Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-01-23. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

”Det är väldigt varierande och det gillar jag verkligen”

Fem frågor till den tidigare studenten Johanna Braaf.

Vad är UX-designer?
– UX står för User Experience – användarupplevelse. Det handlar om att skapa användbara lösningar genom att kartlägga användarens beteende, drivkrafter och behov. Det handlar också om att följa upp, mäta och utvärdera för att säkerställa att lösningen verkligen hjälper användaren nå sitt mål vare sig det är en webbplats, intranät eller en produkt, säger Johanna Braaf.

Hur jobbar du?
– Jag är konsult. Jag arbetar i olika projekt, ibland sitter jag ute hos kunden i deras team och andra gånger handlar det mer om avstämningsmöten. Mina arbetsuppgifter sträcker sig allt från research, intervjuer, analyser till att ta fram koncept och design, utvärdera, testa och mäta effekter. Projekten varierar i storlek allt från heltid under längre perioder till enstaka timmar beroende på kundens behov.

– Det är väldigt varierande och det gillar jag verkligen med arbetet. Det är otroligt roligt att få inblick i så många olika projekt, att sätta sig in i dem och skapa hållbara lösningar som gynnar både användaren och kunden. Alla projekt ser olika ut beroende på vilket behov kunden har.

Vad tycker du om jobbet?
– Det är jätteroligt, det är häftigt att få insikt i så många olika branscher, företag och projekt. Alla organisationer har sina egna rutiner och processer vilket är spännande att få ta del av. Roligast med mitt arbete är nog ändå att kartlägga behov, beteenden och drivkrafter för att skapa designlösningar som verkligen gör skillnad och förbättrar vardagen.

– Om man har mitt jobb som konsult är det viktigt att vara öppen för processer och rutiner som fungerade i ett tidigare projekt möjligtvis inte fungerar i nästa – att vara flexibel helt enkelt.

Vad tog du med dig från din utbildning in i arbetslivet?
– Jag läste webbdesign i två år och valde sedan till ett år informatik. På informatikprogrammet hade jag möjlighet att välja till valbara kurser som gjorde att jag kunde fördjupa mig inom det område jag var intresserad av. Det jag tar med mig från min studietid är bredden på utbildningen, från webbdesignprogrammet fick jag inblick i varje del av utvecklingen, som databaser, programmering och innehåll, men också design och projektledning. Bredden på utbildningen tillsammans med det kritiska tänkandet och förmågan att förhålla sig i olika situationer, har varit väldigt användbart för mig.

Berätta om väg till ditt nuvarande jobb!
– Mitt första jobb efter utbildningen var ett sommarjobb på nelly.comlänk till annan webbplats – en webbshop där jag jobbade med teamet för digital design, jag publicerade översättningar, gjorde banners och lite enklare kreativa arbeten. Därefter var jag i två år på ett annat klädföretag, raglady.selänk till annan webbplats, där skapade jag all digital kommunikation som nyhetsbrev, förstasida, banners samt grafisk kommunikation.

– Nu har jag tagit ett steg mot en lite annorlunda roll än vad jag arbetat med tidigare, jag valde att gå den här vägen eftersom det är vad jag verkligen brinner för och har utbildat mig till. På InUse finns det alltid en kollega att byta erfarenheter och bolla idéer med för att få nya vinklar och insikter på en designlösning eller annat. Vi har högt till tak med en skön stämning på kontoret och det är verkligen en arbetsplats som jag trivs jättebra på!

Text. KRISTINA RÖRSTRÖM

Johanna Braaf

Johanna Braaf studerade vid Högskolan i Halmstad och arbetar i dag på konsultbyrån InUse i Göteborg.

Namn: Johanna Braaf
Har läst: När Johanna började studera fanns inte programmet Digital Innovation och Design, men hon läste en kombination med liknande innehåll.
Gör i dag:
Jobbar som UX-designer på konsultbyrån InUse i Göteborg.
Examensår:
2013

Sidan uppdaterad 2018-01-23