Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-10-03. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2017-06-12

Bästa uppsatsen i informatik 2017

Årets pris för bästa examensarbete i informatik gick till Hedir Saad Khazaal och Per Sonberg för sin uppsats ”Designriktlinjer för hur eHälsotjänster kan designas för att stödja personcentrerad vård”. Priset delades sedvanligt ut av Halmstads stadsnät.

– Hedir och Per har fokuserat på ett mycket viktigt område som ligger helt rätt i tiden. Vid fiberutbyggnaden som möjliggjort säkra och stabila uppkopplingar, där internet och TV-tjänster ses som självklarheter, går vi nu i samband med digitalisering över till andra digitala tjänster såsom eHälsotjänster, samhällstjänster och Internet of Things, säger Eva Svedberg från Halmstads stadsnät som var på plats för att dela ut priset.

Hedir Saad Khazaal och Per Sonberg tog i juni examen från Digital design och innovation, ett kandidatprogram i informatik vid Högskolan i Halmstad. De är mycket glada för stipendiet:

– Vi är två personer som inte tycker om att ge upp, så det känns fantastiskt att det hårda arbetet gett ett gott resultat som vi är supernöjda över. Det är ett viktigt ämne som vi tycker bör uppmärksammas mer!

– Två studentprojekt vann pris i år – bästa uppsats i informatik och bästa designstudio hållbarhet. Det är två mycket bra arbeten som behandlar väldigt viktiga ämnen, säger Jesper Lund, programansvarig för Digital design och innovation.

Flytt till Stockholm

Hedir Saad Khazaal började jobba som grafisk formgivare på företaget Praktikertjänst i centrala Stockholm direkt efter examen. Praktikertjänst är den största koncernen i Sverige inom privatvård och tandvård.

– Jag valde ett jobb som grafisk formgivare eftersom jag alltid haft ett genuint intresse för det grafiska och har spenderat mycket av min fritid på detta, säger Hedir Saad Khazaal.

Även Per Sonberg ska börja jobba i Stockholm:

– Högskolan har gett mig kunskap och motivation för att göra en karriär inom systemutveckling och programmering. Till hösten ska jag börja på Valtechs talangprogram för utvecklare för att bli en av deras konsulter på Stockholmskontoret. Det ska bli spännande att se vad framtiden har att erbjuda och jag hoppas att fler studenter på DDI-programmet vågar satsa på programmering, säger Per Sonberg.

"DDI ger en stabil akademisk grund"

– Digital design och innovation är ett spännande program med fokus på de mänskliga aspekterna av teknik och som ger insikter inom flera fält. Med möjligheten att välja roll i programmets större projektarbeten och den nära kontakten med näringslivet finns det stora möjligheter att bygga en framgångsrik karriär, säger Per Sonberg.

Även Hedir Saad Khazaal är nöjd med sina studieår i Halmstad:

– Eftersom Digital Design och Innovation är ett av få program i Sverige som täcker in så många olika aspekter så var valet av program självklart för mig. Jag ville ha lite av allt och det är precis det jag har fått under mina tre år här på Högskolan.

– Jag valde programmet för att skaffa mig en stabil akademisk grund som jag kan varva praktiskt arbete med, säger Hedir Saad Khazaal.

Text och bild: LOUISE WANDEL

Sammanfattning av uppsatsen

Digitaliseringen har drivit utvecklingen av nya kraftfulla informationssystem med potential att effektivisera sjukvården. Internet har blivit en primär källa för människor att söka hälsorelaterad information och vårdsektorn står inför utmaningen att utveckla digitala system som fokuserar på patienten och dennes välmående. Den här undersökningen har genomförts för att besvara hur eHälsotjänster kan designas för att stödja en personcentrerad vård. Det gjordes med hjälp av en designorienterad ansats och resulterade i fyra designriktlinjer som beskriver hur patienters behov för översikt, kontroll och anpassning av behandlingen bör bemötas. De fyra designriktlinjerna har implementerats i en prototyp som har validerats och utvärderats. Undersökningen har bidragit med ökad kunskap kring hur eHälsotjänster kan designas för personcentrerad vård och har därmed besvarat undersökningens frågeställning.

Bästa uppsatsen i informatik 2017

Bästa uppsatsen i informatik 2017 skrevs av Per Sonberg (på bild) och Hedir Saad Khazaal. Eva Svedberg från Halmstads stadsnät var på plats under avslutningslunchen och delade ut prischecken på 5000 kronor.

Motiveringen för den vinnande uppsatsen

Uppsatsen behandlar ett viktigt område för digital tjänsteutveckling som har stor betydelse för såväl individer som samhället i stort. Genom en väl genomförd designstudie bidrar uppsaten med riktlinjer för hur eHälsotjänster kan stödja personcentrerad vård.

 

Sidan uppdaterad 2018-10-03