Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-10-11. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

”Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra och tänkte att det är aldrig fel att ha en stark språklig bakgrund”

Sara Högvall gick nyligen ut Språkvetarprogrammet vid Högskolan i Halmstad. Hon började plugga på programmet för att hon inte riktigt visste vad hon skulle göra. Nu, några år senare, funderar hon på att bli språkforskare.

Varför valde du att läsa på just det här programmet?

– Från början ville jag mest öva upp mina språkliga kunskaper. Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra och tänkte att det är aldrig fel att ha en stark språklig bakgrund. Först tänkte jag läsa svenska som huvudområde. När lärarna sedan började prata om engelska som huvudområde och litteraturen inom det – i huvudområde engelska ingår även litteraturvetenskap vid sidan av språkvetenskapen – så bestämde jag mig för att gå lite från språkfokus till litteraturfokus inom programmet.

Vad tycker du om utbildningen?

– Jag trivdes extra bra med litteraturdelen och jag uppskattade möjligheterna med programmet. Man kan inrikta sig mot litteraturvetenskap eller att exempelvis jobba på bokförlag – man har ett eget ansvar att välja och det blir vad du gör det till. Så jag trivdes väldigt bra, men när jag började var utbildningen väldigt ny och jag tyckte att det var lite rörigt ibland.

– Jag var utbytesstudent en termin och studerade då på Hanyang University i Seoul. Tanken var att jag skulle åka dit med en kompis, men efter att hon ångrat sig så åkte jag dit själv. Jag hade börjat pratat med en av mina rumskompisar där redan innan jag anlänt och vi kom oerhört bra överens, så när jag väl kom dig kändes det ändå ganska familjärt. Väl där läste jag bland annat Creative writing och English practice conversation. Jag älskade kreativiteten på mina lektioner och jag växte helt otroligt både genom mina lärare, som jag fann fantastiska och oerhört stöttande, och mina vänner.

– Jag har kvar två fantastiska vänner från den tiden som också var utbytesstudenter, sedan har jag fortfarande mejlkontakt med några av min koreanska vänner. För mig var det viktigt att ta sig utanför den kulturen som kommer i utbytet. Jag fick helt fantastiskt mycket hjälp av den ansvarige på Högskolan med mina utbytesstudier, så jag skulle absolut rekommendera alla att åka. Speciellt att åka och ta del av den kulturen man befinner sig i där. Det finns så mycket att lära.

Hur är studentlivet i Halmstad?

– Det är lite säsongsbetonat, exempelvis är det mycket i starten. Jag var general under nollningen och därmed väldigt engagerad i det, och jag deltog mycket i studentliv och ordnade gasquer och annat. Man väljer själv om man vill vara en del av studentlivet och det är roligt.

Har du något tips till blivande studenter?

– Öppenhet, att inte vara för konkret i sina tankar utan att tillåta förändring inom sig själv. Det kan vara tufft men det gäller att inte vara rädd. Att studera är inte så svårt som det framstår, det är ofta lättare än man tror, och man ska lita på sin kapacitet. Jag har tvivlat på mig själv i onödan, och då blir jag mitt eget hinder. Studierna är ju inte på liv och död, utan det finns utrymme för att göra fel och problem går att lösa. Det är bara att ta ett djupt andetag och gå vidare.

Vad vill du göra i framtiden?

– Just nu läser jag vidare efter programmet, jag läser teoretisk filosofi i Lund, främst tack vare språkfilosofin som ingår, och funderar på om jag ska forska i framtiden. I så fall vill jag kolla hur språket och patriarkatet formas av varandra, och då behövde jag en lite starkare grund i språkfilosofi. Jag vill använda de kunskaper jag redan fått och utveckla nya idéer och tankar hur man ser på språket och historien och var språket kommer ifrån och hur det utvecklats i relation till genus.

Text: KRISTINA RÖRSTRÖM

Ett tips till den som ska börja plugga är öppenhet, att inte vara för konkret i sina tankar utan att tillåta förändring inom sig själv.

Sara Högvall

Namn: Sara Högvall
Utbildning: Språkvetarprogrammet – inriktning textbearbetning (huvudområde engelska)
Hemort: Halmstad
Intressen: Jag tycker om att läsa och upptäcka världen bland annat genom musik och mat.
Gör om tio år: Forskar om språket och hur språket och patriarkatet format varandra.

Sidan uppdaterad 2018-10-11