Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-03-06. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Byggingenjör 180 hp

Om programmet

Vill du jobba med att utforma framtidens byggnader? Kan du se dig själv leda olika byggprojekt från start till färdig byggnad? Eller lockas du av möjligheten att få kombinera dina byggingenjörskunskaper med miljöfrågor? Oavsett vilka arbeten inom byggsektorn som intresserar dig mest, hittar du utbildningen du söker hos oss.

För att kunna arbeta som byggingenjör krävs goda kunskaper om hela byggprocessen. Under de tre första terminerna läser du grundläggande kurser i matematik, CAD, ingenjörsmetodik och ekonomi. Du läser också ämnen som har mer direkt beröring med byggområdet, som till exempel byggfysik, mekanik och vatten- och avfallsteknik. Nästa steg handlar om specialisering inom den inriktning som intresserar dig.

Väljer du inriktning byggkonstruktion och projektering kommer du att kunna lära dig att dimensionera och utforma byggnadsverk på bästa sätt.

Läser du inriktning byggproduktion och projektledning väntar studier som ger dig möjlighet att utveckla unika kunskaper vad gäller att planera, genomföra, kostnadsberäkna och följa upp husbyggnadsprojekt.

Under det sista året får du möjlighet att sätta din egen prägel på utbildningen genom att utföra examensarbetet inom ett område som intresserar dig. Oftast görs examensarbetet i samarbete med byggindustrin och du avslutar med att ställa ut på Högskolans examensmässa Utexpo.

Examen
Högskoleingenjörsexamen.


Arbetsområden
Som byggingenjör kan du få ta dig an många kvalificerade arbetsuppgifter. Utbildningen ökar inte bara dina valmöjligheter, den ökar också dina chanser när det gäller att få ett intressant jobb med goda framtidsutsikter. Beroende på inriktning ges du möjlighet att jobba och utvecklas inom de områden som du är mest intresserad av. Ditt val kan till exempel leda till arbeten som byggprojektledare, byggnadskonstruktör, byggkonsult och fastighetsförvaltare.

Studier utomlands
Programmet innehåller kurser på engelska, vilket ger dig en mycket god förberedelse för studier och arbete utomlands. Sedan många år har Byggingenjörsprogrammet även utbytesavtal med högskolor och universitet i flera olika länder.

Övrigt
Saknar du behörighet till programmet?
Vår tekniska bastermin ger dig möjlighet att söka programmet efter en termins kompletterande studier.

Innehåll

Utbildningen omfattar följande kurser:

Ingenjörsgemensamma kurser
Hållbar projektledning 7,5 hp
Industriell ekonomi 7,5 hp
Ingenjörsmetodik 7,5 hp
Tillämpad fysik 7,5 hp
Tillämpad matematik I, 7,5 hp
Tillämpad matematik II, 7,5 hp
Tillämpad matematik III, 7,5 hp

Byggingenjörskurser
Byggmekanik I 7,5 hp
Byggmekanik II, 7,5hp
Byggkonstruktion I, 7,5 hp
Geoteknik med grundläggning,7,5 hp
Husbyggnadsteknik och hållbar byggplanering 7,5 hp
Hållbar projektledning 7,5hp
Byggprojektledning med geodetisk mätteknik, 7,5hp
Industriellt byggande med BMI, 7,5 hp
Juridik och etik inom byggsektorn, 7,5 hp
Installationsteknik och vatten - & avfallsteknik 7,5 hp
Arbetsmiljö och ledarskap 7,5hp
Vetenskaplig metod och byggteknisk forskning 7,5hp
Examensarbete inom byggteknik 15hp

Inriktningskurser
Inr Byggkonstruktion och projektering
Byggkonstruktion II 7,5 hp
Byggkonstruktion III 7,5 hp
Byggkonstruktion IV 7,5 hp

Inr Byggproduktion och projektledning
Bygglogistik 7,5 hp
Betongteknik 7,5hp
Utvecklingstrender inom byggproduktion 7,5hp

Med reservation för ändringar

Sidan uppdaterad 2018-03-06