läser: Miljö- och hälsoskydd
Ursprungsort: Nossebro
Sidan uppdaterad
  Tried to load aspect MetadataBean for non-existing object 4.2515361d13513694471800016097.1
Tried to load aspect MetadataBean for non-existing object 4.2515361d13513694471800016097.1
LimeparkMenu: Sidan null har felaktigt metadatavärde i "menu_origin". Värdet måste vara en sida högre upp i hierarkin än sidan självt.