Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-03-13. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

"Allt är kopplat till den yrkesroll jag ska ha sen"

Thimmy Mård läser Språkvetarprogrammet – inriktning textbearbetning och har svenska som huvudområde. Efter utbildningen vill han jobba brett med kommunikation i någon av alla spännande branscher som finns. En bra, extra erfarenhet han har med sig från studietiden är utlandsterminen i USA.

Varför valde du att läsa på just det här programmet?

– Framför allt för att jag tycker om att skriva. Innan jag började studera fick jag in en fot på lokaltidningen i Avesta och jobbade som journalist ett tag. Jag kom på att jag verkligen gillar att skriva. Jag letade bra utbildningar och hittade den här – och eftersom jag dessutom gillar Västkusten mycket valde jag den här… Och med Språkvetarprogrammet finns många alternativ till jobb förutom journalistiken, och det var också en anledning till att jag inte valde att läsa en ren journalistutbildning.

Vad tycker du om utbildningen?

– Den är bra, med god bredd. Vi läser många olika ämnen och i början av utbildningen undrade jag till och med ibland vad jag skulle ha en kurs till. Sedan förstod jag att som skribent har jag stor nytta av semantiken, exempelvis om jag ska jobba som copywriter. Detsamma gäller retoriken. Allt är kopplat till den yrkesroll jag ska ha sen.

– En bra sak med programmet är att man kan åka utomlands en termin. Under den valbara terminen läste jag kurser i kommunikation och PR på University of Central Missouri i USA. Att bara ge sig av själv är en otrolig erfarenhet, tillsammans med att vara i ett nytt land och alla upplevelser som kommer med det. Jag fick bra stöd från Högskolan i att komma iväg. På plats delade jag lägenhet med tre andra studenter och kom snabbt in i livet där, inte minst umgicks jag med andra utbytesstudenter från Korea, Holland, Mexiko och Tyskland.

Vad vill du göra i framtiden?

– Jobba inom kommunikation, helst i en roll där jag kan skriva mycket själv, det är jag mest intresserad av. Och kommunikationsbranschen växer ju, det finns ett allt större behov av människor som kan uttrycka sig skriftligt och ta fram bra innehåll till olika målgrupper. Många branscher känns spännande, jag kan tänka mig att testa alla möjliga. Jag gjorde praktik på kommunikationsavdelningen på Göteborgs universitet och det var bra. Jag skrev bland annat pressmeddelanden och allmänna informationstexter både till intranät och externwebb. Det är så bra att komma ut lite i arbetslivet och praktisera det man lärt sig och lära sig ännu mer. Och att visa både för andra och för sig själv att jag faktiskt kan.

Hur är studentlivet i Halmstad?

– Kul! Det är alltid upp till en själv vad man gör det till och att vara lite öppen. För mig har skolans kör, Köörmit, varit extra bra, där har jag träffat en hel del människor. Vi övar en gång i veckan och har konserter både för allmänheten och specifika grupper som hyr in kören. Med tiden lär man känna folk som känner folk… Studentlivet är bra.

Har du något tips till blivande studenter?

– Eftersom det är ett brett program kan det vara bra att ha en idé om vad man vill syssla med efteråt för att kunna inrikta sig under de valbara kurserna. Det är en chans att välja ämnen med koppling till yrken man är intresserad av och det går alltid att diskutera vad som passar med studievägledarna på Högskolan. Samtidigt är det bara prova på om du är intresserad av Språkvetarprogrammet – visar det sig inte riktigt vara något för dig kan du alltid gå vidare till något annat, och du kommer alltid att ha nytta av det du lärt. Och som det brukar heta: Kunskap är aldrig tung att bära…

– Sedan är ett bra tips att göra saker som kan verka lite skrämmande, som att plugga utomlands – det är spännande och en sådan erfarenhet. Och allt löser sig efter hand, man behöver inte oroa sig så mycket för hur det ska gå.

Text och bild: KRISTNA RÖRSTRÖM

 

Det är så bra att komma ut lite i arbetslivet och praktisera det man lärt sig och lära sig ännu mer. Och att visa både för andra och för sig själv att man faktiskt kan.

Thimmy Mård

Namn: Thimmy Mård
Utbildning: Språkvetarprogrammet – inriktning textbearbetning (huvudområde svenska)
Hemort: Avesta
Intressen: Musik, jag spelar gitarr och sjunger i kör. Umgås med kompisar, vara vid havet. Här på västkusten är det en helt fantastik natur, det är så vackert.
Gör om tio år: Jobbar med kommunikation och trivs med det. Jag är ganska öppen för vad det kan bli för jobb och vill testa olika. Och jag bor kvar på Västkusten.

Sidan uppdaterad 2018-03-13